Laboratorul 05. The embedded boot process

Atunci când un microprocesor primește semnalul de reset (prin alimentare ori transmiterea unor comenzi / întreruperi interne etc.), acesta începe să ruleze un program inițial numit bootloader. Sistemele moderne folosesc un proces de boot multi-stagiu, însă primul este mereu încărcat dintr-un ROM (Read Only Memory) care, de cele mai multe ori, este integrat în același chip.

Procesul de boot standard ARM

Arhitectura ARMv8 propune următoarea structură:

Se observă numărul mare de pași decât metoda naivă pe care sistemul trebuie să-i realizeze până să pornească kernelul sistemului de operare. Acest lucru se datorează punerii accentului pe securitatea soluțiilor incorporate (prin tehnologia ARM TrustZone, de care doar vom menționa scurt, pe Raspberry PI nefiind implementată în totalitate), însă necesitatea a 3 stagii diferite este dată de un motiv simplu: memoria disponibilă în diferitele momente ale procesului.

Așadar, prima dată se începe prin rularea primului stagiu, BL1, stocat în memoria ROM. Acesta va încărca, de pe o memorie flash externă (de obicei, prin SPI: eMMC sau SD), următoarele stagii. Dintre acestea, BL2 este, de obicei, un firmware foarte mic (10-100KB) ce este încărcat în memoria SRAM a SOC-ului (care, uneori, funcționează și pe post de cache) și care, mai departe, inițializează toate perifericele chip-ului (printre care, foare important este DRAM-ul – folosit de următoarele stagii cu consum ridicat de RAM!).

Stagiile BL3x devin opționale, totul depinzând dacă BL2 conține funcționalitatea de a porni și Kernel-ul de Linux și este suficient de configurabil pentru a putea acoperi o mare parte a cazurilor de utilizare ale sistemului (ceea ce este adevărat pentru RPI, însă deseori nu pentru celelalte SoC-uri) sau dezvoltatorul software dorește să beneficieze de funcționalități avansate de boot (aici, BL31 poate oferi partiționare A/B cu toleranță la defecte, actualizări la distanță etc.) sau încărcarea unui sistem de operare securizat (Trusted OS, la pasul BL32).

În final, ultimul pas al bootloaderului va fi să citească configurația (de pe o partiție de boot sau dintr-o altă memorie ROM re-programabilă) și componentele de rulare (kernel, initrd, device tree blob – de cele mai multe ori, toate 3 fiind necesare) ale sistemului de operare, să încarce în RAM și apoi să paseze execuția CPU-ului către kernel.

Procesul de boot al Raspberry PI

Deși procesul de boot diferă între Raspberry PI versiuni mai vechi sau egale cu 3 (ce folosește SoC-ul BCM2837) și cele după 4 (cu BCM2711, și, pe viitor, v5), stagiile se încadrează în arhitectura propusă de ARM.

Toate versiunile procesoarelor Broadcom folosite la RPI încep prin rularea stagiului BL1 pe microcontrollerul de gestionare a GPU-ul integrat (da, pe bune!), care, mai departe, inițializează memoria cache, interfața SPI (pentru accesarea memoriei flash din eMMC / card SD) și, folosind o bibliotecă incorporată de citire de pe partiții FAT32, scanează după existența firmware-ului pentru următorul stagiu, BL2, pe care îl va încărca în cache-ul L2 al procesorului (DRAM-ul încă nu a fost inițializat).

Ordinea de scanare a perifericelor pentru continuarea procesului de boot (e.g., SD Card / eMMC, extenal SPI, USB Mass Storage, LAN boot) diferă în funcție de starea unor GPIO-uri sau a unor regiștri OTP (One Time Programmable).

Așadar, un Raspberry PI are nevoie ca dispozitivul de pe care se efectuează bootarea să conțină o primă partiție FAT32 cu cel puțin firmware-urile de inițializare a platformei (bootcode.bin, start*.elf, config.txt și altele câteva ce depind de modelul efectiv).

Fiecare microprocesor are propriile convenții de stabilire a adreselor de încărcare a stagiului secundar. Cei de la Broadcom au ales să folosească partiții FAT32, însă majoritatea producătorilor de SoC-ul incorporate cu ARM (e.g., Allwinner, NXP) preferă să încarce o imagine specială de la un anumit offset al disk-ului (e.g., la adresa 32KB de la începutul cardului SD). De aici vine și recomandarea de a crea prima partiție abia începând cu offset-ul de 1MB.

Pentru Raspberry PI 3, se va încărca fișierul bootcode.bin ca stagiu secundar, care, după inițializarea RAM-ului, va citi și încărca următorul stagiu (care este, de obicei, sistemul de operare propriu-zis, însă se poate interpune un alt bootloader – BL31, e.g., U-Boot).

