05. [10p] Determinare versiuni aplicații descoperite

Pe lângă porturile expuse, descoperite anterior, am dori să aflăm și versiunile aplicațiilor și serviciilor ce rulează pe acele porturi.

Acestea sunt foarte importante când vine vorba de securitate, pentru că anumite vulnerabilități se găsesc doar pe unele versiuni.

Folosiți comanda nmap pentru a determina versiunile serviciilor ce rulează peste protocolul TCP, întâlnite la exercițiul anterior.

Căutați în manual după Version detection.

Procesul de detectare de versiuni îngreunează scanarea. Astfel, recomandăm folosirea parametrului de timing template cu valoarea maximă 5 (-T5). Acesta ne spune ca scanarea va fi foarte agresivă cu ținta (default-ul este -T3 normal mode).

Folosind această valoarea (insane mode), se pot depista mult mai ușor sistemele de securitate implementate în infrastructura țintă. Tot pentru a economisi timp, putem folosi parametrul -n pentru a nu face rezolvare de DNS.

Pentru a fi mai greu detectabili de către sistemele de securitate, este recomandat să se evite trimiterea pachetelor de ICMP (fără ping) folosind opțiunea -Pn

Pentru ca utilitarul nmap să ofere mai multe informații despre ceea ce a scanat, puteți utiliza noțiunea de verbosity.

Mai exact, puteți crește nivelul de informații afișate prin adăugarea parametrului -v. Puteți, de asemenea, crește nivelul de abundență a informației prin utilizarea unui număr mai mare de v-uri.

rl/labs/10/contents/05.txt · Last modified: 2023/12/18 14:17 by laura.ruse
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0