Snake 2011
Mihai Tabara
335CA
Descrierea Generala
Proiectul de fata isi propune realizarea suportului hardware si software pentru jocul traditional Snake, atat de popular in ultimii 10-20 de ani. Compania finlandeza Nokia este una din companiile care a incurajat si sustinut acest joc, punandu-l la dispozitie pe aproape toate device-urile vandute in ultimul deceniu. Astfel, pentru implementarea hardware am decis sa folosesc un afisaj electronic apartinand familiei Nokia, si anume un LCD Nokia 3310.
Modulul Atmel ATMega16
S-a utilizat acest tutorial pentru construirea modulului ATMega16, modul a carui specificatie tehnica se gaseste aici.
Placuta de baza - perspectiva frontala
Placuta de baza - perspectiva anterioara
LCD Nokia 3310
Lista de piese pentru extensie:
5 rezistente 3k3
5 rezistente 1k8
1 condensator 10uF
3 diode [1N4007] (pentru stabilizarea tensiunii la alimentare)
placa de test
4 push-buttons (pentru ele s-au activat rezistentele de pull-up din microcontroler)
LCD Nokia 3310 (27 RON cumparat din service GSM - Giurgiu)
Conexiunile foarte fine pentru LCD, le-am realizat cu ajutorul a doua benzi conductoare (magistrale) care sa faciliteze manevrarea cu placuta si extensia acesteia.
Rezistentele au fost folosite pentru a crea un divizor de tensiune care sa scada tensiunea de alimentare de la 5V (VCC) la 3,3V - tensiunea de alimentare a LCD-ului. Datorita faptului ca rezistentele cresc impedanta de intrare a fost nevoie si de diode stabilizatoare. (care nu influenteaza in nici un fel impedanta de intrare).
Schema extensiei create pentru joc:
Dispunerea pinilor la LCD:
Cei 8 pini ai LCD-ului au urmatorul rol:
1 pin legat la masa
1 pin legat la tensiunea de alimentare Vcc
1 pin legat la Vout (in cazul nostru un condensator, care actioneaza ca o bresa de siguranta in eventualitatea in care tensiunea de alimentare se intrerupe brusc, deci ca un repetor)
5 pini pentru comunicarea cu microcontroller-ul (CLK, DATH, CE, D/C, RES)
LCD Perspectiva Frontala
LCD Perspectiva Anterioara
Rezultate obtinute
Proiect final - perspectiva frontala
Proiect final - perspectiva anterioara
Concluzii
A fost un proiect interesant, cu aplicabilitate practica din care am invatat multe lucruri. Cel mai important a fost acela ca am fost confruntati cu nevoia de a proiecta hardware, nu doar software asa cum am fost obisnuiti pana acum. Consider proiectul unul interesant si foarte util in pregatirea noastra de viitori ingineri.
Montajul hardware a fost realizat in totalitate, verificat din punct de vedere al tensiunilor, scurt-circuitelor, contactelor, dar din pacate ecranul LCD nu se aprinde. Probabil s-a ars intr-una din nenumaratele contacte directe intre pistolul de lipit si pinii acestuia.
Din cauza lipsei de timp, nu am apucat sa mai implementez biblioteca de interfatare cu LCD-ul. Ca urmare, am scris doar un mic draft de miscare a sarpelui, urmand ca ulterior sa adaug functiile de design si comunicare cu LCD-ul.
Bibliografie / Resure