La versiunile de Raspberry PI >=4, BL2 poate fi încărcat doar dintr-un EEPROM prin interfață SPI (și NU de pe SD / eMMC-ul extern – însă există procedură de recovery în caz că se strică ceva), fapt ce ușurează aplicațiile care făceau network boot. De asemenea, firmware-ul este open-source (ceea ce nu era adevărat până acum).

Mai departe, Secondary Program Loader-ul va încărca firmware-uri adiționale pentru GPU (pentru a putea afișa text prin HDMI), va analiza conținutul fișierului config.txt și va pune în aplicare procedurile configurate (încărcarea în memorie a fișierelor de kernel / device tree / initramfs).

Componentele pentru boot ale Linux

După cum a fost menționat mai sus, pentru a porni un sistem de operare pe bază de Linux se folosesc, de cele mai multe ori, 3 componente:

  1. Imaginea Kernel-ului (kernel*.img), ce conține codul executabil al nucleului Linux;
  2. Device Tree Blob-ul (*.dtb): conține descrierea și configurația tuturor componentelor specifice platformei hardware (i.e., pentru un anumit model + versiune a unei plăci de bază), însă se pot codifica și anumite setări și meta-informații pentru software (e.g., kernel command line, partiția rădăcină etc.);
  3. RamDisk inițial (initrd*.img): opțional, poate conține o imagine a unui sistem de fișiere minimalist (max. câțiva zeci de MB) cu module și scripturi necesare pentru a monta sistemul de fișiere rădăcină (e.g., dacă se dorește montarea unui sistem la distanță, trebuie mai întâi să se conecteze la rețea și să primească IP prin DHCP).

Bootloaderul (ori BL2-ul integrat, ori BL31 – dacă a fost inclus) va încărca aceste fișiere în DRAM-ul sistemului și va completa anumiți regiștri (cu pointerii la locația de încărcare a tuturor componentelor necesare) și va executa o instrucțiune de branch pentru a lansa kernelul în execuție, toate în condordanță cu protocolul definit de kernel pentru arhitectura dată.

Obiectivul final al componentelor de boot Linux va fi să caute și să monteze sistemul de fișiere rădăcină (roofs-ul) ce conține toată configurația și programele din user-space, de unde se va lansa procesul init care va continua prin pornirea serviciilor predefinite (care pot, la rândul lor, să inițializeze dispozitive hardware noi și să ruleze procese de automatizare).

U-Boot

U-boot este probabil cel mai popular bootloader open-source folosit atât în lumea embedded / IoT / industrial, cât și în platformele mobile (majoritatea telefoanelor pe Android).

Acesta este scris în C și folosește KConfig (as expected) pentru personalizarea funcționalităților incluse pentru a se putea încadra în cerințele restrictive de memorie a anumitor sisteme. De asemenea, U-Boot are implementată o cantitate vastă de drivere necesare pentru a interfața cu cât mai multe periferice de pe care să se încarce sistemul de operare (SPI, MMC, USB devices, SATA / M.2 PCI-E, chiar și Rețea, prin PXE + TFTP) și conține chiar și un mini-limbaj de scripting (similar bash, însă compilat în binar) ce permite implementarea de proceduri avansate de boot cu redundanță și failover (necesare sistemelor realtime).

Noi vom folosi un U-Boot la laboratoare pentru a putea scrie SD card-ul direct de pe PC, prin conectarea Raspberry PI4-ului direct la PC prin USB OTG (fără a utiliza un cititor extern de carduri SD!), cât și pentru a avea o vizibilitate mult mai bună a procesului de boot Linux.

Exerciții

În laborator, vom folosi echipamente Raspberry PI 4! conectate prin USB Type-C și un adaptor UART la USB pentru vizualizarea consolei dispozitivului (din păcate, nu dispunem de suficiente monitoare HDMI în laborator + cabluri adaptoare).

Înainte de a începe exercițiile, asigurați-vă că aveți cel puțin 10GB de storage disponibili în mașină virtuala de laborator.

0. Descărcați de aici o arhivă unui sistem de fișiere folosit ca referință laborator pentru RPI4 + imaginea partiției rpi-boot.img (utilă în caz că se strică bootloaderul).

  • Dezarhivați arhiva într-un subdirector (prin tar, folosiți argumentul -C pentru a preciza directorul destinație, însă va trebui să îl creați înainte). Atenție: folosiți contul de root, deoarece dorim să dezarhivăm fișierele și să păstrăm permisiunile originale (imaginea este un root filesystem de Linux pre-instalat!);
  • Inspectați căile /boot (rețineți / copiați într-un fișier text output-ul, e util de comparat mai încolo).
  • Apoi, ne vom pregăti să pornim Raspberry PI 4!
  • Asigurați-vă că firele ce conectează Raspberry PI-ul la adaptorul de serială nu sunt ieșite. Dacă da, conectați-le corespunzător (UART RX/TX la TX/RS-ul adaptorului!) + chemați asistentul să verifice!

