Rutarea semnalelor diferențiale

Pentru a putea ruta o pereche de semnale diferențiale este necesar ca semnalele sa fie denumite corespunzător. Primul semnal trebuie sa aibă numele de forma nume_P, iar al doilea difera doar prin sufix: _N. In exemplul de mai jos am notat cu DIFF_P si DIFF_N cele doua semnale diferențiale.

In .brd, vom defini o noua clasa de semnale, mergand in meniul Edit → Net Classes → Add.

Apoi trebuie sa adaugam semnalele in noua clasa, folosind instrumentul Info.

Rutarea semnalelor diferentiale se face prin selectarea modului Route a Differential Pair a instrumentului Route.

O constrangere importanta este faptul ca cele doua fire trebuie sa aiba lungime egala, pentru acest lucru se foloseste rutarea in serpentine pentru a aduce lungimea traseelor sa fie cat mai apropiata.

Functia din eagle se numeste Meander si o puteti gasi astfel: top-text

Cand selectam o portiune de traseu cu functia Meander, va fi afisata lungimea comparativa a celor doua trasee.

Constrangeri si Recomandari


Constrangeri de lungime

Dupa cum am am menționat anterior, lungimea ambelor fire trebuie sa fie cat mai apropiata. Este “good-practice” ca serpentinele sa fie cat mai apropiate de capatul in care pad-urile/via-urile nu sunt aliniate corespunzător.


Situarea fata de planul de referință

Firele pe care circula semnale de mare viteza trebuie sa fie rutate mereu pe un plan de GND. Rutarea peste un plan vid poate cauza:

  • Întârzieri in propagarea semnalelor
  • Interferente
  • Degradarea integrității semnalelor

Exemplu:

Daca nu se poate evita trecerea peste un plan vid, înseamnă ca avem doua planuri de masa distincte. Este recomandat ca acestea sa fie conectate prin doua condensatoare de capacitate 1 microF sau mai puțin, plasate cat mai aproape de firele de semnal.


Distanta intre fire Este recomandat ca distanta intre perechile de fire sa fie de 5xW, unde W este latimea firului. Este recomandat ca semnalele periodice sa fie izolate folosind o distanta de cel putin 8xW.


Diverse reguli:

  • Este recomandat sa nu se ruteze fire pe care circula semnale de inalta frecventa pe sub sau langa cristale de quartz, generatoare de ceas, gauri pentru montare, dispozitive magnetice, regulatoare de tensiune sau IC-uri care folosesc semnalul de ceas.
  • Este recomandat ca firele pe care circula semnale diferentiale sa fie rutate la cel putini 90mil de marginea planului de referinta,
  • Este recomandat sa se maximizeze distanta intre perechile de fire de transmisie atunci cand este posibil.
  • Perechile de fire trebuie trasate paralel, singurul punct in care este permisa spargerea simetriei este inainte de a se conecta la capsula de siliciu a unui circuit integrat. Distanta recomandata pentru spargere este cu 0.25inch inainte de capsula acesteia.

Planul de masa

Planul de masa de pe un PCB este o zona larga acoperita cu un strat de cupru care este conectata la punctele de masa ale circuitului. Acesta este realizat de regula cat mai mare, acoperind aproape intreaga suprafata a PCB-ului care exceptand zonele pe unde circula treseele.

Planul de masa are urmatoarele avantaje:

  • In primul rand aranjarea componentelor pe PCB devine mult mai usoara deoarece accesul pinilor la un punct de masa este relativ facil
  • Reduce zgomotul si interferentele cauzate de buclele de masa.

Cum se poate realiza un plan de masa in Eagle?

  • Se selecteaza functia Polygon

  • Se delimiteaza zona in care dorim sa fie planul de masa
  • Se redenumeste poligonul folosind numele GND
  • Se foloseste functia Ratsnests

tsc/laboratoare/arhiva/2020-2021/08/continut.txt · Last modified: 2024/02/29 14:40 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0