Pinii IN1..IN4 de pe driver sunt conectati pe PORTC (pinii PC7..PC4) al microcontrollerului
Pinii OUT1..OUT4 de pe driver sunt conectati la motoare, iar impreuna cu IN1..IN4 reprezinta directia de deplasare (în cod se setează acest lucru folosind macrodefiniții de forma DIR_MOTOR1_MOTOR2, exemplu: DIR_FW_FW)
Pinii EN A si EN B de pe driver sunt conectati pe portul B, pinul OC0 (sau PB3), respectiv portul D, pinul OC2 (sau PD7) ai microcontrollerului si reprezinta viteza de deplasare
Am conectat pinul VSS al driverului la alimentarea de 6V, comună cu plăcuța.
Pinul VS (power supply pentru motoare) trebuie conectat la o sursă suficient de puternică, altfel motoarele vor trage tot curentul, iar plăcuța nu va funcționa corespunzător (ex: nu se încarcă programul… )
Trebuie ținut cont de efectul curentului de inducție generat atunci când roțile sunt blocate, sau când se opresc motoarele! Acesta poate arde driverul. Așadar, se pun 8 diode Schottky (noi le-am ales aî să țină mai mult de 2A) pe OUT1..OUT4
Masa este comună pentru tot ansamblul, simplificați pe cât posibil (cu cât mai puține fire, cu atât mai bine)
Interconectarea componentelor
Design traseu
Robotul funcționează corespunzător pe trasee cu linii de lățime maxim 3cm
Am improvizat un traseu folosind următoarele elemente de bază:
Codul folosit
Cu cât linia este mai aproape de marginea baretei de senzori, cu atât viteza roții mai apropiate de linie este mai mică
În cazul în care mașina iese de pe “pistă”, aceasta se va orienta câtre ultima direcție în care a observat linia (stânga sau dreapta)
Proiectul este funcțional, mașina urmărește în mod corespunzător dunga neagră.
Întrucât comanda pieselor ne-a întârziat foarte mult, nu am mai avut timp să implementăm o versiune îmbunătățită a algoritmului de deplasare (ex: control PID, sau mai multă atenție la ce curent trece / ar putea să treacă prin motoarele noastre.. ).
Concluzii
Realizarea proiectului a fost o experiență interesantă pentru noi, întrucât este primul proiect de acest tip pe care îl realizăm
Atunci când comandați componente de pe sierra.ro, faceți comanda prin Fan Courier, nu prin poștă! Pentru 8 lei în plus, economisiți până la 3 săptămâni de așteptare.
Puteți vedea un filmuleț cu bolidul albastru aici: