VISUAL STUDIO - Tutorial instalare

Autor: Dănuț Ciobanu

Introducere

Visual Studio este unul dintre cele mai puternice și populare medii de dezvoltare integrate (IDE) disponibile pe piață. Creat de cei de la Microsoft, Visual Studio oferă o gamă largă de instrumente și caracteristici care simplifică dezvoltarea aplicațiilor pentru mai multe platforme și limbaje de programare. În cazul C++, Visual Studio se remarcă prin suportul său robust, integrarea perfectă cu diverse librării și framework-uri, și un set complet de instrumente care îmbunătățesc semnificativ productivitatea programatorilor.

Comparativ cu alte IDE-uri precum Code::Blocks sau Dev-C++, Visual Studio oferă avantajul unei interfețe intuitive și a unui ecosistem de pluginuri și extensii care pot fi personalizate pentru nevoile fiecărui dezvoltator. De asemenea, include un debugger avansat, funcționalități de completare automată a codului prin IntelliSense și suport nativ pentru gestionarea proiectelor mari, făcându-l o alegere excelentă pentru dezvoltatorii care scriu cod în C++.

Pasul 1 - Descărcarea installer-ului

Prin accesarea paginii oficiale a celor de la Microsoft vi se va deschide următoarea pagină web:

Unde puteți apăsa pe butonul de „Download” și descărcarea installer-ului va începe, precum în imaginea:

Pasul 2 - Instalarea efectivă și alegerea opțiunilor

Prima data când se va deschide fișierul descărcat la pasul 1 veți fi înâmpinați de următorul ecran:

Aici apăsați pe butonul de „Continue” și, odată ce s-a terminat instalarea se va deschide meniul de unde veți selecta pachetele ce trebuie alese pentru realizarea laboratoarelor din cadrul acestei materii:

În acest meniu cele mai importante selecții de făcut sunt:

  • Desktop development with C++ în cadrul ecranului principal
  • Windows 10 SDK și Windows 11 SDK (cele mai recente versiuni) din meniul din partea dreaptă
  • Selectarea locației de instalare din partea de jos a ferestrei

Odată terminată selectarea opțiunilor se va apăsa butonul „Install” și se va deschide următoarea (și ultimă) fereastră din procesul de instalare:

Extra 1 - Crearea unui proiect folosind Visual Studio

Pentru a crea un proiect, când se deschide aplicația Visual Studio, inițial o să apară următorul ecran:

Apăsăm pe butonul de „Create a new project” și mai departe se va deschide următoarea fereastră:

Pentru realizarea exercițiilor din cadrul laboratoarelor vom folosi template-ul ”Console App” care poate fi căutat fie aplicând filtrele C++ pentru limbajul de programare și Windows pentru sistemul de operare, fie căutând direct în căsuța de căutare din partea de sus a meniului.

Apăsând pe butonul „Next” o să apară:

Aici putem introduce numele proiectului dar și locația unde dorim să îl salvăm. După introducerea acestora și apăsarea butonului „Create” se va crea proiectul și se va deschide fereastra de lucru default din Visual Studio:

Extra 2 - Rezolvarea problemei C4996 privind funcția „strcpy”

În cadrul laboratoarelor vom mai folosi biblioteca cstring și în special funcția strcpy din cadrul acesteia pentru copierea valorilor din șiruri de caractere. Visual Studio consideră această funcție depreciată și dacă se va rula vreun program cu această funcție, compilatorul va arunca următoarea eroare: error C4996: 'strcpy': This function or variable may be unsafe. Consider using strcpy_s instead. To disable deprecation, use _CRT_SECURE_NO_WARNINGS. See online help for details.

Pentru rezolvarea acestei probleme se va face click dreapta pe proiect (numele ales de voi scris cu font îngroșat, nu pe „Solution '*' (1 of 1 project)”) și apoi Properties (ultima opțiune de jos). Următorii pași vor fi explicați pe următoarea imagine:

  • Mai întâi, din meniul din stânga se va selecta „C/C++”
  • Apoi se va selecta meniul „Preprocessor”
  • În partea de sus se vor alege „All configurations” și „x64” ca opțiuni
  • În cele din urmă, în câmpul „Preprocessor Definitions” veți completa cu _CRT_SECURE_NO_WARNINGS, ca în imagine
  • Pentru aplicarea modificărilor, apăsați pe butonul „Apply” înainte de închiderea ferestrei

Aceste setări vor face ca în cadrul întregului proiect să puteți folosi funcția „strcpy” fără probleme.

