Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

uso-ac:laboratoare:laborator-01 [2016/10/10 01:10]
giorgiana.vlasceanu [cs.curs.pub.ro]
uso-ac:laboratoare:laborator-01 [2017/09/26 21:52] (current)
giorgiana.vlasceanu [Treasure Hunt]
Line 4: Line 4:
  
 <​hidden>​ <​hidden>​
-Laboratorul de USO se desfășoară pe semigrupe. Fiecare grupă se împarte pe din două semigrupe de maxim 15 studenți fiecare. Cel mai simplu este ca studenții să se împartă la jumătate alfabetic. Vedeți și precizările de [[:​uso:​regulament#​desfasurarea_laboratorului|aici]].+Laboratorul de USO se desfășoară pe semigrupe. Fiecare grupă se împarte pe din două semigrupe de maxim 15 studenți fiecare. Cel mai simplu este ca studenții să se împartă la jumătate alfabetic. Vedeți și precizările de [[:uso-ac:​regulament#​desfasurarea_laboratorului|aici]].
  
 Să faceți laboratorul cu o singură semigrupă. Dacă vine toată grupă explicați-le aceste lucruri și spuneți-le ca semigrupa a doua să vină în celălalt interval orar. Să faceți laboratorul cu o singură semigrupă. Dacă vine toată grupă explicați-le aceste lucruri și spuneți-le ca semigrupa a doua să vină în celălalt interval orar.
Line 17: Line 17:
 Ar fi util să lăsăm studenții să răspundă în ce ordine vor ei, dar să ne asigurăm că vorbesc toți. Dacă sunt mulți și nu sunteți siguri că rețineți, play it safe și luați-i la rând. Ar fi util să lăsăm studenții să răspundă în ce ordine vor ei, dar să ne asigurăm că vorbesc toți. Dacă sunt mulți și nu sunteți siguri că rețineți, play it safe și luați-i la rând.
  
-Înainte de a trece la treabă, prezentați pe scurt regulamentul și modul de desfășurare a laboratorului. Vă puteți folosi și de informațiile de la [[uso:​regulament|regulament]].+Înainte de a trece la treabă, prezentați pe scurt regulamentul și modul de desfășurare a laboratorului. Vă puteți folosi și de informațiile de la [[uso-ac:​regulament|regulament]].
  
 Sa le ziceti de acea ieșire informală la bere (sau oriunde altundeva) în care veți continua aceste discuții cu ei.  Sa le ziceti de acea ieșire informală la bere (sau oriunde altundeva) în care veți continua aceste discuții cu ei. 
Line 31: Line 31:
 ===== Academy War Games ===== ===== Academy War Games =====
  
-LAN Party, cu multe jocuri, ce are loc **vineri, ​14 octombrie ​2016, în holul EC al Facultății de Automatică și Calculatoare**. Detalii puteți afla pe http://​awg.acs.pub.ro+LAN Party, cu multe jocuri, ce are loc **vineri, ​octombrie ​2017, în holul EC al Facultății de Automatică și Calculatoare**. Detalii puteți afla pe http://​awg.acs.pub.ro
 ===== Treasure Hunt ===== ===== Treasure Hunt =====
  
-Eveniment de explorare și de descoperire a întregului campus al Universității POLITEHNICA București. Ai ocazia să explorezi și să descoperi locuri în care ți-ai putea petrece viața de student. Evenimentul are loc **duminică, ​16 octombrie ​2016**, începând cu ora 16:00, cu punct de plecare hol EC.. Detalii aflați pe http://​treasure.innovationlabs.ro/​+Eveniment de explorare și de descoperire a întregului campus al Universității POLITEHNICA București. Ai ocazia să explorezi și să descoperi locuri în care ți-ai putea petrece viața de student. Evenimentul are loc **duminică, ​octombrie ​2017**, începând cu ora 15:00, cu punct de plecare hol EC.. Detalii aflați pe http://​treasure.innovationlabs.ro/​
 ===== LIF - Linux Install Fest ===== ===== LIF - Linux Install Fest =====
  
-Eveniment în urma căruia vă puteți instala Linux pe sistemele personale: **sâmbătă ​15 octombrie ​2016, între orele 10:00 și 16:00, în hol EC**. +Eveniment în urma căruia vă puteți instala Linux pe sistemele personale: **sâmbătă, 7 octombrie ​2017, între orele 10:00 și 16:00, în hol EC**. 
   * Detalii pe http://​lif.acs.pub.ro/​ și http://​lif.rosedu.org/​lif/​   * Detalii pe http://​lif.acs.pub.ro/​ și http://​lif.rosedu.org/​lif/​
  
