Workshop-uri MobyLab

În cadrul laboratorului MobyLab, se vor organiza trei workshop-uri începând cu luna iulie 2020. Toate cele trei workshop-uri se vor ține online, prin intermediul platformei Microsoft Teams.

Fiecare workshop va avea câte 9-10 sesiuni de câte 2-3 ore, la interval de trei zile lucrătoare (de exemplu, într-o săptămână ar putea fi luni o sesiune de Android, marți o sesiune de Web Frontend, miercuri o sesiune de Web Backend & DevOps, și tot așa). Intervalele orare în care vor avea loc sesiunile zilnice se vor stabili de comun acord cu participanții. Un student poate să participe la oricâte workshop-uri dorește, pentru că ele nu se vor suprapune.

Pentru informații suplimentare sau înscrieri, puteți să dați un e-mail către oricare din membrii echipei sau un mesaj pe pagina de Facebook a laboratorului MobyLab. Pentru înscriere, vă rugăm să specificați workshop-ul (sau workshop-urile) la care doriți să participați și să atașați un CV în orice format.

Participarea la oricare din workshop-uri NU duce la echivalarea practicii. Puteti însă participa la oricare și oricâte workshop-uri, activitățile nu se vor suprapune.

Echipele de Teams

Workshop-urile de Web se vor desfășura pe această echipă de Microsoft Teams, fiecare având câte un canal dedicat. Workshop-ul de Android se va desfășura pe această echipă.

Android

Acest workshop, bazat pe Android Developer Fundamentals, prezintă concepte de bază de programare de Android prin implementarea unei varietăți de aplicații folosind limbajul Java. Se pornește de la clasicul Hello World și se ajunge la aplicații de planificat task-uri, actualizări de setări, precum și folosirea de Android Architecture Components. Ne vom auzi pe Microsoft Teams aici.

Workshopul se ține de la orele 11:00 și 17:00 în zilele planificate.

Web Frontend

Pe durata workshop-ului de Frontend veti invata cum sa construiti o aplicatie folosind biblioteca de Javascript, ReactJs (https://reactjs.org/) + CSS. Vom parcurge notiunile de baza atat pe partea de Javascript, cat si pe partea de styling, construind cu fiecare sesiune o aplicatie intreaga. Vom folosi Gitlab pentru stocarea materialelor. Activitatile vor fi de natura teoretica, dar si practica. Nimeni nu va fi lasat in urma la activitatile practice 😉.

Workshopul se ține de la orele 12:00 și 18:00 în zilele planificate.

Web Backend & DevOps

In acest workshop ne vom axa atat pe partea de dezvoltare si arhitectura (Dev), cat si pe partea de “operatii” (Ops). Vom parcurge impreuna teoria care sta la baza microserviciilor, vom dezvolta un backend impartit in microservicii si apoi ne vom ocupa de procesul de deployment si integrare continua. Vom lucra cu NodeJS si PostgreSQL pentru partea de backend, cu Docker, Docker Compose si Docker Swarm pentru partea de deployment si, intr-un final, vom folosi Gitlab CI pentru pipeline-uri de CI/CD (integrare si deployment continuu).

Workshopul se tine de la ora 18:00 in zilele planificate.

Echipa

Coordonatori

Ciprian Dobre este unul dintre coordonatorii grupului MobyLab. Având o experiență de peste 15 ani, a trecut prin toate etapele dezvoltării sistemelor distribuite, de la Cluster la Grid la Cloud la Internet of Things și Mobile Computing. Astăzi coordonează unele dintre cele mai interesante și incitante activități de dezvoltare-cercetare, de la soluții pentru domeniul medical bazat pe senzori, la monitorizarea unor clădiri și digitalizare. „Știința pentru o lume mai bună” este deviza după care se ghidează în viață!

Știți gluma aceea cu „An IPv4 address walks into a bar and says: A strong CIDR please, I'm exhausted”? Florin Pop e exact genul de profesor de la care ai întotdeauna ce învăța și care are întotdeauna o glumă pregătită. E o plăcere să interacționezi cu el, v-o spune orice student. Având o experiență de peste 15 ani în mediul academic și de cercetare în domeniul sistemelor distribuite, la bază fiind format pe un profil de fiziciano-statistician, coordonează activități științifice și tehnice de asemenea în grupul MobyLab, fiind alături de Ciprian și Radu unul dintre coordonatorii grupului. Proiectează și dezvoltă sisteme precum Cloud, Fog, Edge, IoT pentru performață și pentru a susține aplicații gata să fie folosite în societatea noastră. „Întotdeauna cineva pe care să te bazezi” e motto-ul său!

