Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Un Aparat foto care va da ca si output o fotografie panoramica. Este format din placuta de proiect la care se adauga:
Motorul se roteste la un pas fixat cu o pauza t. In acest timp pe cardul sd se creaza un fisier. Senzorul foto este alimentat si inregistreaza o imagine. Un calup de 3 - 5 coloane din mijloc este trimis catre cardul sd in fisierul creat anterior. La fiecare pas calupul de coloane este adaugat la finalul fisierului. Rezultatul este o fotografie panoramica.
Rezolvarea deformarii oprite se face prin marirea numarului de pasi (micsorarea unghiului dintre pasi) si micsorarea numarului de coloane transmis la fiecare pas.
Pe piata nu exista aparate foto panoramice digitale, au aparut un tip de obiective care duc fotografiile catre un unghi de 120 de grade insa mai mult de atat nu. Exista totusi o varianta pe film. Dupa acest aparat m-am inspirat si eu. In timpul documentarii am descoperit ca mai facuse cineva acest tip de proiect, cu diferenta ca el nu trimitea imaginea catre un SD ci direct catre calculator prin ISP. Documentatia acelui proiect se afla pe acest link: http://www.robozes.com/inaki/dproject/report.pdf
Costurile pentru echipament au fost:
Am lucrat in WINAVR, cu Programmers Notepad. Nu exista librarii aditionale fata de cele cu care s-a lucrat la laborator. O sa fie noi librarii si pachete in momentul in care va fi functional modulul de scris si creat fisiere pe sd. Exista implementat doar un modul in loop care modifica pozitia servomotorului si un wait() intre pasi.
Servomotorul se roteste aproximativ 120 de grade.Calculul a fost facut manual, in functie de punctul setat pe OCR1A. Cunoscandu-se din documentatie ca punctul de incaput (0 grade) este pentru OCR1A = 180. A fost setat la inceput ICR1A = 4098 (61 Hz aceasta informatie am gasit-o pe internet), si este frecventa la care functioneaza servomotorul meu. Aceasta poate sa difere in functie de motorul folosit.
Implementarea servomotorului a fost destul de simpla si a fost pusa pe placuta. Probleme am intampinat la lucrul cu cititorul de carduri in momentul in care a trebuit sa creez fisier pe card. Partea aceasta nu a fost implementata O alternativa era sa trimit fisierele pe calculator direct prin USB. Am incercat sa rezolv problema cu scrisul pe card si nu am avut timp sa mai gasesc o implementare cu trimiterea fisierelor prin USB. Senzorul achizitioneaza imagini in momentul in care este alimentat, insa circuitul nu dispune de un lcd pe care sa afisez.