Proiectul consta in un numar de modele de hartie animate electronic.
Functionalitatile proiectului constau in
Am pornit de la ideea unei machete animate. Consider ca este ceva ce starneste curiozitarea si ofera ceva placut prin transpunerea schimbarilor in circuit in schimbari intr-un model real.
Piese folosite:
Schema Eagle:
Mediul de dezvoltare: AVR Studio, Programmers Notepad. Am utilizat PWM pornind de la exemplu functional gasit la Resursa1 Codul consta in verificarea celor 2 butoane, daca sunt active, actionand in consecinta in cazul in care sunt active.
Primul buton(PORTB: B1) In momentul in care este activ, da enable la pvm pentru portul D: D7, ceea ce va activa un motoras. Acesta este conectat la un ax ce in capat are o tija din lemn cu soarele si luna la capele opuse. Acesta realizeaza schimbarea intre cele 2. Dupa ce asteptam un numar de secunde, semnalul de PWM trece pe 0 si se incepe aprinderea secventiala a ledurilor. Acest proces dureaza in jur de 3 secunde.
Al doilea buton(PORTB: B2) In momentul in care este activ, urmeaza enable la PWM-ul de pe portul B3 ce controleaza inchiderea portii. Acesta activeaza un motoras conectat la o serie de rotite. Una din acestea poate strange o sfoara in jurul sau. Infasurand sfoara, poarta se inchide.
Am reusit o macheta a carui lumini se aprind si care are in componenta elemente animate: poarta si schimbarea astrilor.
In urma acestui proiect am invatat:
~ Sa nu ating VCC cu GND cu un led in timp ce e conectat la portul USB, pentru ca va dezactiva portul in cauza si cele alaturate.
~ Solutiile la probleme tin cont de mult mai multi factori decat ai considerat initial.
Arhiva cu proiectul
Etapele proiectului
Lipire modele
Leduri
Sistem pentru poarta
Cutia in curs de dezvoltare
Cele mai multe probleme le-am avut cu partea de schimbare a astrilor. In total am incercat 3 variante. Prima varianta a fost asemanatoare cu cea de-a doua, numai ca in centru axum era un bat de lemn ajustat la capete in interiorul unei cutiute de ou kinder gaurita cu ledconul. Motorasul avea atasat un fel de mini-scripete. Am atasat un fir circular ce era infasurat o data in jurul batului ce unea mecanismul ulterior folosit si in varianta a 2.
Problema a fost ca nu puteam mentine motorasul intr-o pozitie indeajuns de fixa pentru a crea tensiunea necesara pentru a a invarti axul.
A doua incercare mecanism soare-luna
Aceasta a fost o dezamagire destul de profunda. Am testat conexiunea intre motoras si macanism si parea sa functioneza bine. Doar mai apoi am descoperit ca motorasul nu putea misca mecanismul complet, acesta fiind prea greu.