Răzvan-Aurelian PRICOPE - Nume proiect

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Scopul acestui proiect este implementarea unei plăci de sunet independente de calculator. Transferul audio se va realiza folosind o placă de rețea wireless (sau wired/ethernet - în funcție de posibilitățile financiare), iar plăcuța va fi legată la un sistem audio.

Această idee mi-a venit urmărind mai multe articole despre „casa inteligentă”, unde de cele mai multe ori se aborda problema consumului de curent redus și nu cum putem să facem ca locuitul într-o casă să fie cât mai interesant. De asemenea, nu de puține ori mi s-a întâmplat să stau în pat cu laptop-ul (sistemul audio fiind conectat la calculator), iar eu să vreau să pun o melodie fără să deschid calculatorul.

Acest proiect este util tuturor celor care au mai multe dispozitive de pe care ascultă muzică, au un sistem audio complex și nu doresc să schimbe mufa dintr-o parte în alta sau pur și simplu pentru că e mai comod în felul acesta.

Descriere generală

Schema bloc a proiectului

Am împărțit a 2-a parte a proiectului în 2 mini-etape:

  1. Transmiterea datelor prin ethernet
  2. Cuplarea ansamblului la un sistem audio și trimiterea informațiilor audio

O schemă bloc cu toate modulele proiectului vostru, atât software cât şi hardware însoţită de o descriere a acestora precum şi a modului în care interacţionează.

Exemplu de schemă bloc: http://www.robs-projects.com/mp3proj/newplayer.html

Hardware Design

Componente hardware necesare

Pe lângă componentele cumpărate pentru prima etapă a proiectului, am mai achiziționat:

Nume componentă Cost
Controller ENC28J60SO 20 lei
Magjack 8 lei
Cuarț 25 mhz 5 lei
Diverse consumabile (rezistențe, condensatori) 5 lei
Transport marfă 20 lei

Schema electrică a dispozitivului:

Costul total al etapei 2: ~60 lei

Software Design

Pentru codul de transmitere ethernet m-am inspirat din mai multe surse. Am avut în vedere 2 implmementări posibile, fiecare cu avantajele / dezavantajele sale:

  • o implementare udp - ar fi consumat mai puțină memorie și ar fi fost mai ușor de implementat
  • o implementare tcp - consum crescut de memorie, fiabilitate crescută, siguranță a faptului că datele sunt primite cu succes

Medii de dezvoltare:

  • programmer's notepad

Pentru testarea codului am folosit simulatorul ISIS iar codul ce face transmisia datelor de pe rețea a fost preluat din laboratorul 5.

Rezultate & Concluzii

Din păcate nu am reușit să duc la sfârșit acest proiect deoarece, consider eu că este un proiect mai dificil din punct de vedere tehnic iar lipsa de experiență în acest domeniu și-a spus cuvântul. Nu am reușit să fac plăcuțele să comunice între ele, suspectez un scurt sau un cablaj făcut prost pe undeva. Mi-ar fi plăcut să lucrez mai mult la el însă rezultatul ar fi fost altul dacă am fi lucrat 2 persoane la realizarea acestui proiect (o persoană pentru design-ul hardware și una pentru programare - eu).

Lucrul la Speakers over Wifi a fost interesant, fiind prima dată când iau contactul cu domeniul programării embedded. Am învățat foarte multe despre modul în care se programează un dispozitiv embedded și despre modul în care funcționează efectiv aceste dispozitive (și mai important, cum comunică). Sfat pentru cei care nu se pricep la partea hardware, însă doresc să realizeze totuși un astfel de dispozitiv: cumpărați-vă un raspberry pi sau un arduino și programați-l. Asta, desigur, după ce ați învățat cum funcționează aceste dispozitive.

Download

Jurnal

Etapa 1

Am realizat lipirea componentelor cu succes. Am încărcat un program de test pe plăcuță și am observat ledurile cum se aprind la anumite intervale de timp.

Etapa 2

Am comandat o parte din componente(microcontroller ethernet, rezistențe, condensatoare). Mufa magjack încă nu am găsit la niciun magazin și să coste transportul puțin dar voi mai căuta.

Am cumpărat mufa Magjack de la un magazin online din București. În momentul acesta am toate piesele pentru a începe lipirea pieselor ce vor face comunicația prin rețea. Lipirea componentelor a fost anevoioasă, multe fire îmbârligate, multe fire mici de lipit.

Bibliografie/Resurse

Listă cu documente, datasheet-uri, resurse Internet folosite, eventual grupate pe Resurse Software şi Resurse Hardware.

pm/prj2013/avoinescu/speakers-over-wifi.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0