06. [15p] Nagios

Nagios este unul din cele mai utilizate utilitare de monitorizare a infrastructurii de rețea. Pe stația monitor se află instalată o instanță de Nagios ce monitorizeaza stația gateway folosind comanda ping și serviciul SSH de pe aceasta.

Deschideți un browser web și intrați pe adresa http://192.168.1.4/nagios3. Folosiți utilizatorul nagiosadmin și parola student. În meniul din stânga selectați Hosts și Services și observați cele 2 stații prezente (localhost fiind stația monitor în sine adăugată implicit și gateway fiind stația configurată de noi cu serviciul SSH).

Observați configurațiile făcute în fișierul /etc/nagios3/conf.d/gateway.cfg.

Definire de servicii si host-uri

Creați câte un nou host în fișierul /etc/nagios3/conf.d/cisco.cfg pentru fiecare din ruterele CISCO (R1 și R2). Creați câte un serviciu asociat fiecărui ruter care verifică dacă serviciul telnet răspunde cererilor (Hint: grep -r telnet /etc/nagios-plugins).

Restartati serviciul nagios si observati ca cele doua routere apar in Hosts si Services.

Notificari

În fisierul gateway.cfg creați un nou serviciu asociat stației gateway care să verifice serverul WEB aflat pe aceasta.

În cazul în care acesta nu răspunde să trimită o notificare pe adresa de e-mail a colegului de lângă voi.

Note: Va trebui sa creati un fisier mycontacts.cfg în care sa definiti un obiect contact și un obiect contactgroup (urmăriți fișierul /etc/nagios3/conf.d/contacts_nagios2.cfg în care este creat grupul admins). După ce ați terminat de configurat, nu uitați să resetați serviciul nagios3.

Pentru a putea trimite alerte, Nagios are nevoie de un server de e-mail local. Pe stația monitor instalați un server de e-mail:

root@monitor:~# apt-get install postfix

Închideți serverul web pe stația gateway și verificați dacă primiți alerte pe e-mail.

saisp/labs/03/contents/06.txt · Last modified: 2014/03/10 15:51 by mihai.carabas
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0