Line 74: Line 74:
 Link: [[https://​support.curs.pub.ro/​|https://​support.curs.pub.ro/​]] Link: [[https://​support.curs.pub.ro/​|https://​support.curs.pub.ro/​]]
  
-Platforma unde puteți ridica un tichet în cazul în care aveți probleme cu contul de email ''​@stud.acs.upb.ro''​ sau cu contul cu care accesați resursa Moodle (adică site-ul https://cs.curs.pub.ro). ​+Platforma unde puteți ridica un tichet în cazul în care aveți probleme cu contul de email ''​@stud.acs.upb.ro''​ sau cu contul cu care accesați resursa Moodle (adică site-ul https://acs.curs.pub.ro). ​
  
 ==== Wiki ==== ==== Wiki ====
  
-Link: http://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso/​+Link: http://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso-ac/
  
 Platforma wiki Open Courseware e locul in care veți găsi, în general, materialele necesare pentru studiu: slide-uri cursurilor, exercițiile de laborator, link-uri către calendar, catalog, mașini virtuale și alte resurse auxiliare necesare. ​ Platforma wiki Open Courseware e locul in care veți găsi, în general, materialele necesare pentru studiu: slide-uri cursurilor, exercițiile de laborator, link-uri către calendar, catalog, mașini virtuale și alte resurse auxiliare necesare. ​
Line 108: Line 108:
 Repository-ul de Git al cursului de USO: Aici veți găsi materialele auxiliare necesare unui laborator și eventual fișiere cu cod sursă ale rezolvărilor. ​ Repository-ul de Git al cursului de USO: Aici veți găsi materialele auxiliare necesare unui laborator și eventual fișiere cu cod sursă ale rezolvărilor. ​
  
-==== Activități comunitate USO ==== 
  
-Va exista un forum pe http://​cs.curs.pub.ro pentru activități de comunitate, în care bi-săptămânal vor fi postate task-uri. Vor fi 2 track-uri: 
- 
-  * Task-uri din CS / IT: un răspuns liber la o intrebare sau de pus o întrebare foarte interesantă,​ preferabil cu răspuns liber, la care echipa va răspunde. 
-  * Task-uri distractive,​ spre exemplu: Caricatura asistentului de laborator sau a unui profesor, un cântec sau o poezie despre echipa de USO. 
- 
-Punctarea pentru clasamentul final va fi simplă, putând exista un singur câștigător / echipă câștigătoare per task: numărul de task-uri câștigate. Dacă există egalitate pentru un task, se va considera că toți cei aflați pe primul loc au câștigat runda respectivă. 
- 
-Premiile constau în gold  în WoUSO. Odată cu premierea WoUSO, o să avem și o premiere pentru activitatea de comunitate. 
- 
-Forum-ul pe care se desfasoara s-a deschis: http://​cs.curs.pub.ro/​2016/​mod/​forum/​view.php?​id=1578 
  
 ===== 2. Prezentarea liniei de comandă ===== ===== 2. Prezentarea liniei de comandă =====
Line 196: Line 185:
  
 <note tip> <note tip>
-privre ​de ansamblu drăguță a programelor implicite, cu screenshots și descriere mai amplă, găsiți [[http://​www.tuxarena.com/​intro/​ubuntu_apps.php|aici]]. De asemenea, **capitolul 15 - Viața în Linux** din [[http://​books.google.ro/​books?​id=_JFGzyRxQGcC&​pg=PA507&​redir_esc=y#​v=onepage&​q&​f=false|cartea de USO]] conține informații utile pentru a vă acomoda cu Linux ca sistem de operare principal pe desktop-ul/​laptop-ul personal.+privire ​de ansamblu drăguță a programelor implicite, cu screenshots și descriere mai amplă, găsiți [[http://​www.tuxarena.com/​intro/​ubuntu_apps.php|aici]]. De asemenea, **capitolul 15 - Viața în Linux** din [[http://​books.google.ro/​books?​id=_JFGzyRxQGcC&​pg=PA507&​redir_esc=y#​v=onepage&​q&​f=false|cartea de USO]] conține informații utile pentru a vă acomoda cu Linux ca sistem de operare principal pe desktop-ul/​laptop-ul personal.
 </​note>​ </​note>​
  
 ====== Exerciții ====== ====== Exerciții ======
  
-===== [00] Verificarea conturilor [1.5p] =====+===== [00] Verificarea conturilor [0.5p] =====
  
 Pe parcursul USO și al facultății avem nevoie să fim siguri că vă funcționează conturile în mai multe locuri. Avem checklist-ul de mai jos. Pe parcursul USO și al facultății avem nevoie să fim siguri că vă funcționează conturile în mai multe locuri. Avem checklist-ul de mai jos.
Line 208: Line 197:
  
