Laborator 09: Rețelistică și Internet

Înainte de laborator

Comenzi și fișiere folosite în laborator

Comandă/fișier Rol
ip vizualizarea și configurarea parametrilor interfețelor de rețea
ip a s vizualizarea parametrilor interfețelor de rețea
ping verificarea conectivității până la o altă stație
dhclient configurarea automată a unei interfețe folosind DHCP
host interogarea serviciului DNS, aflarea adresei IP pentru un nume din Internet
traceroute vizualizarea căii în Internet până la o altă stație
ip r s vizualizarea tabelei de rutare (și a default gateway-ului)
ssh conexiune la distanță prin SSH
scp transfer la distanță
ssh-keygen generarea unei perechi de chei (privată și publică) pentru SSH
ssh-copy-id copierea unei chei publice SSH la distanță pentru autentificare
~/.ssh/id_rsa în mod uzual, cheia privată SSH (de tip RSA)
~/.ssh/id_rsa.pub în mod uzual, cheia publică SSH (de tip RSA)
~/.ssh/authorized_keys cheile publice pentru care se permite autentificarea de la distanță prin SSH
~/.ssh/config configurarea clientul SSH pentru utilizatorul curent
wget, curl accces web la distanță și descărcare de fișiere prin HTTP

Mașini virtuale

Pe parcursul laboratorului curent vom folosi două mașini virtuale VirtualBox care pot comunica între ele, numite tom și jerry.

Pe sistemele din sălile de laborator găsiți imaginea OVA a celor două mașini virtuale în directorul /mnt/unfrozen/uso/mv/. De acolo importați în VirtualBox fișierul /mnt/unfrozen/uso/mv/USO_tom_jerry.ova.

Pentru a putea folosi mașinile virtuale va trebui să importați fișierul USO_tom_jerry.ova în VirtualBox. Pentru aceasta, în fereastra VirtualBox, accesați meniurile și opțiunile File -> Import Appliace și apoi alegeți calea către fișierul USO_tom_jerry.ova. După ce ați declansat operația de importare, va dura câteva minute să fie importate mașinile virtuale. După ce ați importat mașinile virtuale, veți vedea în fereastra principală VirtualBox intrările USO_tom și USO_jerry. Porniți ambele mașini virtuale dând click pe intrări și apoi folosind butonul Start.

După aceasta veți avea două ferestre VirtualBox, câte una pentru fiecare mașină virtuală. Mașinile virtuale tom și jerry au doar interfața în linia de comandă, nu au interfață grafică. Le veți identifica după prompt-ul de autentificare afișat, respectiv tom login: și jerry login:. Vă puteți autentifica la mașinile virtuale folosind numele de utilizator student iar apoi parola student.

Dacă nu aveți un sistem Linux pe care rulați VirtualBox, adică dacă rulați pe Windows sau macOS, aveți nevoie și de mașina virtuală uso. Pentru a descărca fișierul USO_tom_jerry.ova care conține mașinile virtuale tom și jerry folosiți indicațiile de aici.

Pe ambele mașini virtuale (tom și jerry), contul de utilizator student are permisiuni de sudo. Dacă doriți accesarea contului de utilizator root folosiți comanda

sudo su

iar la prompul de parolă scrieți parola utilizatorului student, adică student.

Interfețe de rețea în mașinile virtuale

Mașinile virtuale tom și jerry au interfața de loopback lo și trei interfețe de rețea, cu roluri dedicate:

  • Interfața enp0s3 este interfața pentru acces la Internet; această adresă este folosită pentru comunicarea mașinii virtuale.
  • Interfața enp0s8 este o interfață care leagă împreună într-o rețea mașinile virtuale tom și jerry cu sistemul gazdă și, dacă este cazul, cu mașina virtuală uso. Această interfață nu are implicit adresă IP, adresa IP o vom configura automat prin DHCP după pornirea mașinii virtuale folosind comanda
    sudo dhclient enp0s8

    Vom face această configurare mai târziu în laborator.

  • Interfața enp0s9 este o interfață care leagă împreună într-o rețea privată mașinile virtuale tom și jerry. Această interfață nu poate fi fconfigurată prin DHCP. Vom folosi doar configurare statică, la partea Get a Life.

Folosire Git pentru laborator

Pe parcursul laboratoarelor, pentru descărcarea fișierelor necesare laboratorului, vom folosi Git. Git este un sistem de controlul versiunii și e folosit pentru versionarea codului în proiectele software mari. Celor interesați să aprofundeze conceptele din spatele comenzii git, precum și utilizări avansate, le recomandăm cursul practic online de pe gitimmersion.

Informațiile despre laboratorul de USO se găsesc în acest repository Git.

Pentru a pregăti infrastructura de laborator rulați comenzile de mai jos într-un terminal. Deschideți un terminal folosind combinația de taste Ctrl+Alt+t. În listarea de mai jos student@uso:~$ este promptul unde introduceți comenzile, pe acela nu-l tastați.

student@uso:~$ cd ~
student@uso:~$ git clone https://github.com/systems-cs-pub-ro/uso-lab.git

Hai să trecem la treburi de rețelistică!

Cuprins

uso/laboratoare/new/08-net.txt · Last modified: 2019/11/26 06:59 by costin.carabas
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0