Laboratorul 09. Aplicație arduino

Descriere proiect

Titlu: Stație meteorologică

Scurtă descriere: Stație meteorologică inteligentă care raportează temperatura folosind led-uri și care dispune de iluminare inteligentă și sistem de alarmă.

Componente utilizate:

  • Senzor de temperatură
  • 3 led-uri albastre, 3 led-uri galbene, 3 led-uri roșii și 1 led alb
  • Senzor de lumină
  • Senzor de distanță (PIR)
  • 1 Buzzer

Mod de funcționare: Folosind 9 led-uri (albastre, galbene și roșii) construim un “termometru” prin intermediul căruia afișăm temperatura exterioară. În plus, folosind un senzor de lumină, reglăm intensitatea unui led alb (pentru a simula iluminarea inteligentă). Pentru a dispune și de o componentă de securitate, vom folosi un senzor de distanță și un buzzer pentru a sesiza prezența unor potențiali intruși.

Cerințe ajutătoare/adiționale

  1. Creați șirul de led-uri (albastre, galbene și roșii) care va simula termometrul și setați nouă valori de prag (între -20 și 50 de grade) de la care se va aprinde fiecare led. Generați o valoare aleatoare prin care sa testați funcționarea exercițiului.
  2. Conectați senzorul de temperatură și interpretați valorile citite folosind exercițiul anterior.
  3. Conectați senzorul de lumină și led-ul alb și aprindeți led-ul invers proporțional cu nivelul de lumină ambiental
  4. Conectați senzorul de distanță PIR și un buzzer, iar în funcție de detecția unui obstacol, redați un bâzâit corespunzător.
  5. (Adițional) Conectați și un senzor de gaz pentru a detecta pierderile de gaz din stația meteorologică și în cazul detecției unui nivel de gaz ridicat, redați un bâzâit corespunzător folosind buzzerul. Notă: Pentru conectarea senzorului de gaz, căutați “MQ-6 gas sensor arduino” pe google.
  6. (Adițional) Înlocuiți cele 3 grupuri de led-uri (albastre, galbene și roșii) prin 3 led-uri RGB care prin nuanța aprinsă vor indica nivelul de temperatură. Un exemplu de implementare: valori extrem de mici de temperatură → toate led-urile aprinse ca albastru, valori normale → galben, etc.
  7. (Adițional) Înlocuiți senzorul de distanță PIR cu un senzor de distanță mai capabil: “Ultrasonic distance sensor” și redați sunete folosind buzzerul direct proporționale cu apropierea obstacolului de senzor. Notă: Pentru conectarea și utilizarea senzorului, căutați “HC-SR04 arduino example” pe google.
  8. (Adițional) Conectați un senzor de înclinație (tilt sensor) prin care vom simula măsurarea intensității vântului. Se va aprinde un led cu o intensitate direct proporțională cu valoarea citită. Notă: Aveți aici un exemplu de utilizare a senzorului.
  9. (Adițional) Redați un sunet pe buzzer similar proporțional cu intensitatea vântului și calculați pe baza valorii de la tilt și valoarea temperaturii, o valoare aproximativă a temperaturii resimțite.
info2/laboratoare/09.txt · Last modified: 2021/04/26 16:55 by alexandru.vochescu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0