Laboratorul 06 - Introducere Arduino

1. Introducere

INTRO ARDUINO DE COMPLETAT

Pentru a lucra cu platforma Arudino, este necesar mediul de Dezvoltare Integrat (IDE) Arduino. Pașii necesari instalării pe Windows sunt prezentați mai jos:

2. Instalarea Arduino IDE

Pasul 1: Download

Ultima variantă a Arduino IDE poate fi descarcată de la urmatoarea adresă: Download
IDE-ul este disponibil în două variante: cea clasică, care presupune instalarea și cea portabilă, ce poate fi direct rulată.

Pasul 2: Instalarea

Instalarea programului se realizeaza similar cu cea a altor aplicatii. După cum observați, driverele sunt instalate odată cu IDE-ul, atât timp cât selectați această opțiune.

Pasul 3: Rularea Arduino IDE

După instalare, rulați Arduino IDE. Interfața arată astfel:

În cazul în care nu ați mai lucrat cu Arduino, familiarizați-vă mai întai cu interfața Arduino IDE.

Primul lucru care se poate observa sunt cele două funcții standard, void setup() și void loop(). Vom detalia aceste funcții mai târziu. Pentru moment, vom rula un proiect oferit ca exemplu, pentru a ne asigura că instalarea s-a realizat cu succes. Accesați meniul File → Examples → 01. Basics → Blink. O nouă fereastră se va deschide.

Pasul 4: Rularea unui exemplu

Exemplul arată astfel:

După cum este specificat și în descriere, acest proiect va aprinde și va stinge LED-ul aflat pe placa Arudino. Acest LED este conectat la portul digital 13.

Pentru a continua, conectați placa Arduino la PC și verificați portul de comunicare, accesând Control Panel → Device Manager → Ports (COM & LPT)

Selectați modelul de Arduino și portul identificat anterior


Încărcați codul pe placă

În acest moment, LED-ul de pe Arduino ar trebui să se aprindă și să se stingă, cu o frecvență de 0.5Hz.

Pasul 5: Rularea unui exemplu cu Serial Monitor

Ce este Serial Monitor?
Serial Monitor este o fereatră prin care putem vedea datele ce sunt transmise de la plăcuța Arudino. De asmenea, putem transmite valori sau alte inputs către Arudino. Pentru a accesa această fereastră, dați click pe lupa din colțul stânga sus sau folosiți tastele CTRL + Shift + M

Deschideți exemplul 04. Communication → SerialEvent . După cum este explicat și în descriere, datele ce ajung pe magistrala serială (în cazul nostru, cele trimise de pe PC) sunt puse într-un String, până la întâlnirea caracterului \n, moment în care șirul de caractere este trimis pe magistrală, către PC.

setup() vs loop()
Acestea sunt cele două funcții de bază într-un proiect Arduino. Funcția void setup() este rulată o singură dată, atunci când proiectul este încărcat pe placă sau când este realimentată cu energie electrică. În mod normal, în această funcție sunt inițializate variabilele, sunt setați pinii, este pornită magistrala serială etc. Cea de-a doua funcție este void loop(), care este rulată iterativ, atât timp cât placa este sub tensiune. Este echivalentul funcției main() dintr-un program clasic, diferența fiind rularea continuă a acesteia. Astfel, logica proiectului este descrisă aici.

Revenind la exemplul nostru, observați prezența celor două funcții descrise anterior, dar și a funcției void serialEvent(). Aceasta este o funcție specială, care este apelată la sfârșitul fiecărei iterații din loop(). Încărcați proiectul și deschideți Serial Monitor.

Experimentați funcționarea programului, prin transmiterea de mesaje atât cu opțiunea No line ending, cât și cu Newline

3. Instalarea FreeRTOS

În cadrul laboratorului următor, vom detalia biblioteca FreeRTOS și funcționalitățile acesteia. Pentru moment, trebuie să o instalăm.

Pasul 1. Library Manager

Fiind portat sub formă de bibliotecă, FreeRTOS pentru Arduino se instalează foarte ușor, accesând Library Manager (Tools → Manage Libraries…). Căutați FreeRTOS și instalați ultima versiune. Tot din această fereastră puteți actualiza biblioteca, atunci când sunteți notificați despre noi variante disponibile.

Pasul 2. Rularea unui exemplu cu taskuri

Primul exemplu pe care il vom rula poate fi accesat din File → Examples → FreeRTOS → TaskStatus .

După ce deschideți acest exemplu, urmăriți pas cu pas elementele din cod, pentru a înțelege modul de funcționare a FreeRTOS în Arduino.

Observați funcția void loop(). Spre deosebire de un program clasic Arduino, această funcție nu mai este necesară în FreeRTOS, întrucât toate instrucțiunile sunt scrise în taskuri.

Așa cum ați observat, în acest proiect este exemplificat lucrul cu taskuri, dar și suspendarea și reluarea acestora. După ce încărcați proiectul pe placă, utilizați Serial Monitor pentru a transmite literele s sau r. Veți vedea cum taskul de aprindere și stingere a LED-ului built-in este suspendat sau reluat.

Pasul 3. Rularea unui exemplu cu un mutex

Ultimul exemplu din acest laborator este File → Examples → FreeRTOS → Mutex .

În acest exemplu, utilizăm un mutex pentru a accesa o resursă comună, în acest caz o variabilă globală.

patr/laboratoare/06.txt · Last modified: 2022/01/09 14:27 by alexandru.ionita99
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0