Laborator 4 - Dicţionar

Obiective

În urma parcurgerii acestui articol studentul va fi capabil să:

 • definească tipul de date dicționar
 • implementeze un dicționar folosind tabele de dispersie
 • prezinte avantaje / dezavataje ale diverselor implementări de dicționare

Ce este un dicționar?

Un dicţionar este un tip de date abstract compus dintr-o colecție de chei şi o colecție de valori, în care fiecărei chei îi este asociată o valoare.

Operația de găsire a unei valori asociate unei chei poartă numele de indexare, aceasta fiind și cea mai importantă operație. Din acest motiv dicționarele se mai numesc și array-uri asociative - fac asocierea între o cheie și o valoare.

Operația de adăugare a unei perechi (cheie-valoare) în dicționar are două părți. Prima parte este transformarea cheii într-un index întreg, printr-o funcție de hashing. În mod ideal, chei diferite mapează indexuri diferite în dicționar, însa în realitate nu se întamplă acest lucru. De aceea, partea a doua a operației de adăugare constă în procesul de rezolvare a coliziunilor.

Operații de bază

 • put(key, value):
  • adaugă în dicționar o nouă valoare și o asociază unei anumite chei
  • dacă perechea există deja, valorea este înlocuită cu cea nouă
 • remove(key):
  • elimină din dicţionar cheia key (şi valoarea asociată acesteia)
 • get(key):
  • întoarce valoarea asociată cheii
  • dacă perechea nu există, întoarce corespunzător o eroare pentru a semnala acest lucru
 • has_key(key):
  • întoarce TRUE dacă există cheia respectivă în dicționar
  • întoarce FALSE dacă nu există cheia respectivă în dicționar

Implementare

O implementare frecvent întâlnită a unui dicționar este cea folosind o tabelă de dispersie - hashtable. Un hashtable este o structură de date optimizată pentru funcția de căutare - în medie, timpul de căutare este constant: O(1). Acest lucru se realizează transformând cheia într-un hash - un număr întreg fără semn pe 16 / 32 / 64 de biţi, etc. - folosind o funcție hash.

În cel mai defavorabil caz, timpul de căutare al unui element poate fi O(n). Totuși, tabelele de dispersie sunt foarte utile în cazul în care se stochează cantități mari de date, a căror dimensiune (mărime a volumului de date) poate fi anticipat.

Funcția hash trebuie aleasă astfel încât să se minimizeze numărul coliziunilor (chei diferite care produc aceleași hash-uri). Coliziunile apar în mod inerent, deoarece lungimea hash-ului este fixă, iar obiectele de stocare pot avea lungimi și conținut arbitrare. În cazul apariției unei coliziuni, valorile se stochează pe aceeaşi poziție - în același bucket. În acest caz, căutarea se va reduce la compararea valorilor efective în cadrul bucket-ului.

Exemplu de hash pentru șiruri de caractere:

hash.h
#ifndef __HASH__H__
#define __HASH__H__
 
// Hash function based on djb2 from Dan Bernstein
// http://www.cse.yorku.ca/~oz/hash.html
//
// @return computed hash value
 
unsigned int hash_fct(char *str)
{
  unsigned int hash = 5381;
  int c;
 
  while ((c = *str++) != 0) {
    hash = ((hash << 5) + hash) + c;
  }
 
  return hash;
}
 
#endif //__HASH__H__

Exemplu pentru construcția de funcții hash care minimizează numărul de coliziuni

Reprezentarea internă cu liste înlănțuite

O implementare a unui hashtable care tratează coliziunile se numește înlănțuire directă - direct chaining. Cea mai simplă formă folosește câte o listă înlănțuită pentru fiecare bucket, practic un array de liste.

Fiecare listă este asociată unui anumit hash.

 • inserarea în hashtable presupune găsirea indexului corect și adăugarea elementului la lista corespunzătoare.

Hash-ul poate depăşi cu mult dimensiunea array-ului de bucket-uri, ceea ce duce la necesitatea folosirii, cel mai frecvent, a operaţiei moduloindex = hash % HMAX, pentru a situa indexul bucket-ului în care va fi inserat elementul în limitele necesare.

Dacă dimensiunea array-ului este exprimată în puteri ale lui 2, se mai poate folosi şi formula următoare → index = hash & (HMAX - 1).

HMAX reprezintă dimensiunea maximă a array-ului.