Android

Cu o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de aplicații mobile, Radu-Ioan Ciobanu este astăzi unul dintre cei mai talentați dascăli și un guru pasionat al tehnologiei. Și-a început cariera ca principal dezvoltator la VirtualMetrix, unde a intrat în măruntaiele sistemului Android. A continuat apoi cu un doctorat axat pe sisteme mobile capabile să suporte aplicații puternic contextualizate, pentru ca astăzi să predea cursul de Mobile Computing axat pe tehnologii mobile, la Master. Alături de el, Radu îl va avea ca invitat deseori la acest workshop pe Radu-Corneliu Marin, al doilea „zeu” al tehnologiei mobile la VirtualMetrix. Unii dintre voi îl știți ca fondator al multor workshop-uri Android și de tehnologii mobile în București, lider al grupului de mobile development în cadrul companiei Cognizant Softvision.

Web Frontend

Olimpia este studenta in anul IV si este mereu entuziasmata sa inceapa un proiect nou. Iubeste ceea ce face, stie ca mai are multe de invatat si incearca cu fiecare proiect sa se perfectioneze. De fiecare data cand se loveste de o problema isi spune ca nimic nu e imposibil.

Web Backend & DevOps

Alexandru este cel mai nou inginer in cadrul echipei Moby si este pasionat de project management, arhitectura software, infrastructura si cloud development. Are o experienta de 5 ani in partea de web development, in special in NodeJS si de 2 ani in partea de DevOps. Alex este un adept impatimit al culturii DevOps si al microserviciilor, punand accent nu pe complexitatea bucatilor de cod, ci a modului in care diverse module interactioneaza intre ele. Folosind filozofia DevOps, Alex, impreuna cu Silviu, au reusit sa creasca productivitatea echipei considerabil in ultimul an si sa ofere modele mai simple pentru dezvoltarea software-ului complex.

Cea mai buna fraza care l-ar descrie pe Silviu ar fi: “Nu e usor daca nu e complicat”. El prefera sa vada lucrurile in cel mai mic detaliu si sa se intrebe ce nu merge sau ce ar putea sa fie facut mai eficient. Cea mai mare pasiunune pe care o are in dezvoltarea software este programarea functionala cautand sa scrie cel mai curat si compact cod folosind aceasta paradigma oriunde e posibil. El e experimentat atat in dezvoltare de aplicatii Cloud cat si in domenii mai obcure cum ar fi achizitii de date peste protocoale SCADA considerand ca un bun inginer se poate adapta la cele mai multe situatii.

Program

Dată Workshop Sesiune
13 iulie Android Sesiunea 1 - Crearea unei aplicații Android
14 iulie Web Frontend Sesiunea 1 - Concepte de baza
15 iulie Web Backend & DevOps Sesiuna 1 - Introducere teoretica
16 iulie Android Sesiunea 2 - Activități și Intent-uri
17 iulie Web Frontend Sesiunea 2 - Introducere in React
20 iulie Web Backend & DevOps Sesiuna 2 - Git. Rest API. Javascript. NodeJS
21 iulie Android Sesiunea 3 - Testare și debugging
22 iulie Web Frontend Sesiunea 3 - Pagini (rutarea componentelor) multiple & Request-uri HTTP
23 iulie Web Backend & DevOps Sesiuna 3 - Implementarea unui serviciu CRUD simplu
24 iulie Android Sesiunea 3.5 - Git și integrare cu Android Studio
27 iulie Web Frontend Sectiunea 4 - Context API & State Management
28 iulie Web Backend & DevOps Sesiuna 4 - Serviciul de Utilizatori si Autentificare/Autorizare. Interactiune intre microservicii
29 iulie Android Sesiunea 4 - Interacțiunea cu utilizatorul
30 iulie Web Frontend Sectiunea 5 - Redux & State Management
31 iulie Web Backend & DevOps Sesiuna 5 - Implementarea serviciului de Notificari si cuplarea integrala a microserviciilor
3 august Android Sesiunea 5 - Experiența utilizatorului
4 august Web Frontend Sectiunea 6 - Formulare si validare
6 august Web Backend & DevOps Sesiuna 6 - Docker
7 august Web Frontend Sectiunea 7 - Autorizarea resurselor si rutelor
10 august Web Backend & DevOps Sesiuna 7 - Docker Compose
11 august Android Sesiunea 6 - Testare de UI
12 august Web Frontend Sesiunea 8 - Server Side Rendering
13 august Web Backend & DevOps Sesiuna 8 - Introducere Docker Swarm
14 august Android Sesiunea 7 - Procesare în background
17 august Web Frontend Sectiunea 9 - Crearea unei aplicatii React fara CRA
18 august Android Sesiunea 8 - Alarme și planificatoare
20 august Web Frontend Sectiunea 10 - Recapitulare & Ce urmeaza?
24 august Android Sesiunea 9 - Preferințe și setări
26 august Android Sesiunea 10 - Stocare de date
28 august Android Sesiunea 10.5 - Elemente adiționale
28 august Web Backend & DevOps Sesiuna 9 & 10 - NFS. API Gateway. CI/CD
moby.txt · Last modified: 2020/08/30 14:01 by alexandru.hogea
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0