Basics

Deschidem un terminal folosind combinația de taste Ctrl+Alt+t. Primul lucru pe care îl vedem când deschidem un nou terminal este promptul care, în cazul nostru, este student@uso:~$.

  1. student este numele utilizatorului curent
  2. uso se numește hostname
  3. ~ este directorul în care ne aflăm, în cazul nostru este directorul home al utilizatorului student
  4. $ simbolul promptului

Ne amintim că pentru a afișa directorul în care ne aflăm folosim comanda pwd.

student@uso:~$ pwd
/home/student
  1. Autentificați-vă ca utilizatorul root. Observați că promptul arată diferit, dispare simbolul $ și apare simbolul # care ne atenționează că suntem logați ca utilizator privilegiat al sistemului.
  2. Deconectați-vă de pe acest cont și asigurați-vă că sunteți din nou autentificați ca utilizatorul cu care erați autentificați anterior, și anume student.

Prin deschiderea unui nou terminal, se creează, de fapt, un nou proces în sistem. Știm că orice proces din sistem are un identificator unic numit PID (process ID). Pentru a afișa id-ul procesului asociat terminalul nou deschis, putem inspecta valoarea variabilei $.

student@uso:~$ echo $$
22346

Valoarea 22346 este unică sistemului pe care a fost făcut acest tutorial. Pe o altă stație, această valoare va fi diferită.

Folosind comanda ps, afișați procesele pornite din terminalul curent. Observați că primul proces care vă apare este procesul bash cu valoarea PID-ului egală cu valoarea variabilei $.

student@uso:~$ ps
  PID TTY          TIME CMD
22346 pts/2    00:00:00 bash
13266 pts/2    00:00:00 ps
  1. Logați-vă ca utilizatorul root și porniți un proces cu comanda sleep 100 &. Deconectați-vă și apoi afișați procesele pornite doar din terminalul curent. Ce observați?

Comanda ps -e ne afișează 4 atribute despre toate procesele din sistem: PID, TTY, TIME și CMD.

student@uso:~$ ps -e
  PID TTY          TIME CMD
    1 ?        00:00:04 systemd
    2 ?        00:00:00 kthreadd
    4 ?        00:00:00 kworker/0:0H
(...)

Ne interesează pentru moment coloana a doua și anume TTY. TTY face referire la terminalul din care a fost pornit un anumit proces. Observăm pe a doua coloană intrări de tipul ?. Semnul întrebării apare în momentul în care procesul este unul de tip daemon, mai exact atunci când procesul nu e atașat de niciun terminal.

După parcurgerea acestui tutorial am dat destule comenzi și dacă am vrea să ne amintim cu exactitate o comandă pe care am dat-o avem mai multe posibilități. Una ar fi să folosim comanda history pentru a vedea istoricul comenzilor pe care le-am dat.

student@uso:~$ history
(...)
 1189  ls
 1190  git status
 1191  ps
 1192  ps -e
 1193  history

O altă variantă ar fi să folosim tasta săgeată sus pentru a naviga printre ultimele comenzi pe care le-am dat, însă această variantă vine cu dezavantajul că o căutare poate dura destul de mult în cazul în care am dat multe comenzi între timp.

Dacă ne amintim o parte din comandă, putem folosi reversed search pentru a găsi o comandă dată anterior. Folosiți combinația de taste Ctrl+r pentru a porni căutarea, scrieți o parte din comandă. Folosiți în continuare aceeași combinație pentru a găsi comanda exactă.

(reverse-i-search)`': ps

În final, dacă vrem să “curățam” terminalul pentru a nu ne încurca, folosim comanda clear sau combinația de taste Ctrl+l.

student@uso:~$ clear
uso/laboratoare/new/05-cli/basics.txt · Last modified: 2019/10/28 19:24 by lucian.teodorescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0