Proiectul se doreste a fi o boxa bluetooth capabila sa redea fisiere WAV. Scopul proiectului este de a crea o boxa wireless flexibila si versatila, cu o calitate a sunetului decenta.
Aplicatiile sunt multiple. In primul rand, BTSpeaker poate fi folosit impreuna cu telefonul mobil, pentru redarea melodiilor la o calitate superioara difuzorului incorporat, si fara a afecta bateria. De asemenea, BTSpeaker poate fi folosit ca substitut partial pentru o boxa normala, in cazul unui PC. Nu in ultimul rand, boxa poate fi folosita si cu un laptop, in cazul in care difuzorul acestuia lasa de dorit.
Chiar daca BTSpeaker este limitat la fisiere WAV, versatilitatea lui il face util intr-o multitudine de situatii.
Dispozitivul care va interactiona cu boxa (mobil, PC, laptop) va folosi o aplicatie Java pentru comunicare. Aceasta va fi folosita pentru incarcarea fisierelor WAV dorite si pasarea lor pe bucati modulului bluetooth. Acesta va fi configurat in mod slave, asteptand conexiuni de la orice dispozitiv din raza de actiune. Dupa ce pairing-ul a fost facut, modulul bluetooth va primi bucatile din fisierul WAV curent, pe care le va trimite mai departe microcontrollerului. Microcontrollerul va reda sunetele prin PWM.
Indiferent de dispozitivul care foloseste boxa, aceasta va fi independenta placii de sunet, sunetele uzuale urmand sa se auda in continuare prin device-ul default (boxe, casti, etc). Folosirea BTSpeaker se poate face numai prin intermediul aplicatiei Java, selectand fisierele WAV dorite.
Schema bloc:
Lista de piese:
Lista piese auxiliare:
Modul bluetooth:
Modulul Bluetooth este un Parani ESD 100. Acesta este alimentat la 3.3V, conform datasheetului, prin intermediul unui stabilizator de tensiune BA033T. Semnalul venit de pe pinul TX al microcontrollerului este convertit la 3.3V prin intermediul unui divizor de tensiune. Semnalul de pe pinul TX al Parani nu necesita conversia la 5V, intrucat ATMega16 recunoaste '1' logic chiar si la 3.3V.
Modulul Bluetooth este conectat la interfata seriala seriala a microcontrollerului. Intrucat placa de baza contine o mufa seriala conectata pe pinii de TX si RX ai microcontrollerului, sunt folosite doua jumper-e pentru conectarea dispozitivului Parani. In acest fel, modulul Bluetooth poate fi conectat atat la microcontroller, cat si direct la mufa seriala, pentru interfatarea cu un PC.
Difuzor
Difuzorul (8 ohmi) este legat la pinul PWM al microcontrollerului (PD5). Pentru a imbunatati calitatea sunetului, exista un amplificator LM386 in configuratia de gain 20, si un filtru, conectate intre microcontroller si difuzor.
Schema generala:
Aplicatia client: o aplicatie Java care ruleaza pe laptopul / PC-ul / telefonul mobil al utilizatorului. Foloseste platforma Bluetooth din Java API. Prin intermediul acesteia se selecteaza fisierele WAV dorite.
Driverul: aplicatia C incarcata pe microcontroller. Este formata din doua module: comunicarea dintre microcontroller si modulul Bluetooth si comunicarea cu difuzorul.
Partea hardware a proiectului a fost realizata intergral. De asemenea, a fost realizat si un prototip de carcasa.
Realizarea proiectului pe o placa de test s-a dovedit problematica. In primul rand, lipitul componentelor de baza a durat foarte mult. In al doilea rand, folosirea placii de test nu a permis o proiectare prealabila a circuitelor de VCC si ground, aceasta ducand la o dezorganizare generala si complicatii suplimentare. De asemenea, fiabilitatea placii de test s-a dovedit foarte redusa: s-au dezlipit fire, au aparut scurturi de pe o zi pe alta, etc.