Listă de discuții

În afara cursului și laboratorului, comunicarea cu echipa cursului de Compilatoare se va realiza prin intermediul listei de discuții. Adresa listei este cpl@cursuri.cs.pub.ro. Mesajele se trimit dintr-un client de e-mail la adresa listei. Vă rugăm să parcurgeți precizările de mai jos legate de structurarea mesajelor.

Pentru a putea posta mesaje pe listă, trebuie să fiți abonați (vedeți mai jos).

Abonare/dezabonare/configurare cont

  • Pentru abonare/dezabonare de pe listă sau configurarea contului (de exemplu, primirea de mesaje de tip digest) accesați acest link și realizați configurările corespunzătoare.
  • Dacă v-ați uitat parola contului de configuare de pe listă, accesați același link și urmăriți, în josul paginii, zona în care se precizează To unsubscribe from cpl, get a password reminder, ….

Probleme folosire listă

Mailing List Guidelines

Pentru a comunica eficient pe lista de discuții, vă rugăm să respectați următoarele recomandări.

Inline/Interleaved Posting

Răspunsul la un mesaj se redactează întotdeauna sub fragmentul relevant, nu deasupra mesajului precedent. Astfel se păstrează cronologia replicilor și coerența ideilor și a răspunsurilor într-o conversație mai amplă. Nu este deloc atipic să interveniți de mai multe ori cu răspunsuri în același mesaj, de fiecare dată după paragraful relevant.

Întotdeauna se lasă un rând liber după fragmentul citat și înainte de următorul fragment citat (dacă acesta există). Astfel, intervențiile persoanelor diferite arată ca paragrafe diferite.

Plain Text Email

Întotdeauna trimiteți mesaje în plain text, nu formatate HTML. Acest lucru se poate face, în Gmail, prin acționarea link-ului “Plain text” de deasupra căsuței de editare de text. Mesajele în format HTML nu se văd la fel peste tot; chiar dacă majoritatea clienților includ, cu fiecare mesaj HTML, și o variantă plain-text, aceasta este de multe ori slab formatată.

Din moment ce nu aveți la dispoziție instrumente de formatare, puteți folosi următoarele convenții:

  • o linie liberă separă paragrafe;
  • listele sunt marcate cu rânduri care încep cu “*”, ”-” sau numere;
  • pentru a marca accentul pe un cuvânt, încadrați cuvântul cu “*”, “_” sau ”/”;
  • pentru a include un link, folosiți [1], [2] etc. și includeți la finalul mailului link-urile în format [1] http://link1.com/, câte unul pe rând;
  • orice necesită formatare extensivă (proceduri, distribuție de sarcini, prioritizări, timeline-uri etc.) ar trebui documentat într-o pagină de wiki și oferit un link.

Quote Trimming

Dacă răspundeți la un mail de câteva paragrafe, citați doar porțiunea relevantă. Ștergeți (trim) restul mailului citat dacă nu are relevanță. În particular, ștergeți liniile de semnătură ale autorului inițial: deja știm cine a scris din linia de atribuire (“X (x@example.com) wrote:”).

Aceeași procedură ar trebui aplicată într-o discuție mai lungă, dacă se ajunge la mai mult de 4-5 niveluri de quoting.

Proper Spelling

Suntem împotriva vorbirii gen Messenger/IRC (“k s vb cu tn”). Un mesaj formatat și redactat corect semnifică respect față de cititori.

Reply-to-All

Dacă mesajul la care răspundeți este trimis către mai multe adrese (To sau CC), folosiți Reply to All. În general, butonul Reply răspunde doar autorului inițial, ceea ce fracționează discuția. Se pierd, în acest fel, informații.

Dacă constatați că un participant la discuție nu a folosit Reply to All, la următorul răspuns adăugați de mână toți destinatarii, eventual menționați asta în mesaj.

Read Twice

Spre deosebire de comunicarea face-to-face, mailurile nu transmit mimica, inflexiunile de voce, etc. Pentru acest motiv, o remarcă altfel interpretată ca amuzantă ar putea fi luată drept o jignire de alte persoane (chiar persoane care, față în față, ar gusta gluma). Întotdeauna citiți de două ori mesajele pe care le dați. Ironia este mai bine lăsată pentru întâlnirile în persoană.

Pentru că, oricât am reciti răspunsul, tot se pot strecura neînțelegeri, fiți înțelegători față de ceilalți atunci când primți un mesaj jignitor. Ar putea fi o glumă pe care nu o gustați sau interlocutorul vostru ar putea avea o zi nu tocmai grozavă. Nu “puneți paie pe foc”, încercați să calmați spiritele răspunzând la obiect, pe un ton neutru. Dacă trebuie să clarificați ceva referitor la tonul discuției, este de preferat să trimiteți un mail privat persoanei în cauză; nu are rost să porniți un flame pe listă. În plus, persoanele răspund mult mai bine când li se face observație în particular, nu în văzul tuturor.

Diacritice

Este de preferat, dar nu necesar, să folosiți diacritice atunci când scrieți mesaje în română.

Nu folosiți, însă, diacritice în subiectele mesajelor. Pentru cineva care nu îl poate scrie simplu (limitări tehnice) pe ș (cu virgulă sau cu sedilă) e dificil să caute conversația cu subiectul “Aș vrea să propun ceva”.

Subiecte sugestive

Subiectul mesajului (ce va reprezenta thread-ul) ar trebui să fie destul de explicit încât să sugereze conținutul mesajului în sine.

Unde este posibil, este recomandat să prefixați subiectul mesajului cu un tag ce poate folosi la categorisirea thread-ului. Oferind un context mai clar, cei ce primesc emailul vor înțelege mai bine care este scopul mesajului. Pentru teme este util de precizat numărul temei ex. ”[Tema2] Probleme la generarea instrucțiunilor getelementptr”). Tag-urile se pretează și pentru alte componente ale materiei (ex. ”[Lab5] Nelămurire legată de phi instructions” sau ”[Curs9] Greșeală slide Birth Points”).

cpl/info/lista-discutii.txt · Last modified: 2016/10/04 06:10 by bogdan.nitulescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0