Introducere

Detalii Generale

Pac-Man este unul dintre cele mai faimoase jocuri arcade. Jocul a aparut pe piata in Japonia, in anul 1980. Pac-Man - si jocurile derivate - au devenit un fenomen social care s-au vandut foarte bine. Pac-Man este unul dintre cele mai cunoscute jocuri din America.

Reguli

Jucatorul il controleaza il dirijeaza pe Pac-Man printr-un labirint, incercand sa manance cat mai multe puncte-pac.Cand a reusit sa manance toate punctele se trece la nivelul urmator. Pac-Man are 4 inamici (Blinky, Pinky, Inky si Clyde) care se plimba prin labirint incercand sa-l prinda pe Pac-Man. Daca este atins de un inamic Pac-Man isi pierde o viata. Jocul se termina cand Pac-Man si-a pierdut toate vietile. pacman_flash

Varianta implementata de mine

Jocul are 4 inamici care se deplaseaza aleator. Pac-Man este controlat prin 4 butoane: sus, jos, stanga, dreapta. Jucatorul are 3 sanse sa castige nivelul. Daca pierde o viata, se revine pe pozitia de start si isi pastreaza punctele acumulate. Jocul este castigat cand a reusit sa acumuleze toate punctele.

Descriere Generala

Pentru realizarea proiectului am mai creat doua placi suplimentare fata de placuta de baza:

1. o placuta pentru LCD. Deoarece LCD-ul se poate arde foarte usor, am ales sa fac o placa imprimata cu circuite doar pentru pinii lcd-ului, pe care fixez ecranul (cu suruburi).

2. o placuta cu butoanele si celelalte componente:

  • 5 rezistente de 1k8
  • 5 rezistente de 3k3
  • 2 diode 1N4148
  • 1 dioda Zener
  • 1 condensator 10uF
  • 6 butoane (stanga, dreapta, sus, jos, start, stop)
  • pini (pentru legatura intre placute)

Placuta lcd-ului se conecteaza la 8 pini de pe placuta cu butoane. Placuta cu butoane se leaga prin 13 pini cu placuta de baza:

  • 1 pin VCC
  • 1 pin GND
  • 5 pini pentru legatura rezistentelor (deci a lcd-ului) cu portul B al microcontrolerului
  • 6 pini pentru legatura butoanelor cu portul D al microcontrolerului

Hardware Design

Din cauza faptului ca pini LCD-ului sunt fragili (suporta o tensiune de 3.4V) si pentru protectia termica a contactului intern am folosit placuta de contact de la un telefon nokia la care am intrerupt restul circuitelor. In plus, cablul banda este destul de rigid si cand se deplaseaza cablul sunt mari sanse sa se rupa pinii.

Software Design

Schema in Eagle:

Am pus dioda Zener pentru protectia display-ului: deoarece cele 2 diode dadeau 3.6V Pinul 6 al LCD-ului se leaga la masa, iar ceilalti pini sunt controlati de microcontroler.

Pentru protectia display-ului am folosit pe pinii care controleaza display-ul, divizori de tensiune format din rezitentele de 1V8 si 3V3.

Butoanele sunt legate direct, nu sunt probleme din punctul de vedere al voltajului deoarece microcontrolerul are rezistente de pull-up pe porturile D, activate din soft.

Rezultate Obtinute

Am obtinut un joc Pac-Man, cu 2 inamici care se deplaseaza random pe ecran.

Concluzii

Proiectul a fost interesant: am invatat cum poti face legatura dintre software si hardware si cat de importanta este. Din nefericire nu am avut timp sa implementez tot ce mi-am propus si am intampinat reale probleme cu display-ul.

Download

Schemele Eagle si Proteus

Scheme Eagle si Proteus

Cod Pacman

Cod Proiect

Bibliografie/Resurse

pm/prj2011/dloghin/pacman.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0