În laboratoarele anterioare au fost prezentate construcțiile Verilog pentru descrierea comportamentală a circuitelor combinaționale, ilustrate în exemplul următor. Laboratorul curent va prezenta elementele folosite pentru decrierea comportamentală a circuitelor secvențiale:
În laboratoarele anterioare blocul always
a fost prezentat drept o porțiune de cod ce modelează un anumit comportament, și care se execută ciclic la schimbarea valorii unor semnale.
În afară de circuitele care depind doar schimbarea nivelului semnalului, există și circuite al căror comportament depinde de tranzițiile semnalului (activ pe front crescător sau front descrescător). Starea bistabililor, de exemplu, se modifică pe frontul crescător sau descrescător al unui semnal de ceas. În cazul acesta, blocul always@
trebuie să se execute la detecția unui astfel de front (eng. edge-triggered). Pentru a modela un astfel de comportament Verilog oferă cuvântul cheie posedge ce poate fi alăturat numelui semnalului unui semnal din lista de senzitivități pentru a indica activarea blocului always
la un front al semnalului. De exemplu blocul “always @(posedge clk)” se activează pe frontul crescător al semnalului clk.
Cuvintele cheie posedge (pentru front crescător) și negedge (pentru front descrescător) indică activarea blocului always@ edge-triggered la schimbarea frontului semnalului.
always @(posedge sig) // frontul crescător al semnalului 'sig' always @(negedge sig) // frontul descrescător al semnalului 'sig' always @(posedge sig1, posedge sig2) // frontul crescator al // semnalului 'sig1' sau frontul crescător al semnalului 'sig2' always @(posedge sig1, negedge sig2) // frontul crescător al // semnalului 'sig1' sau frontul descrescător al semnalului 'sig2'
În blocurile always@
din laboratoarele precedente au fost folosite atribuirile ce utilizează operatorul ”=”, numite atribuiri blocante, deoarece se execută secvențial, ca în limbajele de programare procedurale (C, Java etc). Verilog oferă și un alt tip de atribuiri, care sunt executate toate în același timp, în paralel, indiferent de ordinea lor în bloc. Pentru a descrie un astfel de comportament se folosește operatorul ”⇐”, iar atribuirile se numesc atribuiri non-blocante. Acest nou tip de atribuire modelează concurența care poate fi întâlnită în hardware la transferarea datelor între registre.
Variabilele cărora li se atribuie o valoare trebuie să fie de tip registru (reg, integer) atât în cazul blocant cât și în cel non-blocant. Simulatorul evaluează întâi partea dreaptă a atribuirilor și apoi atribuie valorile către partea stângă. Acest lucru face ca ordinea atribuirilor non-blocante să nu conteze, deoarece rezultatul lor va depinde de ce valori aveau variabilele din partea dreaptă înainte de execuție.
always @(posedge sig) // executat pe frontul crescător al semnalului sig begin a <= b; b <= a; // se interschimba valoarea lui a cu cea a lui b c <= d; // toate trei atribuirile au loc în același timp end
Exemplele următoare reprezintă implementarea unui bistabil D, prezentat în laboratorul 0, care menține valoarea de intrare (“D”) între două fronturi crescătoare ale semnalului de ceas (“clk”). Circuitului prezentat în laboratorul 0 i s-a adăugat și un semnal de reset (“rst_n”). Numele semnalului de reset se termină cu “_n”, în mod convențional, pentru a sugera că acesta este activ pe negedge.
În exemplul de mai jos, semnalul de reset este verificat sincron, atribuirile făcute ieșirii Q fiind non-blocante. Observați că operația de reset este condiționată de valoarea “0” a semnalului “rst_n”.
module D_flip_flop(output reg Q, input D, clk, rst_n); always @(posedge clk) begin if(!rst_n) Q <= 0; else Q <= D; end endmodule
Verificarea resetului se poate realiza și în mod asincron.
