Introducere

Rainbow Cube nu este altceva decat un Led Cube 3D de latura 4 ( in total am folosit 64 de leduri: 16 rosii, 16 galbene, 16 portocalii si 16 verzi). Acest cub poate fi folosit pentru a vizualiza animatii 3D predefinite.

Initial toate ledurile trebuiau sa fie de aceeasi culoare, insa m-am gandit ca ar fi fost un proiect ca oricare altul. Atunci am cautat diverse idei pentru a face cubul cat mai interesant si astfel am dat de un site util Rainbow Cube. Printre comentarii scria ca acest tip de cub se aseamana cu un HypnoCube.

Descriere generală

Schema bloc

Pentru a controla aprinderea celor 64 de leduri, o varianta ar fi fost adresarea individuala a fiecarui led. Pentru a realiza aceasta solutie ar fi fost nevoie de cate un fir pentru fiecare led, ceea ce ar fi incarcat foarte mult placuta.

Solutia adoptata a fost cea de impartire a cubului pe 4 nivele orizontale(fiecare nivel fiind alcatuit din 16 leduri). Astfel anozii ledurilor sunt conectati impreuna pe coloane, iar catozii pe linie. Asadar pentru a realiza conexiunea dintre Rainbow Cube si ATMega16 va fi nevoie de 20 de pini de la microcontroller (16 pentru coloane si 4 pentru linii).

Hardware Design

Lista de piese

Componente Bucati
Leduri rosii 16
Leduri verzi 16
Leduri portocalii 16
Leduri galbene 18
Rezistente de 220Ω 16
Rezistente de 470Ω 2
Rezistente de 1.5Ω 4
NPN Tranzistor BCN338 4
Buton 1

Schema electrica

Software Design

Mediu de dezvoltare

  • AVR Studio

Algoritmi şi structuri

  • Cubului se memoreaza într-o matrice 2D (de tipul unsigned char cube[4][4]). Astfel matricea va avea două dimensiuni (axa Z şi axa Y).
  • Fiecare element din matrice va fi reprezentat pe un octet ( un element = o linie de leduri de-a lungul axei X si asfel voi folosi doar 4 biţi din cei 8 pentru a arata ce leduri trebuie aprinse la un moment dat).
  • Initial voi pune niste animatii 3D, predefinite in cod, urmand ca apoi sa dezvolt un mic joculet si anume Four in a Row.

Rezultate Obţinute

Software

  • Functii pentru afisarea unor animatii
  • Din lipsa timpului nu am ajuns sa mai dezvolt si jocul Four in a Row.

Poze

Filmulet

Concluzii

  • Proiectul este foarte dragut. Chiar daca partea de realizare a cubului pare dificila nu este chiar asa.
  • HypnoCube pare destul de interesant, asa ca il recomand celor care vor sa faca un proiect asemanator.
  • Cubul poate fi folosit ca obiect de decor.

Download

Bibliografie/Resurse

pm/prj2010/cvasile/led-cube-4-4-4.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0