Regulament General PA 2023

Notare

Nota finală este formată din:

Examen final 4 puncte;
Laborator 6 puncte.

Pentru a promova materia este necesar să se obțină minimum 50% atât în laborator (minim 3p), cât și în examenul final (minim 2p).

Laborator

Scopul laboratorului este de a testa abilitățile practice ale studenților și de a fixa cunoștințele predate la curs. Întrucât considerăm că este foarte important ca studenții să se descurce în situații practice, am pus un accent deosebit pe laborator, oferindu-vă posibilitatea de a acumula un bonus de 1 punct peste cele 6 puncte destinate acestei activități.

Astfel, punctajul aferent laboratorului este distribuit după cum urmează:

Teme 2×1.25 puncte + 2×0.25 puncte bonus
Proiect 1 punct + 1 punct bonus
Test Practic 1 x 1.5 puncte
Activitate Laborator 1 punct

După cum se poate observa, în timpul anului se poate ajunge la o notă maxima de 7.5 puncte. Deși nota maximă în laborator va fi de 6 puncte, oricine acumulează un punctaj mai mare de 6 puncte, va beneficia de diferența aceasta ca bonus în examen. Totuși, vă atragem atenția că pentru a lua nota 10 la PA, nu este suficient să aveți 7 puncte în laborator și 2,5 puncte în examen, ci este necesar să aveți minim 3 puncte în examen pentru a putea lua nota 10.

La fel ca și în anii anteriori, se poate acorda un bonus suplimentar pentru rezultate bune la concursuri de programare (precum ACM ICPC, ONIS, si altele semnalate de catre voi). Dacă ați participat într-o activitate extra-școlară și ați obținut rezultate foarte bune, contactați-l pe Traian Rebedea pentru a discuta daca puteți primi un bonus. Trebuie menționat că bonusul maxim este de 1.5 puncte, și se poate obține doar în următoarele situații: pentru calificarea la ACM SEERC sau pentru un loc pe podiumul ONIS.

Teme

De-a lungul semestrului vor fi propuse 2 teme. Valoarea temelor va fi egala (1.25 puncte / tema).

Limbajele de programare acceptate pentru rezolvarea acestora sunt: C/C++ sau Java. Dacă doriți să rezolvați tema într-un alt limbaj, vă rog să luați legătura cu Traian Rebedea. Dacă el este de acord cu propunerea voastră, puteți rezolva tema în limbajul dorit.

Fiecare temă va avea fixat un termen limită. Temele vor putea fi uploadate pe site și după expirarea acestui termen limită, însă cu o penalizare de 0.5 puncte pe zi (din 10 puncte). Temele trimise cu o întârziere mai mare de 7 zile nu vor fi notate.

Notarea temelor se va face astfel (considerând puntajul maxim pentru o temă a fi 10 puncte):

 • 5 puncte dacă se respectă cerințele temei, adică compilare și execuție fără erori astfel încât să se obțină rezultatele cerute;
 • 3 puncte pentru o implementare eficientă; se depunctează implementările ineficiente din punct de vedere al complexității algoritmului în timp și spațiu consumat;
 • 1 punct pentru comentariile din fișierele sursă, analiza complexității, menționarea bibliografiei în README (dacă este cazul), respectiv conținutul propriu-zis al fișierului README (format text);
 • 1 punct pentru Coding Style. Restrictiile si depunctarile referitoare la Coding Style, dar si cateva recomandari sau exemple se gasesc aici si sunt, pe scurt:
  • [-0.2p] linii mai lungi de 80 de caractere (C/C++) sau 100 de caractere (Java)
  • [-0.2p] indentare inconsecventa
  • [-0.1p] cod duplicat
  • [-0.1p] functii kilometrice
  • [-0.1p] cod comentat sau mort
  • [-0.1p] denumire inadecvata a claselor, a variabilelor sau a functiilor/metodelor
  • [-0.1p] folosirea valorilor hard-codate
  • [-0.1p] cod inghesuit

Dacă vor exista teme care se vor abate de la acest barem generic, acest lucru va fi specificat în enunțul temei.

Pentru a asigura o notare uniformă a temelor, există o singură persoană care este responsabilă de corectarea unei teme la nivelul unei serii. Pentru fiecare temă propusă, se vor specifica responsabilii pentru enunț și corectarea ei în formularea enunțului de pe site.

Toate temele vor fi corectate folosind același set de teste. Pentru a veni în ajutorul vostru și a testa corectitudinea și eficiența implementării temelor, vom folosi vmchecker (http://github.com/vmchecker/vmchecker, http://svn.rosedu.org/vmchecker) pentru fiecare temă, astfel încât orice student să poată avea feedback înainte de trimiterea rezolvării temei. Toate temele vor fi testate automat de către noi folosind vmchecker, dar și prin verificarea codului și citirea readme-ului. Atenție! Chiar dacă treceți toate testele de pe vmchecker, nu înseamnă că veți lua nota 10 dacă nu acumulați și cele 2 puncte pentru comentarii, readme, claritate și lizibilitate cod.

Configurația mașinii virtuale de pe vmchecker poate fi inspectata aici.

Încercările de copiere se punctează cu -1.25 (se penalizează toți participanții la procesul de fraudare cu punctajul maxim ce poate fi obţinut pentru tema respectivă). Prin copiere se înțelege preluarea unei secvențe de cod, de la alt student, sau dintr-o altă sursă, și prezentarea acesteia drept realizare proprie, în formă integrală sau modificată.

În cazul împrumutului de idei, vă rugăm să treceți, la sfârșitul fișierului README, aferent temei, în secțiunea Referințe, elementele preluate, alături de sursele utilizate. Acestea din urmă pot fi proprii colegi, cărți, articole de pe internet etc.

