Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

rl:labs:05:contents:01 [2013/10/25 21:13]
mihai.carabas [01. Default Gateway]
rl:labs:05:contents:01 [2023/11/03 09:39] (current)
laura.ruse [01. [10p] Configurare default gateway]
Line 1: Line 1:
-==== 01. Default Gateway ​====+==== 01. [10p] Configurare default gateway ​====
  
-În topologia de la {{:​rl:​labs:​05:​contents:​rl_lab-05_default_gw.pkt|această adresă}} se află două rețele interconectate prin ruter.+**Topologie**: ​{{:​rl:​labs:​05:​contents:​rl_lab-05_default_gw.pkt|download}}
  
-Observați că există conectivitate între ruter și oricare ​din stații folosind ​comanda ''​ping''​ sau mesajele din Packet Tracer ​(vezi [[rl:​labs:​02:​contents:​00]]).+  * În topologie se află două rețele interconectate printr-un ruter. 
 +  * Observați că există conectivitate între ruter și oricare stație (folosiți ​comanda ''​ping'' ​de pe ruter sau mesajele din Packet Tracer).
  
-Observați că NU există conectivitate între stațiile ​din rețele diferite, deși adresele IP șmăștile ​de rețea sunt configurate pe ruter și pe toate stațiile.+<note important>​ 
 +În Cisco IOS primul pachet trimis poate să nu fie de fapt trimis ​din cauza absenței tabelei ARP. De aceea când trimiteți un pachet în Packet Tracer la sau de la ruter, prima oară nu va funcționa. Următoarele pachete, însă, vor funcționa. Detalii [[http://​blog.ipspace.net/​2007/​04/​why-is-first-ping-lost.html|aici]]. 
 +</​note>​
  
