Orice sistem embedded presupune interconectarea mai multor circuite care, împreuna, sa contribuie la realizarea (de obicei) a unui singur scop. Sa luam spre exemplu un sistem a carui funcție este sa monitorizeze confortul ambiental (o stație meteo simplificata). Pentru a crea acest sistem avem nevoie de un microcontroller si mai mulți senzori: de temperatura, de umiditate, de presiune, de calitate a aerului, etc.

block_diagram_meteo.jpg

Microcontrollerul este „creierul” care colecteaza și proceseaza datele, iar senzorii sunt furnizorii datelor. Cum ajung datele de la senzori la microcontroller? Avem nevoie de o schema/un protocol pe care sa îl cunoasca atât uC cât și senzorii pentru a putea interschimba date. În prezent, exista numeroase astfel de standarde care descriu modalitati de transmisie de date, dar, în principiu, le putem grupa în 2 mari categorii: paralele sau seriale. Doua protocoale foarte populare ce se incadreaza în cea de-a 2 categorie sunt SPI si I2C.

tsc/laboratoare/arhiva/2020-2021/09/obiective.txt · Last modified: 2024/02/29 14:40 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0