În cel de-al doilea exemplu, semnalul este verificat asincron. Modulul este sintetizabil și are un comportament asemănător cu modulul asincron din al treilea exemplu. Pentru a fi sintetizabil este necesar ca toate atribuirile asupra registrului Q să fie realizate în același bloc always, iar blocul always să fie activat pe frontul crescător al semnalului clk sau pe frontul crescător al semnalului !rst_n.
module D_flip_flop(output reg Q, input D, clk, rst_n); always @(posedge clk or negedge rst_n) begin if(!rst_n) Q <= 0; else Q <= D; end endmodule
În cel de-al treilea exemplu, este prezentat cazul în care semnalul de reset este verificat asincron, iar atribuirile făcute ieșirii Q sunt blocante în cazul în care semnalul ”!rst_n” devine 1 logic sau non-blocante pe frontul crescător al semnalului “clk”. În acest caz, se obține un modul nesintetizabil.
always @(posedge clk) begin if(rst_n) Q <= D; end always @(*) begin if(!rst_n) Q <= 0; end endmodule
Automatele finite (eng. Finite State machine - FSM), amintite în laboratorul 0, sunt implementate prin logică secvențială. Știind comportamentul unui anumit automat, îl putem implementa folosind două blocuri always@ care să modeleze partea de stare și, respectiv, logica combinațională a acestuia.
module fsm(output reg out, input in, clk, reset_n); reg [2:0] state, next_state; // partea secvențială always @(posedge clk) begin if (reset_n == 0) state <= 0; else state <= next_state; end // partea combinationala always @(*) begin out = 0; case (state) 0: if (in == 0) begin next_state = 1; out = 1; end else next_state = 2; 1: if (in == 0) begin next_state = 3; out = 1; end else next_state = 4; ... endcase end endmodule
Expresiile Regulate sunt secvențe de caractere ce definesc un tipar de căutare, folosite în multe cazuri pentru identificarea șirurilor sau sub-șirurilor de caractere ce se potrivesc cu expresia. Cea mai simplă metodă de vizualizare a unei expresii regulate este prin intermediul Automatelor Finite de stări.
Pentru a descrie un tipar care conține un sub-șir între zero și nelimitate ori, este utilizat cuantificatorul “*”, iar pentru a descrie un tipar care conține un sub-șir între una și nelimitate ori, este utilizat cuantificatorul ”+”.
Parantezele ”(” ”)” sunt folosite pentru a delimita grupuri de caractere. Dacă acestea nu sunt specificate, cuantificatorul va avea efect asupra caracterului anterior.
a(bc)* - se va potrivi cu șirurile de caractere 'a', 'abc', 'abcbc', 'abcbcbc' etc. (ab)+c - se va potrivi cu șirurile de caractere 'abc', 'ababc', 'abababc' etc. ab+a - se va potrivi cu șirurile de caractere 'aba', 'abba', 'abbba' etc.
Atunci când un buton este apăsat sau un switch este comutat, două părți metalice intră în contact pentru a permite curentului să treacă. Cu toate acestea, ele nu se conectează instantaneu, ci se conectează și deconectează de câteva ori înainte de realizarea conexiunii propriu-zise. Același lucru se întâmplă și în momentul eliberării unui buton (când acesta nu mai este apăsat). Acest fenomen poate conduce la comutări false sau modificări multiple nedorite asupra semnalului și este denumit bouncing.
Prin urmare, se poate spune că fenomenul de “bouncing” nu este un comportament ideal pentru niciun switch care execută mai multe tranziții ale unei singure intrări. Aceasta nu este o problemă majoră când avem de-a face cu circuite de putere, dar poate cauza probleme atunci când avem de-a face cu circuitele logice sau digitale. Așadar, pentru a elimina oscilațiile din semnal cauzate de acest fenomen se folosește principiul de Switch Debouncing.
Procedeul de debouncing este întâlnit, de asemenea și în software. Urmăriți în scheletul de cod din exercițiul 1 cum este implementat un debouncer și analizați comportamentul acestuia.