Mihail DUNAEV - Maşină teleghidată prin bluetooth

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Am vrut să fac o maşină teleghidată prin bluetooth (spre exemplu de pe telefon) deoarece mi s-a părut interesantă ideea (eventual să o mai echipez şi cu o cameră video). Un exemplu de astfel de maşină (ar fi ideal ca şi proiectul meu să arate aşa în final) :

Descriere generală

Realizarea circuitului ar trebui să fie simplă. Am achiziţionat un şasiu, cu două roţi + două motoare, o roată drept suport, suport pentru baterii (4 x 1,5V AA) şi un întrerupător. Bateriile (înseriate) se conectează la placă care se conectează la modulul de bluetooth (în cazul meu BTM 112) şi la driverul de motoare L298N, ca în schema :

Mai multe detalii despre componente :

  • Şasiu : RC3X_101
  • Modul Bluetooth : Din păcate, la sfatul asistentului, am achiziţionat modulul de bluetooth BTM 112 care e de tipul surface-mount (SMD), şi îmi e cam greu să-l montez pe placă
  • Driver motoare : L298N

Hardware Design

Schema generală ar fi :

Unde modulul cu driverul de motoare are schema clasică (de pe net) :

Iar pentru bluetooth chiar n-am ştiut. Am să pun totuşi o poză cu chestiile de bază :

Software Design

În principiu, când se primeşte un semnal de bluetooth, se generează o întrerupere (USART_RX_vect) şi tot ce am de făcut este să verific caracterul primit (toate caracterele transmisibile se găsesc în datasheetul modulului de bluetooth). În funcţie de caracter (şi aplicaţie Android) trimit sau nu semnal prin pinii din PORTC (către driver).

Pentru Android aş fi folosit Blue Control (e gratuit) care trimite caracterele “U”, “D”, “L”, “R” (şi aş fi putut să le mapez, spre exemplu, u = ambele roţi se învârt înainte, d = ambele se învârt înapoi, l = roata stângă se blochează iar cea dreaptă se învârte, r = invers).

Din moment ce nu am terminat de lipit toate componentele, nu am avut ce cod să testez. Un exemplu de cod (în caz că totul eşua) se găseşte şi aici [1] (varianta pentru tiny).

[1] - http://microhobby.net/26-06-2011/projects/bluetooth-robot-bt-bot/

Rezultate Obţinute

Din păcate nu am apucat să termin plăcuţa (nu am lipit modulul de bluetooth). O să-l termin în vacanţă cel mai probabil (eventual îi schimb plăcuţa de bază şi modulul de bluetooth).

Bibliografie/Resurse

pm/prj2013/rdobre/blue-car.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0