Un receiver FM cu tda7000, care sa poata fi reglat cu ajutorul microcontroler-ului. Acesta va avea 2 butoane de input, care unul care va creste, altul care va scadea fecventa, si 11 led-uri care se vor aprinde pe masura ce frecventa va creste.
Frecventa receiveru-lui este variata folosind o diaoda varicap si mai multi condensatori legati in paralel. Capacitatea diodei se modifica prin varierea tensiunii de la katodul ei, facuta prin pwm. In plus, pentru a introduce o variatie mai mare a spectrului de frecvanta am conectat mai multi condensatori in paralel la pinii microcontrolerului. Prin setarea acestora ca out sau ca input se pot obtine mai multe valori ale capacitatii de intrare a circuitului tda7000. In paralel cu variatia frecventei se folosesc 11 led-uri, 6 care se aprind treptat la cresterea tensiunii la bornele diodei, iar 5 care se aprind la activarea fiecarui condesnator.
Lista piese:
TDA7000(Vector electronics) - 15lei Difuzor 0.5W(Vector electronics), Condensatori diferite capacitati, Led-uri , Rezistente, 2 butoane, Placa test, Socketi - aproximativ 30 lei Dioda BB121B (Conex electronics) - 5 lei
Schema receiver-ului de la care am pornit:
Pentru a integra microcontrolerul in proiect am eliminat potentiometrul, am legat anodul bobinei la un pin de pwm ( am implementat pwm software cu intreruperi, la pin-ul A2) si am legat condesnatorul de 1nF care era in apralel cu dioda la un un pin al microcontrolerului, in paralel cu alti condensatori de valori ami mici 47 si respectiv 100 pF, asa cum se va observa in schema.
Software-ul acestui proiect este destul de simplu. Se rezuma la a varia factorul de umplere pentru pwm si la a aprinde treptat led-urile care indica variatia acestuia. Atunci cand factroul se reseteaza e marita capaciattea, activand inca un condensator din schema. Am editat progrmul in Visual Studio si compilat cu WinAvr-gcc in linia de comanda.
Am realizat atat hardware-ul cat si saoftware-ul proiectului, insa nu am reusit sa captez nici un sunet in difuzor. Principala problema a proiectului este ca este destul de greu de calibrat un circuit oscilant pentru o anumita frecventa, acesta facandu-se mai mult prin aproximari. Totusi nu stiu sigur daca acesta este motivul nefunctionarii lui. Circuitul integrat nu a produs inca nici un semnal de ouput. Singura parte a functionale a proiectului este afisajul cu leduri.
Recomand ca cei care vor mai dori sa realizeze un astfel de proiect sa aiba o experienta minima in domeniul receptiei radio, pentru a putea prevedea mai bine rezultatele pe care le vor obtine.