 <note tip> <note tip>
-Pentru a afla contul de utilizator de acces la [[http://cs.curs.pub.ro|http://​cs.curs.pub.ro]] accesati pagina "Acces site cursuri"​ de pe http://​studenti.pub.ro de la punctul 1.+Pentru a afla contul de utilizator de acces la [[http://acs.curs.pub.ro|http://​acs.curs.pub.ro]] accesati pagina "Acces site cursuri"​ de pe http://​studenti.pub.ro de la punctul 1.
 </​note>​ </​note>​
  
-Au fost create e-mail-urile oficiale pentru studenti din partea UPB. E-mail-ul este de forma ''​username_cs_curs@stud.acs.upb.ro''​ si poate fi accesat de la adresa http://​outlook.com/​upb.ro. Pentru a se activa, trebuie sa schimbati cel putin o data parola folosind platforma de cursuri (http://cs.curs.pub.ro). Activarea se va realiza in aproximativ 3 ore. E-mail-ul se acceseaza cu aceeasi parola cu cea a site-ului de cursuri.+Au fost create e-mail-urile oficiale pentru studenti din partea UPB. E-mail-ul este de forma ''​username_acs_curs@stud.acs.upb.ro''​ si poate fi accesat de la adresa http://​outlook.com/​upb.ro. Pentru a se activa, trebuie sa schimbati cel putin o data parola folosind platforma de cursuri (http://acs.curs.pub.ro). Activarea se va realiza in aproximativ 3 ore. E-mail-ul se acceseaza cu aceeasi parola cu cea a site-ului de cursuri.
  
 <​note>​ <​note>​
-Unde ''​username_cs_curs''​ este contul de utilizator de mai sus, de acces la [[http://cs.curs.pub.ro|http://​cs.curs.pub.ro]],​ cu aceeași parolă.+Unde ''​username_acs_curs''​ este contul de utilizator de mai sus, de acces la [[http://acs.curs.pub.ro|http://​acs.curs.pub.ro]],​ cu aceeași parolă.
 </​note>​ </​note>​
  
Line 241: Line 230:
 Vom mai folosi astfel de combinații de taste și în alte laboratoare pentru a ne eficientiza lucrul cu sistemul de operare. Vom mai folosi astfel de combinații de taste și în alte laboratoare pentru a ne eficientiza lucrul cu sistemul de operare.
 </​note>​ </​note>​
- 
-Dorim să verificăm contul la cluster-ul facultății. Deschideți un terminal și executați comanda 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ ssh <​username_cs_curs>​@fep.grid.pub.ro 
-Password: 
-</​code>​ 
- 
-<​note>​ 
-Unde construcția ''<​username_cs_curs>''​ reprezintă contul de utilizator determinat la exercițiul anterior cu care v-ați autentificat pe http://​cs.curs.pub.ro 
- 
-Folosiți la promptul afișat aceeași parolă pe care ați folosit-o pentru autentificarea pe http://​cs.curs.pub.ro. 
- 
-Parola va fi scrisă în modul ''​echo off''​. Adică voi tastați, sistemul primește caracterele dar nu veți putea vedea ce tastați, nici măcar steluțe sau alte semne. 
-</​note>​ 
- 
-Apo părăsiți contul de pe fep.grid.pub.ro și să reveniți la sistemul vostru folosiți comanda 
-<code bash> 
-exit 
-</​code>​ 
-sau combinația de taste ''​Ctrl+d''​ (echivalent pentru închiderea conexiunii). 
  
 ===== [02] Instalarea aplicațiilor în Linux (Ubuntu GNOME) [2.5p] ===== ===== [02] Instalarea aplicațiilor în Linux (Ubuntu GNOME) [2.5p] =====
Line 360: Line 328:
 Vim este un editor foarte puternic și o formă a sa o veți găsi pe orice distribuție Linux sau Unix. Cunoașterea de bază a editorului este importantă pentru orice persoană cu profil tehnic. Vim este un editor foarte puternic și o formă a sa o veți găsi pe orice distribuție Linux sau Unix. Cunoașterea de bază a editorului este importantă pentru orice persoană cu profil tehnic.
  