Pentru orice eventualitate, vă rugăm să chemați asistentul înainte de a alimenta dispozitivul la laptop!

  • În final, înainte de a-l alimenta, conectați-vă adaptorul serial la USB în laptop și porniți programul preferat de consolă serială (e.g., picocom), folosind baud rate-ul 115200.

1. Alimentați RPI-ul și urmăriți mesajele din consolă. Ar trebui să vă intre în U-Boot (preinstalat pe cardurile SD ca BL31), apoi:

  • Dacă apare că rulează un proces de network boot, apăsați Ctrl+C de foarte multe ori (yep… scriptul de boot face un for cu vreo 10 iterații) pentru a-l întrerupe;
  • După ce vă apare prompt-ul U-Boot> , rulați comanda mmc list. O să vă apară o listă de dispozitive MMC (ar trebui să vedeți cardul SD ca fiind detectat); încercați-le pe fiecare cu mmc dev <N> și apoi mmc info până găsiți cardul SD;
  • Apoi rulați comanda ums mmc <N>, unde <N> este numărul perifericului MMC. Acesta va lansa în execuție un program care emulează un Mass Storage Device pe interfața USB Type-C folosită la conectarea la laptop;
  • Inspectați noul dispozitiv montat (nu uitați să faceți pass-through la noul device USB în mașina virtuală, dacă este cazul!). Mai precis, montați prima partiție (posibil să fie și singura) pe mașina voastră virtuală cu Linux. Ce fișiere există? Comparați cu partiția /boot a rootfs-ului.

Comanda ums este blocantă (poate fi întreruptă cu Ctrl+C). Dacă folosiți un soft de virtualizare (VirtualBox / VMWare), va trebui să faceți passthrough la acest dispozitiv (se numește “Netchip USB Download Gadget”). Apoi verificați prin lsblk / blkid care este dispozitivul nou apărut în VM.

Cât timp rulează, vă puteți conecta cu laptopul (prin interfața USB Type-C) la cardul SD introdus în Raspberry pentru a-l inspecta / [re]scrie (cu grijă să nu suprascrieți bootloaderul u-boot).

2. Dorim să compilăm U-Boot local (pentru a învăța cum se face și explora ce funcționalități are) și să construim imaginea de boot de la zero.

  • Aveți nevoie de toolchain-ul pentru Aarch64 să fie în $PATH (lucru adevărat pe VM-ul de la laborator);
  • Urmați pașii:
    # pe Lab VM lipsește acest pachet, instalați-l:
    sudo apt install libssl-dev
    git clone --branch=v2023.07.02 https://github.com/u-boot/u-boot.git
    cd u-boot
    # ne pregatim de compilare:
    export CROSS_COMPILE="aarch64-linux-gnu-"
    # initializam configul default pentru RPI4
    make rpi_4_defconfig
    make menuconfig
    # aici, căutați și activați următoarele opțiuni (ambele sunt necesare!):
    # CONFIG_USB_FUNCTION_MASS_STORAGE=y
    # CONFIG_CMD_USB_MASS_STORAGE=y
    make -j4
  • O dată terminată compilarea, copiați fișierele u-boot.bin și arch/arm/dts/bcm2711-rpi-4-b.dtb din directorul lui U-Boot către un director nou creat (să zicem, ~/rpi-boot-firmware).
  • De asemenea, stagiul secundar (BL2) al RPI4 are nevoie de firmware-ul GPU-ului, ce poate fi descărcat de pe GitHub de la adresele:
cd ~/rpi-boot-firmware/
wget "https://github.com/raspberrypi/firmware/raw/master/boot/start4.elf"
wget "https://github.com/raspberrypi/firmware/raw/master/boot/fixup4.dat"
# însă le găsiți și pe sistemul rădăcină referință, la calea /boot/firmware
  • Ultimul lucru care lipsește este fișierul config.txt. Strictul necesar este următorul:
    # config.txt contents to load U-Boot as BL31:
    arm_64bit=1
    kernel=u-boot.bin
    enable_uart=1
  • Acum directorul rpi-boot-firmware ar trebui să fie identic ca imaginea referință din laborator!
  • Notă: Pentru a boota Linux, este necesar și cmdline.txt (folosiți-l pe cel din imaginea referință de bootloader);

Dacă doriți să testați noua imagine, ar trebui să copiați aceste fișiere pe partiția FAT32 a Raspberry PI-ului. Însă faceți asta doar dacă aveți încredere că nu stricați bootloaderul existent! Dacă ați pățit totuși asta și doriți să refaceți, există mai multe tehnici de recuperat, cea mai simplă fiind folosirea unui SD card reader extern și scrierea imaginii rpi-boot.img descărcate la ex. 0. Alternativ, puteți scrie imaginea pe un stick USB și introduce în RPI, apoi folosiți comanda ums pentru a scrie cardul SD introdus în dispozitiv și apoi dd pentru a scrie bootloaderul referință:

sudo dd if=~/Downloads/rpi-boot.img.bin of=/dev/sd<x> bs=4k status=progress && sudo sync

3. Ne dorim să instalăm sistemul de fișiere Linux referință pe cardul SD din Raspberry PI (folosind USB Mass Storage-ul prin USB Type-C).

