Marilena PANAITE - POV

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul se bazeaza pe fenomenul de Persistence of Vision, conform caruia o imagine poate persista pe retina pentru aproximativ 1.25s.Astfel, bazandu-ne pe acest fenomen putem afisa un anumit text si putem crea diverse forme.

Dintre toate acestea am ales sa fac un ceas digital, ce se bazeaza pe fenomenul de POV, folosind instrumentele si piesele aflate cele mai la indemana.Pentru a putea crea fenomenul am folosit un ventilator de aproximativ 3200 rpm, pe care am atasat placuta de baza de la etapa I si placuta cu led-uri prin care este creat textul de afisat.

Initial, trecand prin toate proiectele din anii trecuti am ramas impresionata de cele bazate pe POV intrucat nu implica doar o placuta pe care o programezi, ci se bazeaza pe un anumit fenomen ce are aplicabilitate pe scara mai larga.De aceea, am hotarat sa fac acest proiect intrucat mi s-a parut interesant si am vrut sa vad daca pot reusi sa creez fenomenul de persistence of vision.

Descriere generală

In cazul proiectului, placuta de baza cu microcontroller-ul este alimentata prin alimentarea optionala de 12V, folosind o baterie de 9V, iar mai departe la PORTA(PA0-PA7) al micrcontroller-ului sunt legate cele 8 LED-uri de pe placuta aditionala.

Hardware Design

Lista componente folosite:

  • 6 LED-uri GREEN
  • 2 LED-uri BLUE
  • 6 rezistente 330Ω
  • 2 rezistente 220Ω
  • ventilator de 12V
  • alimentare 12V
  • optocuplor cu fanta
  • 1 rezistenta 10kΩ
  • 1 rezistenta 220Ω
  • fire
  • cablaj test (100 x 100)
  • placuta suport de lemn
  • placuta de plastic
  • suruburi, adeziv, dop de la o sticla de plastic, coliere PVC
  • placuta de baza etapa I

Schema microcontroller si placuta de led-uri:

Echilibrarea sistemului:

Software Design

Ce am folosit pentru acest proiect:

  • WinAVR
  • Notepad++
  • BootloadHID

Pentru a implementa afisarea unei cifre sau a unui simbol am folosit cei 8 pini ai PORTA pentru a aprinde cele 8 leduri si pentru a obtine o litera am folosit o matrice 8 x 5, in care numarul de coloane reprezinta liniile de delay lasate de dispozitiv in urma rotatiei.

Rezultate Obţinute

Dupa multe peripetii cu proiectul meu am reusit sa echilibrez cat de cat sistemul si sa-l fac sa imi afiseze unul din simboluri:

Offline:

Online:

Concluzii

In final, cea mai grea parte a proiectului mi s-a parut alegerea componentelor pentru realizarea mecanismului de rotatie a dispozitivului si echilibrarea intregului sistem.

Dupa mai multe peripetii cu placa de baza, ce nu mai vroia sa fie recunoscuta de bootload si dupa o noua echilibrare a sistemului am reusit sa pun pe picioare sistemul.

In concluzie, proiectul mi s-a parut si inca mi se pare unul interesant intrucat avand sistemul functional se pot implementa mai multe variante si pe viitor as vrea sa incerc sa realizez mai multe efecte pe pov, eventual afisarea alternativa a unui text impreuna cu ceasul.

Download

Jurnal

Prima parte : Cunoasterea

Realizarea placutei de baza a reprezentat prima intalnire cu letconul si toate componentele din acel .xls atunci necunoscute pentru mine.Dupa o sambata in care am vazut cum se corodeaza o placuta si tot procesul aferent, am inceput sa lipesc componentele si in final a rezultat placuta de baza de la etapa I.

A doua parte : Alegerea

Dupa lungi cautari printre proiectele din anii trecuti si filmulete de pe youtube am hotarat ca as vrea imi incerc norocul cu un pov, intrucat mi s-a parut un proiect intersant ce combina atat partea de pm, cat si un fenomen destul de interesant.

A treia parte: Cautarea

Am aflat de ce componente as avea pentru a realiza sistemul de leduri, m-am hotarat ca pentru rotatie voi folosi un ventilator si astfel am pornit in cautarea lor, bineinteles pe celebra strada Maica Domnului.Cu toate acestea aveam nevoie si de suport pentru ventilator si un sistem de prindere pentru placuta de leduri si placuta de baza, asa ca dupa cautari intensive prin podul de acasa am reusit sa gasesc doua placute cu care sa pornesc in asamblarea proiectului.

A patra parte : Asamblarea

Aici intervenea partea cea mai grea, cea de echilibrare a sistemului.La inceput a fost in regula intrucat nu aveam greutatea pe ventilator si acesta se rotea destul de bine.Insa, pe masura ce adaugam alte componente( placuta de baza, placuta de leduri si bateria de 9V) acesta incepea sa se ingreuneze si devenea destul de greu de echilibrat.

Bibliografie/Resurse

Proiectele din anii trecuti

Laboratoarele de PM

Datasheet Atmega324PA

Alte resurse Wiki PM

index.html

propellerrotating-led-display.html

pm/prj2013/avoinescu/pov.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0