Scopul proiectului este acela de a realiza un dispozitiv capabil sa testeze cablurile de retea (UTP).
Cele mai utilizate testere de cabluri folosesc LED-uri pentru a evidentia corespondenta firelor. Am pornit de la aceasta idee si am adaugat un display LCD care afiseaza informatii pe durata testului (corespondenta dintre cabluri, daca aceasta exista), iar la final este afisat un mesaj in cazul in care configuratia este corecta si nu exista intreruperi pe cablu.
Principiul de functionare: De la un capat al cablului se trimite cate un semnal pe fiecare din cele 8 fire cere-l compun, iar la celalalt capat semnalele vor fi receptionate. Daca nu ajung toate la destinatie atunci se va afisa un mesaj pentru a indica o configuratie incorecta. Daca ajung toate semnalele atunci vom verifica ordinea acestora si vom afisa mesajul corespunzator tipului de cablu testat (Straight, Crossover, Rollover). In cazul in care nu sunt respectate aceste standarde se va afisa mesaj pentru a indica faptul ca avem un cablu mufat incorect. De asemenea corespondenta intre cabluri este evidentiata si prin intremediul LED-urilor (atat sender-ul cat si receiver-ul au cate un LED pentru fiecare fir). In momentul in care se trimite semnal pe un fir, se va aprinde LED-ul corespunzator acestuia, Daca semnalul ajunge pana la destinatie atunci va fi aprins LED-ul corespunzator firului pe care a venit semnalul.
Proiectul utilizeaza placuta realizata in prima parte a proiectului, la care se adauga o extensie. Pe aceasta din urma avem un ecran LCD C1627A, 16 LED-uri 3mm (8 pentru sender, 8 pentru receiver) insotite de rezistentele aferente, doua mufe RJ-45. Portul A este utilizat pentru a controla LCD-ul, portul B pentru trimitera de semnale, iar portul C pentru receptia semnalelor.
Dupa cum se poate observa designul nu este foarte reusit datorita folosirii placutei de test si a multor fire.
Limbaj de programare folosit: C.
Pentru utilizarea LCD am folosit rezolvarea din laboratorul 2.
Etape:
Arhiva cu sursa si schema in proteus: tester_utp_rt.rar
Nu am reusit sa pun proramul pe placuta. Am testat insa in proteus software-ul si merge fara probleme.
Alegerea mea de a lipi pe placuta de test nu s-a dovedit a fi cea mai inspirata datorita faptului ca mi-a ingreunat foarte mult munca partea de lipit unde am fost nevoit sa trag multe fire ⇒ timp pierdut.
Dupa cum s-a mentionat si in sectiunule precedente proiectul testeaza 3 tipuri de cabluri UTP marcand corespondenta dintre acestea prin intermediul LED-urilor si a LCD-ului.
Am dobandit experienta atat la mufarea cablurilor UTP in vederea testarii lor cat si la lipit componente.