Tester cablu UTP

Introducere

Tester-ul de cabluri UTP este un dispozitiv care ne ajuta atunci cand avem una din urmatoarele probleme:

  1. nu stim ce fel de cablu detinem - Straight, Rollover, Crossover;
  2. nu ne dam seama daca problema noastra este cablul (mufat incorect) sau una de tip software;

Hardware Design

Principiu de functionare: Capetele unui cablu sunt introduse in cele doua mufe RJ-45, iar in acel moment semnalele incep sa fie trimise pe fiecare dintre firele acestuia. La trimiterea semnalului, se aprinde led-ul corespunzator firului. Daca in celalalt capat al cablului se primeste un semnal, inseamna ca transmisia a decurs corect si firul nu este intrerupt, asadar se aprinde led-ul corespunzator firului in care s-a facut receptia.

In acest timp, pe LCD se afiseaza numarul firului pe care a fost realizata transmisia si cel pe care a fost realizata receptia. In cazul in care in primul capat se transmite un semnal, iar in celalalt capat nu se receptioneaza nimic, inseamna ca firul este intrerupt, iar efectul este aparitia pe LCD a caracterului '-'.

In final, daca transmisiile pe fiecare dintre cele 8 fire a decurs corect, se afiseaza pe LCD tipul cablului, adica Straight, Rollover sau Crossover. In cazul in care unul sau mai multe fire sunt intrerupte sau tipul cablului nu este recunoscut se afiseaza pe LCD mesajul Defect.

Observatie:

Toate componentele mentionate mai jos le-am pus pe o placuta de test, diferita de cea din etapa 1. De placuta din prima etapa ma folosesc pentru a controla atat LCD-ul cat si led-urile.

  • Am utilizat urmatoarele componente:
Componente Nr. Bucati
Leduri superluminoase 16
Rezistente 1kΩ 16
Mufe RJ-45 2
Placuta de test 1
Banda conductoare 1m
LCD DEM16216SGH 1
  • Schema Electrica:

Software Design

Mediu de dezvoltare

Software

Codul conţine fişierele C:

tester_utp.c    /** sursa pentru programul de pe placuta */

Rezultate Obţinute

Concluzii

  • M-am chinuit destul de mult cu mufele, pe care initial le facusem altfel, mai estetic. Dar mi-am dat seama ca e mai important sa functioneze decat sa arate bine.
  • Ar fi trebuit sa iau un LCD 2×16, dar atunci cand l-am ales pe acesta 1×16 nu stiam exact de ce o sa am nevoie. Este util cand avem mai multe de afisat.
  • Am incercat sa il fac sa fie cat de cat estetic, dar nu am realizat ca din cauza atator cabluri e destul de greu de folosit.
  • Oricum, nu mi-as cumpara un UTP tester daca as avea nevoie, l-as folosi pe al meu :).

Download

Atat codul sursa, cat si fisierele .elf si .hex sunt disponibile aici: andreeasandu335cc_pm2011.zip

Bibliografie/Resurse

pm/prj2011/dloghin/tester_utp.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0