 • ștergerea presupune căutarea și scoaterea elementului din lista corespunzătoare.
 • cautarea presupune determinarea index-ului prin funcția de hashing și apoi identificarea perechii potrivite.
 • has_key presupune determinarea existenței unei chei în dicționar
void put(key, value, hash_table)
	index <- hash(key) % DIMENSIUNE_DICTIONAR
	pentru element it in bucketul hash_table[index]
		// Se itereaza prin lista inlantuita de la index, pana se
		// gaseste cheia dorita; daca nu este gasita, vom insera
		// un entry nou in cadrul bucketului
		daca it->key == key
			// Daca exista key deja in bucket
			// doar se updateaza valoarea
			it->value <- value
			return; // Cheia a fost actualizata, iesim din functie
		
    // Daca nu a fost gasita cheia in bucket, inseram una noua
	creeaza un nou element pe baza key, value
    adauga elementul in hashtable

void remove(key, hash_table)
    index <- hash(key) % DIMENSIUNE_DICTIONAR
	pentru element it in bucketul hash_table[index]
		daca it->key == key 
			break
	
	// it va pointa ori dupa ultimul element (hash_table.end) => nu avem ce sterge
	// ori catre un element deja existent in bucket => stergem elementul it
	daca it nu indica finalul listei 
		sterge elementul de la pozitia lui it

TypeValue get(key, hash_table)
	index <- hash(key) % DIMENSIUNE_DICTIONAR
	pentru element it in bucketul hash_table[index]
		daca it->key == key
			return it->value
		
	return null

bool has_key(key, hash_table)
	index <- hash(key) % DIMENSIUNE_DICTIONAR
	pentru element it in bucketul hash_table[index]
		daca it->key == key
			return true

	return false

Avantajul tabelelor de dispersie constă în faptul că operația de ștergere este simplă, iar redimensionarea tabelei poate fi amânată mult timp, deoarece performanța este suficient de bună chiar și atunci când toate pozițiile din hashtable sunt folosite.

Dezavantajele acestei soluții sunt cele moștenite de la listele înlănțuite: pentru stocarea unor date mici, overhead-ul introdus poate fi semnificativ, iar parcurgerea unei liste este costisitoare.

Există și alte structuri de date cu ajutorul cărora se poate implementa un hashtable ca mai sus. Un exemplu ar fi un arbore binar de căutare echilibrat, pentru care timpul, pe cazul cel mai defavorabil, se poate reduce la O(log n) față de O(n). Totuși, această variantă se poate dovedi ineficientă dacă hashtable-ul este proiectat pentru puține coliziuni.

Un alt mod de a utiliza o listă inlanțuită pentru crearea unui dicționar presupune folosirea linear probing. Atunci când la inserarea unei perechi (cheie-valoare) în dicționar apărea o coliziune, algoritmul caută primul “spațiu gol” și inserează acolo perechea.

Alte reprezentări interne

 • arbori binari de căutare echilibrați
 • radix-tree
 • prefix-tree
 • array-uri judy

Acestea prezintă timpi de căutare mai buni pentru cel mai defavorabil caz și folosesc eficient spațiul de stocare în funcție de tipul de date folosit.

Schelet

Exerciţii

Fiecare laborator va avea unul sau doua exerciții publice și un pool de subiecte ascunse, din care asistentul poate alege cum se formează celelalte puncte ale laboratorului.

1) [3p] Implementaţi structura de date dicţionar, plecând de la pseudocodul de mai sus şi de la schelet.

[311CAb]

2) [4p] Movies

Un website are o baza de date in care retine filme si seriale. Un film este caracterizat de nume, regizor, anul aparitiei și rating.

[1p] a. Adăugaţi cel puţin 5 filme în hashtable. Cel puţin un film trebuie să aibă un rating mai mic de 5, iar cel puţin un film trebuie să aibă un rating mai mare de 5. Exemplu orientativ: HASH = 0: Being Human - Bill Forsyth, 1994 | Being human - Toby Whithouse, 2008 | HASH = 1: Avatar - James Cameron, 2009 | HASH = 2: The edge of seventeen - Kelly Fremon Craig, 2016 | HASH = 3: Twilight - Robert Benton, 1998 | Edge of Fear - Bobby Roth, 2018 | HASH = 4: Twilight - Catherine Hardwicke, 2008 | The edge of love - John Maybury, 2008 |

[1p] b. Sa se afiseze informații despre filmul care are numele <movie_query>. Se garantează ca rezultatul contine un singur film. Complexitatea pentru gasirea informatiilor trebuie sa fie O(1).

[1p] c. La introducerea numelui un regizor, sa se afișeze toate filmele regizate de acesta. În cazul în care acesta nu apare deloc în baza de date, să se afișeze mesajul: “Never heard about him”. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! (Hint: Este de ajuns hashtable-ul de la cerinţa b?)

[1p] d. Eliminarea filmelor cu rating mai mic de 5 stele.