  • Primul lucru, va trebui să creați o partiție ext4 pe cardul SD, după cea de boot, FAT32 (NU O ȘTERGEȚI)!. Putem folosi fdisk sau utilitarul mai modern, parted (tot în linia de comandă :D );
  • Folosiți comanda lsblk pentru a descoperi cum se numesc device-urile (și, desigur, aveți grijă la capacitate: să nu ștergeți partiția rădăcină a OS-ului real din VM / fizic)!

Mare atenție aici: sunteți pe cale de a rula operații cu potențial destructiv!

Dacă folosiți mașina virtuală, este recomandat să faceți snapshot (riscați să ștergeți partițiile sistemului de operare real dacă nu aveți grijă!).

Dacă sunteți pe un Linux în mașină fizică (please don't), întrebați un asistent dacă dați comenzile bune ÎNAINTE DE A LE DA!

  • Formatați noua partiție (cea de-a doua) folosind utilitarul mkfs.ext4. Folosiți și argumentul -L RPI_ROOTFS pentru a-i da un label (nume).
  • Copiați conținutul directoarelor rootfs-ului oficial în partiția ext4 nou-creată (folosiți sudo cp -ar pentru a păstra meta-informațiile fișierelor – utilizatorii și chmod-ul atribuit).

Este posibil ca operația de copiere să dureze neobișnuit de mult (cel mult 10 min), totul depinde de calitatea cardului SD folosit în RPI (cele mai ieftine :P ).

  • Acum mai avem nevoie de câteva fișiere pentru a boota linux-ul (pe care le găsiți pe rootfs în /boot), anume:
    • vmlinuz–*;
    • initrd.img-*;
    • device tree blob-ul ar trebui să fie bun cel de la BL2, încărcat automat și de către u-boot!;

Cardurile SD sunt extrem de lente, iar Linux are un obicei prost de a cache-ui fișierele copate în RAM-ul local și a le scrie în background după ce returnează comenzile de dezarhivare / copiere! Rulați comanda sudo sync, care este blocantă până toate operațiile de scriere pe disk se vor completa.

Pentru a monitoriza progresul, utilizați one-liner-ul watch grep -e Dirty: -e Writeback: /proc/meminfo (așteptați până Writeback devine aproape de zero, iar Dirty sub 1MB).

  • NU UITAȚI: după ce procesul de copiere s-a terminat, demontați toate device-urile implicate (i.e., cele 2 partiții ale cardului SD).
  • După copiere, puteți vizualiza fișierele de pe partiția FAT32 din U-Boot: fatls mmc 1 ;)

4. Pornim Raspberry PI-ul, din nou (avem mare grijă la firele de la serială, să nu facă contact cu alte părți ale dispozitivului!).

  • Încercați, mai întâi, fără initramfs, apoi dați și comenzile care îl încarcă și îl dau argument la booti:
# inițial, fără initramfs:
fatload mmc <N>:1 ${kernel_addr_r} vmlinuz-6.1.0-13-arm64
#fatload mmc <N>:1 ${ramdisk_addr_r} initrd.img-6.1.0-13-arm64
# astea sunt setate deja în cmdline.txt (verificați), apoi sunt încărcate în DTB (FDT) mai departe de către BL2
#setenv bootargs "earlycon=pl011,mmio32,0xfe201000 console=serial0,115200 root=/dev/mmcblk0p2 rw rootwait"
booti ${kernel_addr_r} - ${fdt_addr}
# sau cu initramfs:
#booti ${kernel_addr_r} ${ramdisk_addr_r} ${fdt_addr}

Pentru a avea vizibilitate la ce face kernelul când bootează pe serială, am urmat pașii de aici să activăm earlycon pe RPI.

  • Este posibil ca root=<device> să nu fie bun, încercați să îi dați root=LABEL=RPI_ROOTFS sau prin UUID (depinde cum ați creat partiția și dacă ați dat label la ext4).

Pentru a vedea parametrii de boot configurați în device tree de către BL2, rulați comenzile de u-boot:

fdt addr ${fdt_addr}
fdt print /chosen

Resurse

si/laboratoare/05.txt · Last modified: 2023/11/07 05:46 by jan.vaduva
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0