Introducere

Cum poti masura distanta care te intereseaza?

Exista 2 metode…

Poti masura asa :

Sau asa :

Eu am ales cea de-a doua varianta.

Astfel , proiectul meu implementeaza un dispozitiv digital pentru masurarea distantei pana la cel mai apropiat obiect. Acesta a pornit de la dorinta de a realiza un instrument de masurare usor de folosit , comparativ cu metodele clasice de masurare(metru , ruleta si altele).

Descriere generală

Schema bloc a dispozitivului :

Senzorul ultrasonic va emite unde , care vor fi reflectate de obiectul cel mai apropiat , undele rezultate fiind captate de receptor.

Distanta pana la obiect se va calcula luand in considerare timpul de intoarcere al undei emise , precum si viteza sunetului.

Avand in vedere ca dispozitivul poate detecta obiecte dintr-o raza de 2-10 cm , am ales sa folosesc si 8 LED-uri , ce se vor aprinde sau stinge corespunzator cu distanta calculata (spre ex., la distanta 6 cm se vor aprinde 4 LED-uri). Aceasta idee a pornit de la urmatoarea imagine:

Astfel , cele 8 LED-uri vor crea impresia unui loading bar , datorita efectelor obtinute la apropierea/departarea obstacolului.

Hardware Design

Lista de componente aditionale :

  • LCD cu afisaj pe 16 caractere
  • Senzor ultrasonic
  • 8 LED-uri
  • 8 rezistente de 1K
  • barete tip mama
  • barete tip tata

LCD

Cumparat de la Conex .

Are 16 pini si afisaj pe 16 caractere.


Senzor ultrasonic

Cumparat de la Turuga.

Initial , proiectul trebuia sa contina un senzor ce detecteaza obiecte dintr-o raza de pana la cativa metri , insa respectivul senzor nu era disponibil si ar fi intarziat finalizarea proiectului. Asadar, am adaptat proiectul prin introducerea unui senzor ce detecteaza obiecte aflate la o distanta de 2-10 cm.


Scheme componente

  • Senzor ultrasonic (schema preluata din datasheet):

Software Design

  • Mediu de dezvoltare : AVRStudio
  • Surse 3rd party : laboratoarele 1 si 3 PM (pentru aprindere LED-uri, afisare pe LCD , interfatare senzor)
  • Schema de functionare a dispozitivului :

Rezultate Obţinute

Proiectul a fost finalizat din punct de vedere hardware , dupa cum se poate observa din imaginile de mai jos.

Codul scris nu a putut fi insa testat , deoarece la conectarea prin USB , placuta nu mai este recunoscuta. De asemenea , microcontroller-ul se incalzeste foarte tare de fiecare data cand incerc sa conectez prin USB placuta.

Nu am reusit sa depistez cauza acestor erori , iar simularea in Proteus a fost imposibila deoarece nu am gasit in Eagle o biblioteca pentru modulul sonic folosit , astfel ca nu am putut realiza schema electrica.

O alta observatie ar fi aceea ca , la conectarea prin USB , senzorul functioneaza , intrucat se aprinde LED-ul din spatele sau de fiecare data cand in raza sa (maxim 10 cm) este detectat un obstacol. Acest lucru semnifica faptul ca au fost facute conexiunile corect pe placuta.

Imagini :

Placuta intiala :

Modulul sonic si LED-urile:

LCD-ul :

Versiunea finala :

Concluzii

Proiectul , in versiunea sa initiala (cu senzor ce detecteaza obiecte intr-o raza de cativa metri) ar fi fost foarte util , intrucat ar fi putut inlocui cu suces mijloacele de masurare clasice (ruleta , metru etc.) , avand in vedere ca masoara distanta aproximativ liniara pana la obiectul cel mai apropiat.

Versiunea adaptata nu este la fel de utila , deoarece senzorul gasit detecteaza obiecte aflate la distante de maxim 10 cm , ceea ce nu il face un inlocuitor reusit pentru masurarile clasice.

Din pacate , dispozitivul nu a functionat , astfel incat nu l-am putut folosi nici la masuratori banale de cativa centimetri.

Resurse software

Resurse hardware

pm/prj2010/dtudose/distance.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0