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75).

[312CAa]

2) [4p] Bibliotecă

Cărțile dintr-o bibliotecă sunt reprezentate în sistem folosindu-se un hashtable. O carte este caracterizată prin titlu, autor, anul în care a fost publicată și statusul (la raft sau împrumutată).

[1p] a. Adăugaţi cel puţin 5 cărţi în hashtable. Cel puţin o carte trebuie să aibă statusul de împrumutată şi cel puţin o carte trebuie să fie disponibilă la raft. Exemplu orientativ: HASH = 0: HASH = 1: Brave New World by Aldous Huxley | Animal Farm by George Orwell | HASH = 2: The Catcher in the Rye by J.D. Salinger | I, Robot by Isaac Asimov | HASH = 3: HASH = 4: 1984 by George Orwell | Lord of the Flies by William Golding |

[1p] b. Afișarea statusului unei cărți date, dacă aceasta există în hashtable. Se va afișa statusul dacă există sau “Cartea nu a fost înregistrată”, în caz contrar.

[1p] c. Afișarea tuturor cărților scrise de autorul “famous_author” din schelet. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! (HINT: Este de ajuns hashtable-ul curent?)

[1p] d. Eliminarea din hashtable a tuturor cărților împrumutate.

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75).

[312CAb]

2) [4p] Adrese

O firma de imobiliare folosește un hashtable pentru a memora imobilele pe care le administrează. Un astfel de imobil este caracterizat de adresă, numele locatarului, anul în care a cumpărat casa, numărul de animale de companie.

[1p] a. Adăugaţi cel puţin 5 imobile în hashtable. La cel puţin un imobil trebuie să se găsească mai mult de 5 animale de companie şi la cel puţin un imobil trebuie să se găsească mai puţin de 5 animale de companie. Exemplu orientativ: HASH = 0: Bender Bending Rodriguez's address is Robot Arms Apts., New York | Amy Wong's address is Wong Ranch, Western hemisphere of Mars | HASH = 1: Hubert J. Farnsworth's address is West 57th Street, New York | Leela Turanga's address is Planet Express Starship, New York | John A. Zoidberg's address is Decapod 10, Space | HASH = 2: HASH = 3: Kif Kroker's address is Nimbus Starship, Space | HASH = 4: Philip J. Fry's address is Applied Cryogenics, New York |

[1p] b. Verificarea disponibilității casei de la adresa dream_house. Dacă nu locuiește nimeni la această adresă, afișați “Omg! You can move in right now!”, altfel, afișați “Your dream house is no longer available”.

[1p] c. Căutaţi toate locuinţele din oraşul <city> şi afişaţi-le.Nu parcurgeţi toate intrările din hashtable!. (Hint: Este de ajuns hashtable-ul curent?)

[1p] d. Eliminarea persoanelor care dețin mai mult de 5 de animale de casă.

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75). Comportamentul dorit pentru această funcţionalitate este următorul: se redimensionează array-ul de bucket-uri, iar apoi fiecare bucket este parcus în ordine și elementele sunt redistribuite după valoarea noului hash.

[313CAa]

2) [4p] UEFA

Site-ul UEFA se pregăteşte să publice cea mai bună echipă a tuturor timpurilor. Baza de date este ținută sub forma unui hashtable. Un fotbalist este caracterizat prin nume, naţionalitate, poziția pe care a jucat, cel mai important trofeu câştigat şi un rating. În cazul atacanţilor şi mijlocaşilor se contorizează numărul de goluri marcate și assist-uri iar în cazul portarilor şi al fundașilor se contorizează numărul de meciuri fără gol primit și tackling-uri reușite.

[1p] a. Adăugați cel puţin 5 jucători în hashtable. Cel puţin unul dintre aceştia trebuie să aibă un rating mai mare de 200 şi cel puţin un jucător trebuie să aibă un rating mai mic de 200.

[1p] b. Afişarea informaţiilor despre un jucător

[1p] c. Eliminați din hashtable fotbaliștii cu rating mai mic de 200.

[1p] d. Afișați cei mai buni jucători din țara <country_query>. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! Hint: Este de ajuns hashtable-ul curent?

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75).

[314CAb]

2) [4p] Studenţi (varianta 2)

Studenții unei universități sunt memorați într-o bază de date ce are forma unui hashtable. Fiecare student este caracterizat prin nume, facultatea la care este înscris, anul de studiu și media obținută.

