Rezultatul acestui proiect va fi un tester UTP(Unshielded twisted pair). Care sa faca diferenta dintre doua tipuri de sertizari ale cablului mai exact straight si crossover . Tipul cablului find afisat pe un ecran lcd asemantor cu cel din laborator.
Testerul UTP va fi o alternativa la testerul din imagine de mai jos.
Motivarea o reprezinta dorinta de a creea ceva util pentru un network administrator. Un tester UTP reprezinta un Swiss knife pentru acesta cu cat este mai complex cu atat utilizatorul isi va face treaba mai repede si mai bine .
UTP reprezinta Unshielded twisted pair este unul dintre cele mai raspandite tipuri de cabluri in retele Ethernet datorita costului redus find utilizat pe distante scurte si medii.
Acesta este impartit in categorii in functie de Bandwidth.
Obs: La realizarea acestui proiect am folosit cablu UTP pentru a realiza conexiunii intre componente ce sa dovedit a nu fi cea mai buna alegere deoarece cablul este cam “fragil”.
Sertizarea cablui UTP se imparteste in 3 categori:
1. straight
2. crossover
3. rollover
Cea ce face diferenta intre aceste cabluri inafara de utilizare este T568A si T568B ce reprezinta doua standarde de ordonare a firelor.
1.straight se poate face din doua T568A sau doua T568b
2.crossover
3.rollover
Am pornit de la placa de baza la care am adugat o placa de test pe care am pus urmatoarele piese:
- 2 RJ45
-16 led-uri
-18 rezistente de 1k
-1 lcd Raystar RC1602B-GHY-CSXD
-1 soclu pentru 3 bateri de 1.5 V
-1 comutator
-44 de barete
Am utilizat pentru mufe cei 8 pini PB stanga si PC pentru dreapta iar pentru display PA. PB sunt pe post de sender iar PC receiver .
Schema in Proteus
VIDEO PARTEA INTAIA Proiect PM
VIDEO PARTEA A DOUA Proiect PM
Dezvoltare Software
Pentru a dezvolta softul necesar acestui dispozitiv am utilizat Laboratorul 1 ce prezinta folosirea LCD si-a ledurilor. Acesta a fost in limbaj C , pentru a compila am folosit WINAVR pe langa acesta am utilizat si AVRSTUDIO4 toate pe un sistem de operare Windows 7 x64.
La pornirea Testerului acesta va afisa LIPSA CABLU. Dupa introducerea cablului se vor afisa numerele corespunzatoare urmatoarei clasificare :
1.straight 1,2,3,4,5,6,7,8 -> MUFARE STRAIGHT 2.crossover 3,6,1,4,5,2,7,8-> MUFARE CROSSOVER
Orice altceva va afisa CABLU DEFECT.
Placa finala
Pe parcursul proiectului am intampinat dificultati cu programarea placi de baza , in cele din urma am gasit circuitul intrerupt la unul dintre pini USB.
Din nefericire nu am reusit sa faca sa mearga LCD desi am reusit o singura data sa il aduc la starea care trebuia, in rest ori a aratat “\\%000” ori nimic . Din cate am inteles este problema de la delay.
Arhiva contine codul sursa , schema in proteus, AVRUSBBOOT , sursa.hex, sursa.elf si un makefile.Are delay-urile cam mari dar acesta a fost cea care mi-a mers.
Din acest proiect am invatat foarte multe lucruri utile reprezentand un exercitu bun . Am invatat sa proiectez un dispozitv, sa il construiesc (sa lipesc piese pentru prima data) , sa ii dezvolt softul necesar acestuia.
Per total un exercitu foarte bun.