De asemeni, dorim să descurajăm generarea automată a temelor folosind modele bazate pe inteligență artificială. Astfel, dacă folosiți aceste modele dar documentați detaliat maniera în care le-ați folosit în Readme (ex: cum ați interacționat, ce prompt-uri ați folosit) veți primi o penalizare de până la 33% din punctajul temei. Folosirea unui model fară documentarea acestui fapt în Readme atrage penalizarea maximă corespunzătoare unei teme fraudate.

În schimb, este permisă folosirea modelelor pentru realizarea proiectului, fără penalizare, dacă documentați cum le-ați folosit în Readme.

Tema - proiect

Detaliile despre proiect sunt disponibile pe paginile dedicate acestuia: http://ocw.cs.pub.ro/courses/pa/proiect

Testul practic

Toate informațiile legate de testul practic sunt disponibile pe pagina: https://ocw.cs.pub.ro/courses/pa/test_practic. Veți găsi menționate data testului practic, materiale pe care le puteți folosi, pași pe care trebuie să îi urmați înainte de a veni la test.

Activitate laborator

Ne dorim ca activitatea de laborator să vă ofere ocazia să vedeți care este utilitatea algoritmilor discutați în cadrul cursului, experimentând rezolvarea unor probleme mai simple, ce pot fi abordate în cadrul unui laborator.

Pentru ca laboratoarele să se desfășoare cât mai bine pentru voi, este recomandat să citiți materialele de laborator măcar o data înainte de ora de laborator. Dacă aveți întrebări sau observații legate de conținutul vreunui laborator, vă rugăm să îl contactați pe Darius Neațu sau/și pe asistentul(a) de la semi-grupa voastră.

La fiecare laborator studentul poate obține unul din următoarele punctaje:

 • 11-13 (bonus) - a rezolvat toate problemele și a lucrat la bonusurile din secțiunea de aprofundare.
 • 10 - a fost atent și implicat pe toată desfășurarea laboratorului, a rezolvat sau a înțeles rezolvarea majorității problemelor propuse
 • 5 - a avut o implicare minimă pe parcursul laboratorului
 • 0 - a fost absent/nu a participat deloc la activități

Important: Pentru 10 puncte nu este necesar să terminați laboratorul (sau un anumit număr de probleme). Ne interesează să fiți activi, să puneți și să răspundeți la întrebari pe parcursul laboratorului, respectiv să încercați să rezolvați efectiv problemele propuse. Partea practică a laboratorului vă oferă o experiență foarte utilă, atât pentru teme/teste, cât și ulterior în activitatea de programatori.

In cadrul laboratorului, veți găsi instalat atât Windows, cât și Ubuntu. Sperăm ca pentru fiecare sistem de operare să găsiți editoarele și compilatoarele cu care sunteți obișnuiți (puteți alege între C, C++, Python, Java, C# și Haskell).

Alte materiale utile

In laboratorul 0, speram să găsiți alte detalii utile despre PA.

Cărți utile:

 • Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest și Clifford Stein – Introduction to Algorithms, Third Edition, MIT Press, 2009 (obs: și primele două ediții sunt ok și există și traduse în limba română la editura Agora);
 • Cristian A. Giumale – Introducere în Analiza Algoritmilor, Polirom, 2004;
 • Jon Kleinberg și Éva Tardos – Algorithm Design, Addison-Wesley, 2005.

Cursuri similare:

FAQs

 1. De ce sunt 7.5 puncte pentru activitatea din timpul anului ?
  Pentru că vrem să venim în sprijinul vostru și să ținem cont de abilitățile voastre practice. Cu toate acestea, experiența de anii trecuți ne spune că PA-ul nu este o materie foarte simplă.
 2. Nu am acumulat 3 puncte în timpul anului. Are sens să mă prezint la examen ?
  Daca nu ați acumulat 3 puncte în laborator, atunci nu avem voie să vă primim în examen, conform regulamentului facultății.
 3. Nu am acumulat 3 puncte în timpul anului. Se poate recupera punctajul în timpul verii ?
  Nu, trebuie să acumulați punctajul necesar pentru a susține examenul în timpul semestrului.
 4. Am 7 puncte în laborator și nu am luat 2 puncte în examen. Sigur nu pot trece materia ?
  Condiția de a avea minim 2 puncte în examen este obligatorie și nu putem transfera din punctajul din timpul anului la cel din examen.
 5. Dacă nu trec nici un test, pot să iau nota 5 la o temă ?
  În nici un caz nu puteți lua nota 5 dacă nu treceți nici un test la o temă. Punctele pentru comentarii, readme, claritate și lizibilitate cod, precum și eficiență se acordă ținând cont și de corectitudinea temei. Altfel, am ajunge să dăm câte 2 puncte pentru teme de o singură linie care nu fac nimic – evident, nu ne propunem așa ceva pentru că nu vă ajută cu nimic.
 6. Cum vor fi temele verificate că sunt copiate ?
  În primul rând, vom folosi un software special pentru detecția asemănării codului sursă. În al doilea rând, ne bazăm și pe experiența noastră, ținând cont că o singură persoană va corecta temele pentru o întreagă serie.
 7. Din motive excepționale, nu pot face orele cu semi-grupa mea. Ce pot face ?
  În acest caz, trebuie să trimiteți un e-mail asistentului de la semi-grupa voastră și să îi explicați situația voastră. El vă poate îndruma spre alte semi-grupe unde sunt calculatoare libere şi va contacta şi profesorul de la seria voastră pentru a discuta această mutare.
pa/regulament-general.txt · Last modified: 2023/03/06 23:38 by radu.iacob
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0