[1p] a. Adăugați cel puțin 5 studenți în hash table. Exemplu orientativ: HASH = 0: Todd Chavez | Mr. Peanutbutter | HASH = 1: BoJack Horseman | Sarah Lynn | HASH = 2: Diane Nguyen | HASH = 3: Princess Carolyn | HASH = 4:

[1p] b. Căutarea unui student după nume. Se va afișa “Studentul <nume_student> este înscris la facultatea <facultate_student> și are media <nota_student>.” în cazul în care este găsit sau “Studentul <nume_student> nu a fost găsit!”, în caz contrar.

[1p] c. Afişaţi toţi studenţii care sunt înscrişi la o anumită facultate. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! (HINT: Este de ajuns hashtable-ul curent?)

[1p] d. Eliminați din hashtable toţi studenţii care au o medie mai mică decât valoarea medie a mediilor studentilor de la facultatea lor.

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75). Comportamentul dorit pentru această funcţionalitate este următorul: se redimensionează array-ul de bucket-uri, iar apoi fiecare bucket este parcus în ordine și elementele sunt redistribuite după valoarea noului hash.

[315CAa]

2) [4p] [Magazin]

Un magazin stochează date despre produsele pe care le vinde într-o bază de date implementată ca hashtable. Fiecare produs este caracterizat prin nume, categorie, pret, număr vânzări.

[1p] a. Adăugați cel puțin 5 produse în hashtable din cel puţin două categorii diferite.

[1p] b. Căutarea unui produs după nume. Se va afișa “Produs: <nume_produs>; Categorie: <nume_categorie>; Pret: <pret_produs>; Nr vanzari: <nr_vanzari_produs>” în cazul în care este găsit sau “Produsul <nume_produs> nu face parte din oferta magazinului.”, în caz contrar.

[1p] c. Afişaţi toate produsele dintr-o anumită categorie. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! (HINT: Este de ajuns hashtable-ul curent?)

[1p] d. Eliminați din hashtable toate produsele care au un număr de vânzări mai mic strict decât media vânzărilor produselor din categoria lor.

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75). Comportamentul dorit pentru această funcţionalitate este următorul: se redimensionează array-ul de bucket-uri, iar apoi fiecare bucket este parcus în ordine și elementele sunt redistribuite după valoarea noului hash.

[315CAb]

2) [4p] Garaj

Un service auto stochează date despre maşinile clienţilor într-o bază de date implementată ca hashtable. Fiecare maşină este caracterizat prin număr de înmatriculare, proprietar şi status (maşina e reparată sau aşteaptă ca un mecanic s-o verifice).

[1p] a. Adăugați cel puțin 5 maşini în hashtable. Cel puţin o maşină trebuie să aibă statusul de “reparată” şi cel puţin una trebuie să aibă statusul de “în aşteptare”. Cel puţin 2 maşini trebuie să aibă acelaşi proprietar.

[1p] b. Căutarea unei maşini după numărul de înmatriculare. Se va afișa “Maşina: <numar_inmatriculare>; Proprietar: <nume_proprietar>; Status: <status_masina>” în cazul în care este găsită sau “Masina <numar_inmatriculare> nu se afla in service.”, în caz contrar.

[1p] c. Afişaţi toate maşinile din baza de date care sunt deţinute de un acelaşi proprietar specificat. Nu parcurgeți toate intrările din hashtable! (HINT: Este de ajuns hashtable-ul curent?)

[1p] d. Eliminați din hashtable toate maşinile care au fost deja reparate (pe baza statusului).

[2p] (bonus). Implementați și testați redimensionarea unui hashtable: funcția resize dublează dimensiunea structurii interne a tabelei de dispersie. Dublarea se va face în momentul în care raportul dintre numărul de elemente introduse în hashtable şi numărul de bucket-uri HMAX este mai mare decâti o valoare aleasă (ex: size / HMAX > 0.75). Comportamentul dorit pentru această funcţionalitate este următorul: se redimensionează array-ul de bucket-uri, iar apoi fiecare bucket este parcus în ordine și elementele sunt redistribuite după valoarea noului hash.

Interviu

Această secțiune nu este punctată și încearcă să vă facă o oarecare idee a tipurilor de întrebări pe care le puteți întâlni la un job interview (internship, part-time, full-time, etc.) din materia prezentată în cadrul laboratorului.

 • Pentru o colecție de date cu nume, prenume și multe alte câmpuri, cum ai defini funcția hash?
 • Care este complexitatea unei operatiuni de căutare într-un hashtable?
 • Care este diferența dintre un hashtable și un vector?
 • Descrie cum ai implementa DEX cu ajutorul unui hashtable.
 • În ce condiții căutarea într-un hashtable ar putea să nu fie constantă?

Bibliografie

sd-ca/laboratoare/lab-04.txt · Last modified: 2020/03/19 15:40 by serban_ioan.ciofu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0