Alexandra - Ştefania RADU - UTP Tester

Autorul poate fi contactat la adresa: Login pentru adresa

Introducere

Am ales acest proiect pentru că mi s-a părut o idee interesantă și pentru că ar putea fi un proiect util. Se va determina tipul cablului: Crossover, Straight sau Rollover. Dacă cablul este mufat corect, dispozitivul va determina tipul acestuia, altfel se va aprinde ledul corespunzător erorii și eroarea va putea fi detectată.

Descriere generală

Am folosit câte opt LED-uri pentru a evidenția corespondențele dintre fire și alte patru leduri pentru a determnina tipul cablului, respectiv eroarea. Capetele cablului UTP sunt introduse în cele două mufe RJ45 de pe plăcuță. Astfel, se va transmite un semnal de la un capăt al cablului către celălalt prin cele opt fire ale sale. Se va trasmite un semnal pe fiecare dintre cele 8 fire ale cablului și dacă acestea ajung în celălalt capăt,în funcție de ordinea în care ajung se va determina tipul cablului. Dacă semnalul nu ajunge la celalalt capăt sau cablul nu este mufat corespunzător se va aprinde ledul de eroare.

Hardware Design

Plăcuța de la etapa I:

Față…

Și verso :)

Componentele adăugate față de cele de la etapa I sunt:

- 20 led-uri

- 20 rezistoare de 1K aferente led-urilor

- 2 porturi RJ45

- 2 barete tată

- (multe) cabluri de legătură

- eventual niște cabluri bine și prost mufate, pentru testare

Imagini cu componentele:

Schema Proteus (mai am doar un print din ea, întrucât am lucrat cu versiunea demo, care nu permite salvarea proiectului):

Software Design

Pentru dezvoltare am folosit Vim/Notepad++, utilitarul make în linia de comandă pentru obținerea hex-ului, am lucrat în principiu pe Linux, după care încărcarea de cod am făcut-o din Windows, folosind bootloader-ul pus la dispoziție, mai exact GUI-ul; pe Linux am avut probleme la flash-uirea device-ului (probabil vreun bug din Ubuntu).

În principiu implementarea presupune transmiterea de semnale pe cabluri, aprinzând ledurile corespunzătoare pe măsură ce semnalul este transmis. La final, decid ce tip de cablu este în funcție de ordinea în care au avut loc transmisiile sau eroare în caz contrar. Nu este un cod complex, are la bază primul laborator, cel de I/O.

Convenție:

led 1 = straight

led 2 = roll

led 3 = cross

led 4 = eroare

(Mai multe detalii în arhiva cu cod din secțiunea download.)

Rezultate Obţinute

Proiectul este funcțional. Evident, se mai pot aduce îmbunătățiri, cum ar fi afișarea de informații pe un LCD.

Exemplu de “mai bine nu așa”; am regretat că nu m-am apucat să fac un pcb pentru asta, pentru că m-ar fi scutit de tras multe fire, mai ales că am nimerit niște fire foarte rigide, asta făcându-le și mai greu de manevrat:

Concluzii

Proiectul s-a comportat conform așteptărilor. Nu este un proiect dificil din punct de vedere al soft-ului; e mai complicat dacă nu se face pe un pcb să tragi atâtea cabluri (mai ales dacă faci asta în a n-a noapte nedormită consecutiv; începi să vezi dublu); există riscul să le încurci sau să te încurci de ele, fiind prea multe sau să sară de la locul lor. Oricum, în forma aceasta este mai dificil de depanat, în caz că merge ceva prost; recomand cu căldură realizarea unui pcb pentru acest proiect. Nu mai zic că e și inestetic.

Download

Arhiva cu sursa: utp_tester.zip

Jurnal

E “în curs de facere” o carcasă pentru proiect; voi încerca să mai îmbunătățesc codul. Și sper să ajung să îi adaug și un LCD (asta pe termen mai lung). Am avut la dispoziție un lcd, care ar fi făcut proiectul mai complicat și mai interesant, dar s-a dovedit a fi nefuncțional, iar timpul nu mi-a mai permis înlocuirea lui. A fost o experiență interesantă și mi se pare foarte drăguț să vezi că o chestie lipită/programată de tine face ceva util. Inițial începusem ca proiect un tuner pentru chitară, pe care l-am și făcut, dar care încă are un comportament instabil; probabil circuitul de preamplificare a semnalului nu este destul de bun, dar îl voi continua și pe acela, pentru că îmi place foarte mult ca idee de proiect, deși e cu mult mai complicat decât testerul utp de față.

Bibliografie/Resurse

M-am inspirat din proiectele colegilor din alți ani, unele funcționale, altele nu. Am încercat să văd ce au greșit ei, ca să evit să fac același lucru. De asemenea, se găsesc multe informații pe youtube, cu proiecte similare, explicații ș.a.m.d.

LanTester.htm

Lan-Cable-Tester-Project

pm/prj2013/amocanu/guitar-tuner.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0