Alin-Gabriel ARHIP - Nume proiect

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul consta intr-un sistem automat de udat planta preferata. Proiectul a plecat de la o idee pe care o aveam inca din liceu de cand tata ma punea sa ud cu regularitate florile din fata casei, o data pe zi. Fiecare floare avea propriul ghiveci iar eu trebuia sa trec pe la fiecare in parte si sa le torn cate o cana de apa.

Asa m-am gandit cum sa creez un dispozitiv care sa ude un ghiveci cu regularitate, in 2 conditii:

  • Daca umiditatea pamantului din ghiveci este sub o anumita valoare ⇒ uda planta.
  • Daca au trecut 24 de ore de cand nu a mai fost udata planta &&(si) umiditatea este sub o anumita valoare ⇒ uda planta.

Astfel ghiveciul va fi mereu udat cel putin 1 data pe zi, cu exceptia zilelor in care ploua, caz in care planta are deja apa si nu dorim sa-i dam si mai multa.

Descriere generală

Hardware Design

Software Design

Am folosit Atmel Studio 6.2 cu librariile <avr/io.h> si <avr/delay.h> Headerele de Nokia : nokia_5110.h si bmp_pixel.h

Am incercat sa folosesc bibliotecile pentru RTC DS3231 (am cautat din mai multe surse) insa nu am reusit sa fac ceasul extern sa afiseze ora sau temperatura, codul gasit fiind in c++, codul pe Nokia gasit era in C. L-am modificat pe cel pe Nokia, l-am facut compatibil cu c++11, insa in codul RTC am realizat tarziu ca este pentru arduino( imi cereau header-ele Arduino.h si Wire.h pe care nu le gasea compilatorul win-avr) , le-am adaugat eu manual (initial am crezut ca l voi face sa mearga pentru ATMega) insa apoi apareau alte biblioteci lipsa, si erori de clase membre.

La momentul scrierii acestui post nu am gasit o biblioteca RTC compatibila cu ATMega. N-am mai avut timp sa ma ocup si de libraria pentru senzorul de umiditate. Imi doresc totusi sa il finalizez pe vara.

Rezultate Obţinute

Proiectul este partial functional, deoarece nu am avut timp sa il termin pe partea de software. Ecranul LCD si libraria functioneaza in regula , RTC ul functioneaza si el insa nu are librarie. Am testat si senzorul de umiditate si functioneaza si acesta. Cand ating cu degetele senzorul , se aprinde led-ul sau.

Concluzii

  • Proiectul a fost o experienta interesanta. La inceput nu stiam cum sa lipesc si imi era foarte teama sa nu stric ceva .
  • Dar pana la urma am invatat sa lucrez singur.
  • Consider totusi ca mi-am ales un proiect foarte complex de facut avand in vedere alegerile celorlalti colegi.
  • La inceput recunosc ca nu eram constient de complexitatea lui, acum realizez acest lucru si stau si ma gandesc ca mi-ar fi fost mult mai usor sa fi ales sa fac un joc pe ecranul de Nokia.
  • Ca sa termin proiectul as mai fi avut nevoie efectiv de o electrovalva sau o pompa care sa ia apa dintr-un recipient si o stropitoare care sa ude planta dintr-un ghiveci. Trebuia sa aleg ceva mai putin complex, insa asta e! O sa incerc in timpul verii sa il finalizez.
  • E o amintire placuta si un proiect interesant demn de pus in rama!

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2014/amocanu/07447.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0