Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa
Prezentarea pe scurt:
Ce face?
Proiectul este un analizator de spectru audio ce primeste semnal printr-un jack (3.5mm) de la o sursa (PC, telefon). Semnalele sunt redate pe un ecran LCD 16×2 si sunt afisate frecventele 0-10Khz.
Care este scopul lui?
Proiectul are scop didactic.
Care a fost ideea de la care aţi pornit?
Ideea a provenit de la un tricou ce avea pe piept o matrice de leduri pe care se afisa spectru audio generat de obicei de muzica din club. Proiectul meu nu afiseaza pe matrice de leduri, dar e uimitor cate poti sa faci cu un lcd 16×2.
De ce credeţi că este util pentru alţii şi pentru voi?
In realizarea proiectului am invatat multe lucruri despre programarea embedded si construirea componentelor hardware.
Pentru partea de software am lucrat pe linux, deci am lucrat in vim, iar programul l-am urcat pe uController din linia de comanda.
Pentru redarea semnalelor in functie de frecventa, am utilizat transformata fourier rapida, si convertorul analog digital al Atmega324 pentru a prelua semnalele analogice audio.
Se initializeaza un timer folosit pentru a prelua 32 de sample-uri de la ADC intr-un vector si se aplica algoritmul DFT de unde rezulta o matrice cu 16 linii si 2 coloane cu ajutorul careia se calculeaza amplitudinea unei benzi de frecventa.
Se trimit catre LCD caractele custom corespunzatoare amplitudinii pentru a fi afisate.
Dupa construirea placutei adiacente care face preluarea semnalelor, am realizat ca nu pot programa LCD-ul sa afiseze nici macar caractere (LCD afiseaza niste black boxes - problema nu e de la interfatare sau contrast pentru ca am folosit un potentiometru pentru reglarea acestuia). Se pare ca placuta de baza avea un scurt in pe circuitul imprimat. Eroarea fiind gasita destul de tarziu nu am apucat sa fac prea multe teste, proiectul functionand partial.
- e bine sa izolezi firele daca le lipesti manual pe pinii mama
- inainte sa lipesti, ar trebui sa iti faci o schema mai intai (daca nu ai deja schema)
- e ok sa utilizezi cabluri panglica
Proiectul a fost inspirat de pe http://blog.vinu.co.in/2012/05/implementing-discrete-fourier-transform.html