Cosmin-Stefan Stamate - Casca Daft Punk

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Proiectul meu a pornit de la ideea castii lui Guy-Manuel din Daft Punk, care are o serie de led-uri incluse in spatele vizorului, obtinandu-se astfel un efect foarte interesant.

Casca originala:

Initial, am vrut sa fac citire de pe SD card si redare audio, cat si vizuala, prin LED-uri (un fel de VU meter), dar am intampinat probleme cu socket-ul de SD card, precum si cu redarea audio, asa ca am ramas doar la controlul LED-urilor in diverse pattern-uri, pur si simplu pentru efectul vizual.

Descriere generală

Proiectul este format din doua parti: casca - invelisul exterior - si LED-urile, impreuna cu placuta si alte elemente electronice.

Pentru constructia castii am pornit de la un model 3D pentru programul Pepakura, care taie acest model in fasii ce pot fi printate si asamblate. Astfel am obtinut modelul de start, din hartie. Am continuat cu papier-mache, ca sa intaresc modelul. Am facut papier-mache atat cu hartie A4 de imprimanta cat si ziare si apa cu faina sau adeziv.

Pentru faza urmatoare am aplicat chit de cutit in straturi succesive, finisand de fiecare data suprafetele cu smirghel, la inceput cu o granulatie mare, apoi mai fina pentru detalii. Partea aceasta a constructiei a durat cel mai mult, deoarece chitul trebuia lasat la uscat de fiecare data, iar finisarea era un proces minutios, care necesita atentie la detalii.

In ultima parte a constructiei castii am aplicat vopsea aurie pentru masina, sub forma de spray. Am aplicat 4 straturi pentru un look cat mai placut.

Partea electronica e formata din placuta de proiect cu micro-controller-ul, multe multe cabluri si la fel de multe LED-uri.

LED-urile sunt conectate cate 2 in serie, acestea 2 in paralel cu alte doua LED-uri inseriate. Ambele ramuri au cate o rezistenta de 60 ohmi pentru protectie. Sunt 6 astfel de grupari conectate in paralel la anodul unei baterii, iar iesirile sunt conectate la colectorul unui tranzistor ce are emitorul in masa si baza conectata printr-o rezistenta la un pin al micro-controller-ului.

O grupare de culoare din partea stanga cu o grupare din partea dreapta de aceeasi culoare sunt ambele conectate in paralel la colectorul unui singur tranzistor, desi cele doua au baterii separate, astfel ca cele doua parti sunt controlate simetric. Initial am construit circuitele cu control separat, dar nu mi-a placut efectul cand controlam partile separat, asa ca am recurs la aceasta solutie pentru a conserva iesirile micro-controller-ului.

Tot ansamblul este alimentat de 3 baterii de 9V - cate una pentru fiecare parte de LED-uri si una pentru placuta.

Walkthrough

In imaginile care urmeaza este prezentat proiectul, de la constructia castii pana la legarea componentelor electronice si finalizarea castii.

Hardware Design

Lista componente

Componenta Cantitate Utilizare
LED alb, 3.3V, 20mA 48
Rezistenta 68 ohmi 24 Protectie grup 2 LED-uri
Rezistenta 2K2 ohmi 7 Protectie baza tranzistor
Rezistenta 220 ohmi 2 Divizor de tensiune pentru alimentarea placutei
Rezistenta 3K3 ohmi 3 Divizoare tensiune pentru SD Card socket
Rezistenta 1K8 ohmi 3 Divizoare tensiune pentru SD Card socket
Condensator 100nF 1 Stabilizare semnal reductor tensiune pentru SD Card socket
Condensator 100uF 1 Stabilizare semnal reductor tensiune pentru SD Card socket
LM1117 - 3.3 1 Reductor tensiune de la 5V la 3.3V pentru SD Card socket
SD Card 4GB 1
Condensator 100uF 1 Condensator pentru difuzor
Difuzor 8 ohmi 1
ULN2003A 1 Tranzistor Array - Control LED-uri
Baterie 9V 3 Alimentare ansamblu
Comutator 1 Oprire alimentare placuta
Cablu USB Male A ↔ USB Male B 2 Alimentare placuta / programare placuta
Cabluri Foarte multe

Schema circuitului

Software Design

  • Editor text: Programmer's Notepad
  • Compilator: WinAVR

Pentru implementare am folosit o functie care poate reda diverse secvente de aprindere a LED-urilor, iar un index global itereaza prin aceste secvente. Acestea, la randul lor, sunt repetate de un numar fix de ori. Momentan sunt 6 secvente, dar singura limita este imaginatia =).

Rezultate obţinute si concluzii

Proiectul a fost extraordinar de interesant si am invatat multe, atat despre electronica, cat si despre constructia unui model de la 0. Sunt determinat sa reconstruiesc casca, avand in vedere ca acest model este foarte stramt si nu il pot purta comfortabil si, in plus, am facut multe greseli in constructia sa, greseli pe care as vrea le-as corecta la urmatoarea casca.

Ultra eye-candy:

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2013/avoinescu/casca-daft-punk-guy-manuel-model.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0