Extra 3 - Rularea temei 1 folosind Visual Studio

Pentru a putea rula tema 1 folosind IDE-ul Visual Studio sunt necesari mai mulți pași:

Pasul 1 - Crearea proiectului

După ce s-a realizat clonarea repository-ului de pe GitHub într-un folder local pe calculator, se va deschide Visual Studio și se va intra în următoarele meniuri, conform pozei:

Aici, mai exact, se va intra în: File → New → Project from existing code…. Mai departe se va deschide următoarea fereastră:

Aici se verfică să fie selectat Visual C++ și se apasă Next.

  1. Locația folderului ce conține clonarea fișierelor de pe GitHub
  2. Numele proiectului
  3. Apăsați Finish când primii pași s-au terminat

Acum s-a creat proiectul și se pot edita fișierele necesare rezolvării temei. Dar pentru a putea rula programul corect și fără erori, dar și pentru facilitarea lucrului cu Git mai departe, mai sunt etape de parcurs până când proiectul poate fi folosit normal.

Pasul 2 - Setări privind consola

Implicit, Visual Studio setează ca mediu de afișare o aplicație Windows când se creează un proiect folosind fișiere existente. Pentru a modifica acest lucru se intră în setările proiectului:

Și mai departe:

Calea efectivă este Linker → System → SubSystem și valoarea la care trebuie setat acest câmp este Console.

Pasul 3 - Setări privind rularea

Așa cum ați citit în detaliile temei 1, sunt necesare 2 argumente din linia de comandă. Pentru a realiza acest lucru în Visual Studio cea mai ușoară metodă este copierea fișierelor produse.txt și clienti.txt în același folder ca fișierele .cpp și .h (copy-paste din folderele de test în folderul principal al proiectului). De aici se reintră în proprietățile proiectului (Vezi prima poză de aici ):

Aici calea este Debugging → Command arguments și adăugați numele celor 2 fișiere în ordinea obligatorie: produse.txt clienti.txt.

Acum programul va rula și ca ați setat ca parametri în linia de comandă cele 2 fișiere. După rulare, dacă nu ați rtealizat nicio altă modificare în interiorul fișierelor .cpp și .h se va deschide următoarea consolă:

Pasul 4 - Setări pentru Git

După clonare și după ce ați parcurs pașii de mai sus, dacă mai modificați și câteva fișiere .h sau .cpp lista de fișiere modificate în Git va arăta în felul următor:

Puteți vedea că în afara fișierelor .cpp și .h mai există și multe foldere și fișiere generate de Visual Studio. Pentru rezolvarea cât mai corectă a temei este necesar să facem Push strict la fișierele .h și .cpp, nu altele. Astfel vom modifica fișierul .gitignore clonat astfel încât să se ignore toate fișierele, mai puțin cele .h și .cpp. Conținutul fișierului .gitignore ar trebui să fie:

# Ignoră Makefile
Makefile

# Ignoră folderul de teste
teste/

.vs/

[Dd]ebug/
[Dd]ebugPublic/
[Rr]elease/
[Rr]eleases/
x64/
x86/
bld/
[Bb]in/
[Oo]bj/
[Ll]og/


*.vcxproj
*.vcxproj.filters
*.vcxproj.user

*.txt

*.sln

În fișierul de .gitignore modficat se ignoră următoarele:

  • Primele 2 fișiere sunt cele de Makefile și întreg folderul de teste.
  • Tot folderul ascuns .vs/. (!! Dacă nu se ignoră vor apărea erori fatale în Git și nu se va putea realiza nicio acțiune de tip Push !!)
  • Toate folderele create cu executabile și alte fișiere adiacente.
  • Fișierele privind proiectul. (cele cu .vcxproj)
  • Fișierele clienti.txt și produse.txt, ne dorim ca pe GitHub ele să rămână doar în interiorul folderelor
  • Fișierul ce reprezintă efectiv proiectul creat în Visual Studio (.sln)

Astfel, după modificarea fișierului .gitignore noua listă de fișiere modificate în Git va fi:

Pentru verificare

Pentru verificarea corectitudinii temei scrise de voi, va trebui să modificați conținutul fișierelor produse.txt clienti.txt cu fiecare valoare din folderele test0, test1 șamd. Pentru ușurință, puteți face Push la fișierele .h și .cpp modificate de voi și se vor rula automat toate testele direct pe platforma GitHub. Totuși, pentru un debugging mai detaliat se recomandă rularea testelor separat, local și încărcarea pe GitHub periodică pentru a primi punctajele asociate fiecărui test și să vedeți dacă ați “stricat” ceva pe parcurs (ex: a trecut testul 3 însă testul 0, 1 și 2 acum dau eroare).

poo-is-ab/resurse/01.txt · Last modified: 2024/11/05 18:22 by adrian.ciobanu1906
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0