Nume : Preda Eduard
Grupa : 334CC
Acest proiect isi propune sa realizeze un convertor Morse. Scopul este de a transforma caracterele alfa-numerice in cod Morse. La transformarea din caractere alfa-numerice in cod Morse, se utilizeaza si un speaker pentru a emite semnale sonore corespunzatoare punctelor si liniilor.
In realizarea proiectului se vor stabili urmatoarele conexiuni intre componente: tastatura → ATMega16 → LED & Buzzer.
Schema bloc a proiectului este urmatoarea:
Pentru realizarea hardware a acestui proiect, sunt necesare, pe langa placa de baza, urmatoarele componente:
Schemele de legare a componentelor sunt urmatoarele:
Creat initial de Samuel Morse pe la mijlocul anilor 1830, alfabetul Morse a fost folosit pe scara larga incepand cu perioada timpurie a comunicatiilor radio. Alfabetul Morse poate fi transmis în mai multe feluri. Iniţial a fost transmis sub formă de pulsaţii electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi trasmis ca un ton audio, ca un semnal radio având pulsaţii ori tonuri lungi şi scurte, sau ca semnale mecanice ori vizuale, utilizând o lanternă, un heliograf sau aşa-numita lampă Aldis. Exista un alfabet Morse international, compus din sase elemente diferite:
Codurile Morse asociate caracterelor alfa-numerice sunt urmatoarele:
Un punct este reprezentat printr-o aprindere de scurta durata a ledului, insotit de un semnal sonor de scurta durata. Asemanator, o linie va fi rezprezentata printr-o aprindere mai lunga a ledului, insostita de un semnal sonor de durata mai mare.
Programul foloseste o structura _code_t pentru a inregistra o asociere cod-morse - caracter. Voi lucra cu un vector de astfel de structuri. Initializarea vectorului se face in functia initCodesTable(). In programul principal, incep prin a activa Timer1, folosind functia initTimer1(), dupa care urmeaza activarea intreruperilor externe.
Programul executa urmatoarele instructiuni:
Proiectul a fost realizat doar ca parte software, incluzand si o simulare in ISIS Proteus, care ilustreaza modul de conectare al elementelor hardware.
Rularea in simulator a condus la urmatoarele rezultate:
Partea software a proiectului este functionala si ruleaza conform specificatiilor de mai sus. Pe viitor, componentele fizice trebuiesc achizitionate si montate respectand schema din simulator.
Arhiva cu sursele proiectului, precum si cu schema de simulare a acestuia este urmatoarea: 334cc_mihaescu_ioana_convertor_morse.zip
Resurse Software
Resurse Hardware