02. [15p] Introducere în Packet Tracer
Descărcați arhiva de instalare Packet Tracer 8.2 de aici.
Tutoriale (old):
Packet Tracer este un utilitar cu ajutorul căruia se pot simula topologii de rețea folosind hub-uri, rutere, switch-uri și calculatoare. Vom prezenta principalele componente din spațiul de lucru:
La apăsare vor apărea mai multe modele de rutere în dreapta acestuia. Este suficient să alegeți modelul Router-PT și să îl plasați în zona de lucru (partea albă din mijloc) oriunde doriți.
La apăsare vor apărea mai multe modele calculatoare în dreapta acestuia. Este suficient să alegeți modelul PC-PT și să îl plasați în zona de lucru (partea albă din mijloc) oriunde doriți.
Se alege tipul legăturii (UTP straight, UTP cross-over, conexiune serială, etc.). Este suficient să alegeți primul tip de cablu (cel marcat Automatically Choose Connection Type, cu iconița unui fulger portocaliu), aceasta punând automat tipul legăturii dintre două echipamente. După selecția tipului de cablu apăsați pe echipamentele care se doresc a fi unite. În unele cazuri veți avea de ales portul echipamentului (ex. FastEthernet 0/1, FastEthernet 0/2, etc.)
La apăsare vor apărea mai multe modele de switch-uri în dreapta acestuia. Este suficient să alegeți modelul Switch-PT și să îl plasați în zona de lucru (partea albă din mijloc) oriunde doriți.
La apăsare vor apărea mai multe modele de hub-uri în dreapta acestuia. Este suficient să alegeți modelul Hub-PT și să îl plasați în zona de lucru (partea albă din mijloc) oriunde doriți.
Puteți folosi butonul Delete pentru a șterge istoria pachetelor trimise.
În chenarul din dreapta jos va apărea pachetul trimis și status-ul recepției (Last Status).
Se poate selecta modul de operare: Realtime (modul implicit) sau Simulation (se apasă pe tab-ul din spatele Realtime pentru a-l activa). În modul Simulation se poate vedea pas cu pas cum circulă pachetele între echipamentele active. În modul Simulation trimiteți un pachet și apoi apăsați pe butonul Auto Capture/Play.
Se poate trimite un pachet între două entități de nivel 3 (calculator, router). După selectare, apăsați pe echipamentele între care vreți să trimiteți pachete.
Testare conectivitate
Creați o topologie cu 2 switch-uri legate între ele și câte 2 calculatoare legate la fiecare din switch-uri.
Înainte de a putea trimite pachete, trebuie configurate adresele IP pe fiecare din calculatoare. La apăsarea unui click pe calculator, va apărea o fereastră prin care puteți configura calculatoarele. Mergeți pe tab-ul Desktop și apăsați pe iconița IP Configuration.
Completați câmpul IP Address cu o adresă IP din intervalul 192.168.1.1 - 192.168.1.5 și câmpul Subnet Mask cu valoarea 255.255.255.0. Restul câmpurilor rămân goale.
Verificați conectivitatea între fiecare 2 calculatoare folosind facilitatea 9 prezentată mai sus.
Dacă ați introdus o
comandă inexistentă în
CLI este foarte posibil să se blocheze pentru o perioadă scurtă de timp terminalul și să vă afișeze un mesaj asemănător celui de mai jos:
R1# end
Translating "end"...domain server (255.255.255.255)
În acest caz folosiți combinația de taste:
CTRL + SHIFT + 6 sau CTRL + ALT + 6