Ionuţ-Daniel CHELCIOIU - Hdd-POV

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul realizeaza efectul POV. POV (Persistance Of Vision) este un fenomen in care o imagine ramane impregnata pe retina pentru 1200 milisecunde.

Pentru a creea fenomenul am folosit un hard disk de la un calculator ce se invarte la o viteza de 5400 RPM si o banda de leduri. Efectul se produce prin invartirea platanului ce contine o crapatura peste banda de leduri, care se aprind si se sting la un interval de 20ms.

Ideea de la care am pornit a fost vizualizarea unor clipuri cu acest efect, in urma carora am ramas impresionat de acest fenomen. Exista o multime de astfel de proiecte si am considerat ca este unul destul de interesant.

Descriere generală

Hard diskul si banda de leduri sunt conectate la o sursa de calculator de 12V. Cele 3 fire ale ledurilor sunt conectate pe PORTC (PC0, PC1, PC2) ale microcontroller-ului. Pentru a putea fi utilizate, ledurile au mai fost conectate la o alta placuta ce contine un integrat (ULN2803APG) ele avand nevoie de 12V, nu de 5V cat da placuta cu microcontroller-ul.

Pentru a obtine efectul am facut o fanta platanului pentru a dispersa lumina. Banda de leduri a fost pusa pe peretii hard disk-ului.

Schema bloc

Schema electrica

Hardware Design

Lista piese

  Hard Drive Maxtor 
  Sursa alimentare Dell
  Banda LED RGB
  ULN2803apg 
  Soclu 
  panglica fire
  conectori
  o foaie alba :)

Scheme electrice :

Software Design

Utilitare folosite :

Notepad++ 
WinAvr
bootloadHID 2012

Rezultate Obţinute

Rezultatele obtinute au fost cele asteptate, cu singura problema ca viteza hard disk-ului este putin prea mare, astfel la viteza maxima se mai pierde din claritatea culorilor

Concluzii

A fost un proiect interesant, pe care ma bucur ca l-am ales. Am intampinat unele probleme insa am reusit sa trec peste ele (taierea platanului, conectarea ULN2803). Ma bucur ca a avut o finalitate si pe viitor as vrea sa mai incerc si alte tipuri de proiecte care bazeaza pe efectul POV.

Download

Aici este un link cu arhiva proiectului:

331cb_chelcioiu_ionut_daniel_proiect_pm.zip

Bibliografie/Resurse

pm/prj2013/dtudose/hdd-pov.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0