-Dorim să aflăm adresele IP configurate pe fiecare interfață a ruterului. Dați click pe ''​Router0'',​ și mergeți pe tab-ul ''​CLI'', ​unde aveți acces la consola ruterului:<​code>​+  * Observați că **nu** există conectivitate între stații din rețele diferite, deși adresele IP și măștile de rețea sunt configurate pe ruter și pe toate stațiile. 
 +  * Nu există conectivitate pentru că o stație nu are configurată rută către rețeaua cealaltă. Pentru a asigura conectivitate între stații din rețele diferite, va trebui să adăugăm, pe fiecare stație, rută către cealaltă rețea având ca next hop ruterul.  
 + 
 +  * Pentru a asigura conectivitate între toate stațiile, indiferent din ce rețea fac parte trebuie să configurăm o rută implicită (//default gateway//) pe fiecare stație.  
 +  * Pașii urmați vor fi: 
 +    - Determinăm adresele IP ale interfețelor ruterului. 
 +    - Pentru fiecare stație, adăugăm o rută implicită (de tip //default gateway//) având ca next hop adresa IP a interfeței ruterului din rețeaua din care face parte stația. 
 +    - Folosim comanda ''​ping''​ de pe ruter sau mesajele din Packet Tracer pentru a vedea conectivitatea între oricare două stații, chiar aflate în rețele diferite. 
 + 
 +  * Pentru început, vrem să aflăm adresele IP configurate pe fiecare interfață a ruterului. 
 +    - Dați click pe ''​Router0''​
 +    - Accesați tab-ul ''​CLI''​. 
 +    - Apăsați tasta ''​Enter''​ pentru a accesa promptul de comenzi. 
 +    - Folosiți comanda ''​enable''​ (urmată de apăsarea tastei ''​Enter''​) pentru a accesa modul privilegiat de configurare a ruterului. 
 +    - Afișați adresele IP configurate pe interfețele ruterului. 
 +  * Interfața ''​FastEthernet0/​0''​ este conectată la rețeaua din care fac parte stațiile ''​PC0''​ și ''​PC1''​. Adresa IP a acestei interfețe este ''​172.16.100.1''​. 
 + 
 +  * Pentru a asigura conectivitate cu stațiile din cealaltă rețeape stațiile ''​PC0'' ​și ''​PC1''​ vom configura o rută implicită (de tip //default gateway//) având ca next hop adresa ''​172.16.100.1''​. 
 +  * Pentru a configura //default gateway//, faceți click în Packet Tracer pe stația dorită (''​PC0''​ sau ''​PC1''​), ​mergeți pe tab-ul ''​Desktop'' ​și apăsați pe iconița ''​IP Configuration''​. În zona de text cu eticheta //Default gateway// completați adresa ''​172.16.100.1''​. 
 +  * În mod similarconfigurați pe stațiile ''​PC2''​ și ''​PC3''​ adresa ''​192.168.100.1''​ (adresa interfeței ''​FastEthernet1/​0''​) pe post de //default gateway//​. 
 +  * Observați conectivitatea între oricare două stații indiferent de rețeaua de care aparțin. 
 + 
 +<note important>​ 
 +Nu închideți topologia de la acest exercițiu, o veți folosi în exercițiile 2, 3 și 4. 
 +</​note>​ 
 + 
 +<​hidden>​ 
 +<​solution>​ 
 +Comenzile:<​code>​
 Router>​enable Router>​enable
 Router#show ip interface brief Router#show ip interface brief
Line 16: Line 47:
 FastEthernet1/​0 ​       192.168.100.1 ​  YES manual up                    up FastEthernet1/​0 ​       192.168.100.1 ​  YES manual up                    up
 </​code>​ </​code>​
- +</solution>
-Observăm că interfața ​//​FastEthernet0/​0//​ la care este conectată rețeaua formată din ''​PC0''​ și ''​PC1''​ are IP-ul //​172.16.100.1//​. Pentru a putea obține conectivitate globală (între oricare 2 stații), ''​PC0''​ și ''​PC1''​ trebuie să știe unde să trimită pachetele ce nu fac parte din rețeaua lor (//​172.16.100.0/​24//​). Acest lucru se obține configurând câmpul **Default Gateway** de pe ''​PC0''​ și ''​PC1''​ cu adresa IP a ruterului de pe interfața la care sunt conectate (//​172.16.100.1//​). Pentru a seta **Default Gateway**, faceți click pe stația dorită, mergeți pe tab-ul ''​Desktop''​ și apăsați pe iconița ''​IP Configuration''​. +
- +
-Interfața //​FastEthernet1/​0//​ are IP-ul //​192.168.100.1//​. La aceasta sunt conectate stațiile ''​PC2''​ și ''​PC3''​. Configurați **Default Gateway** pe stațiile ''​PC2''​ și ''​PC3''​ la valoarea //​192.168.100.1//​. +
- +
-Observați conectivitatea între oricare două stații indiferent de rețeaua de care aparțin. +
- +
-Intrați în modul ''​Simulation''​ și trimiteți un mesaj Packet Tracer de la ''​PC0''​ la ''​PC2''​. Pentru fiecare pas făcut (echipament parcurs), urmăriți formatul antetului din pachet (adresele MAC sursă/​destinație,​ IP sursă/​destinație). Pentru a realiza acest lucru, în lista de evenimente din dreapta spațiului de lucru (''​Event list''​),​ faceți click pe pătrățelul colorat al fiecărui eveniment din listă. Astfel veți observa cum se modifică adresele MAC sursă/​destinație atunci când un pachet trece printr-un ruter. +
- +
-<hidden> +
-Vedeți [[https://​drive.google.com/#​folders/​0B_aHDA34G3GveVNUSnpubjE3Ylk|Google Drive]] pentru topologia cu soluția: ''​rl_lab-05_default_gw-solutie.pkt''​.+
 </​hidden>​ </​hidden>​
  
rl/labs/05/contents/01.1382724782.txt.gz · Last modified: 2013/10/25 21:13 by mihai.carabas
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0