Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

rl:labs:04:contents:01 [2020/09/19 21:23]
vlad.traista [01. [10p] VLAN de management]
rl:labs:04:contents:01 [2023/11/01 10:01] (current)
laura.ruse
Line 1: Line 1:
-==== 01. [10p] VLAN de management ====+==== 01. [5p] VLAN de management ====
  
 **Topologie**:​ {{:​rl:​labs:​04:​contents:​rl_lab-04_de-ce-vlan.pkt|download}} **Topologie**:​ {{:​rl:​labs:​04:​contents:​rl_lab-04_de-ce-vlan.pkt|download}}
Line 9: Line 9:
 </​note>​ </​note>​
  
-  * În general un switch poate fi configurat direct în consola acestuia((dați click pe el și selectați tab-ul CLI)) sau de la distanță conectându-vă la switch folosind comanda ''​telnet''​ urmată de adresa IP a acestuia.+  * În general un switch poate fi configurat direct în consola acestuia (dați click pe el și selectați tab-ul CLI) sau de la distanță conectându-vă la switch folosind comanda ''​telnet''​ urmată de adresa IP a acestuia.
   * Conectați-vă la switch-ul ''​Switch0''​ de pe fiecare dintre cele 3 stații urmând pașii:   * Conectați-vă la switch-ul ''​Switch0''​ de pe fiecare dintre cele 3 stații urmând pașii:
     - Dați click pe stație.     - Dați click pe stație.
Line 22: Line 22:
  
   * Pentru a configura un VLAN pe un port al switch-ului,​ urmăm pașii:   * Pentru a configura un VLAN pe un port al switch-ului,​ urmăm pașii:
-    - În consola de configurare activam modul privilegiat (folosiți parola ''​student''​).+    - În consola de configurare ​a switch-ului ​activam modul privilegiat (folosiți parola ''​student''​).
     - Intrăm în modul de configurare.     - Intrăm în modul de configurare.
-    - Creăm VLAN-ul cu ID-ul 100''​vlan 100''​+    - Creăm VLAN-ul cu ID-ul 100 folosind comanda ​''​vlan 100''​
     - Opțional putem configura și un nume pentru VLAN, să zicem ''​management''​.     - Opțional putem configura și un nume pentru VLAN, să zicem ''​management''​.
-    - Intrăm în modul de configurare al interfaței ​relevante.+    - Intrăm în modul de configurare al interfaței ​pe care este conectată stația ''​Management''​.
     - Configurăm interfața/​portul pentru modul acces.     - Configurăm interfața/​portul pentru modul acces.
     - Configurăm pe interfața de tip acces numărul VLAN-ului.     - Configurăm pe interfața de tip acces numărul VLAN-ului.
-  * În acest moment stația ''​Management''​ se află în VLAN-ul 100. +  * În acest moment stația ''​Management''​ se află în VLAN-ul ​''​100''​
-  * Trebuie să configurăm și switch-ul pentru a răspunde cererilor de configurare tot pe VLAN-ul 100.+  * Trebuie să configurăm și switch-ul pentru a răspunde cererilor de configurare tot pe VLAN-ul ​''​100''​.
   * Pentru a putea fi configurat corespunzător,​ unui switch i se pot crea interfețe virtuale de forma ''​vlan X'',​ unde X este numărul VLAN-ului de pe care poate fi accesat în vederea configurării.   * Pentru a putea fi configurat corespunzător,​ unui switch i se pot crea interfețe virtuale de forma ''​vlan X'',​ unde X este numărul VLAN-ului de pe care poate fi accesat în vederea configurării.
   * Interfața implicită pentru orice switch este ''​vlan 1''​ pe care va trebui să o dezactivăm și să ștergem adresa IP   * Interfața implicită pentru orice switch este ''​vlan 1''​ pe care va trebui să o dezactivăm și să ștergem adresa IP
-  * Configurați adresa IP pe interfața ''​vlan 100''​ aferentă VLAN-ului 100.+  * Configurați adresa IP ''​192.168.1.254/​24'' ​pe interfața ''​vlan 100''​ aferentă VLAN-ului ​''​100''​.
   * După această configurare,​ switch-ul ''​Switch0''​ va fi accesibil la adresa IP ''​192.168.1.254''​ doar de pe stația ''​Management''​.   * După această configurare,​ switch-ul ''​Switch0''​ va fi accesibil la adresa IP ''​192.168.1.254''​ doar de pe stația ''​Management''​.
   * Folosiți comanda ''​telnet 192.168.1.254''​ din interfața CLI a fiecărei stații pentru a verifica faptul că vă puteți conecta sau nu la switch-ul ''​Switch0''​. Observați că doar de pe stația ''​Management''​ poate fi realizată conectarea.   * Folosiți comanda ''​telnet 192.168.1.254''​ din interfața CLI a fiecărei stații pentru a verifica faptul că vă puteți conecta sau nu la switch-ul ''​Switch0''​. Observați că doar de pe stația ''​Management''​ poate fi realizată conectarea.
  
 <​note>​ <​note>​
-Conectivitatea între stații s-a păstrat. Nu a fost afectată de configurarea VLAN-ului de management.+Conectivitatea între stațiile PC1 și PC2 s-a păstrat. Nu a fost afectată de configurarea VLAN-ului de management.
 </​note>​ </​note>​
  
-<​solution>​Pentru a configura un VLAN pe un port al switch-ului,​ urmăm pașii:+<​hidden>​ 
 +<​solution>​ 
 +Pentru a configura un VLAN pe un port al switch-ului,​ urmăm pașii:
   - În consola de configurare rulăm comanda ''​enable''​ pentru activarea modului privilegiat (folosiți parola ''​student''​).   - În consola de configurare rulăm comanda ''​enable''​ pentru activarea modului privilegiat (folosiți parola ''​student''​).
   - Intrăm în modul de configurare:​ ''​configure terminal''​   - Intrăm în modul de configurare:​ ''​configure terminal''​
Line 76: Line 78:
 </​code>​ </​code>​
 </​solution>​ </​solution>​
 +</​hidden>​
rl/labs/04/contents/01.1600539833.txt.gz · Last modified: 2020/09/19 21:23 by vlad.traista
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0