-Este bine să parcurgeți de ori de câte ori e nevoie [[uso:​resurse:​folosire-vim|tutorialul de vim al USO]]. Pentru o învățare mai lină vă recomandăm [[http://​vim-adventures.com|jocul vim adventures]]. ​+Este bine să parcurgeți de ori de câte ori e nevoie [[uso-ac:​resurse:​folosire-vim|tutorialul de vim al USO]]. Pentru o învățare mai lină vă recomandăm [[http://​vim-adventures.com|jocul vim adventures]]. ​
  
 De asemenea, este important să folosiț comanda [[http://​linuxcommand.org/​man_pages/​vimtutor1.html|vimtutor]] pentru un tutorial aplicat de Vim. De asemenea, este important să folosiț comanda [[http://​linuxcommand.org/​man_pages/​vimtutor1.html|vimtutor]] pentru un tutorial aplicat de Vim.
Line 378: Line 346:
 [[http://​www.howtogeek.com/​howto/​42980/​the-beginners-guide-to-nano-the-linux-command-line-text-editor/​|editorul text nano]]. ​ [[http://​www.howtogeek.com/​howto/​42980/​the-beginners-guide-to-nano-the-linux-command-line-text-editor/​|editorul text nano]]. ​
 </​note>​ </​note>​
-===== [04] Mai multe despre editoare în linie de comandă [1p] ===== +===== [04] Importarea unei mașini virtuale [2p] =====
- +
-De multe ori suntem nevoiți să edităm fișiere direct în linia de comandă, fără ajutorul interfeței grafice (ex. atunci când suntem logați pe un server printr-o sesiune la distanță, **așa cum vom avea la examenul practic**). Unul dintre cele mai populare editoare în linia de comandă este ''​vim''​. Pe parcursul semestrului veți întâlni de multe ori în cadrul laboratorului de USO (și nu numai) mențiuni către ''​vim''​ și, de asemenea, este foarte probabil ca la testele practice sau examenul final să fiți nevoiți să-l folosiți datorită lipsei unei interfețe grafice instalate. +
- +
-Pentru a ușura procesul de învățare a comenzilor de bază în ''​vim'',​ există ''​vimtutor'',​ un tutorial foarte pe larg în linie de comandă, interactiv, împărțit pe lecții pe care îl puteți folosi ca punct de plecare pentru învățarea utilizării acestui editor.  +
- +
-Porniți ''​vimtutor''​ folosind comanda cu același nume +
- +
-<code bash> +
-student@uso:​~$ vimtutor +
-</​code>​ +
-<​hidden>​ +
-===== [04] Importarea unei mașini virtuale [3p] =====+
  
 Pe parcursul laboratorului de USO, dar și la temele de casă, vom lucra cu mașini virtuale. Pe scurt, rolul lor este de a oferi un sistem de operare în cadrul unui program pentru teste, pentru a nu ne strica sistemul de operare gazdă pe care lucrăm Pe parcursul laboratorului de USO, dar și la temele de casă, vom lucra cu mașini virtuale. Pe scurt, rolul lor este de a oferi un sistem de operare în cadrul unui program pentru teste, pentru a nu ne strica sistemul de operare gazdă pe care lucrăm
 (în cazul stațiilor din laborator Ubuntu). Mai multe despre mașini virtuale pe [[http://​www.howtogeek.com/​196060/​beginner-geek-how-to-create-and-use-virtual-machines/​|HowToGeek]] și pe [[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Virtual_machine|Wikipedia]]. ​ (în cazul stațiilor din laborator Ubuntu). Mai multe despre mașini virtuale pe [[http://​www.howtogeek.com/​196060/​beginner-geek-how-to-create-and-use-virtual-machines/​|HowToGeek]] și pe [[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Virtual_machine|Wikipedia]]. ​
- 
-Pe partiția **nefreezuită** ''/​dev/​sda5'',​ montat automat în ''/​mnt/​sda5'',​ se găsesc mașini virtuale și alte resurse folosite în cadrul cursului de USO. 
  
 În directorul ''/​mnt/​sda5/''​ se găsesc masini virtuale și alte resurse folosite în cadrul cursului de USO. Importați mașina virtuală descrisă de fișierul ''/​mnt/​sda5/​uso/​lab07/​puccini-lab7.ova''​. În directorul ''/​mnt/​sda5/''​ se găsesc masini virtuale și alte resurse folosite în cadrul cursului de USO. Importați mașina virtuală descrisă de fișierul ''/​mnt/​sda5/​uso/​lab07/​puccini-lab7.ova''​.
Line 404: Line 358:
 Mașinile virtuale și alte resurse de mari dimensiuni folosite în cadrul cursului de USO le găsiți la această adresă: http://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​ Mașinile virtuale și alte resurse de mari dimensiuni folosite în cadrul cursului de USO le găsiți la această adresă: http://​repository.grid.pub.ro/​cs/​uso/​
  
-La prompt-ul de autentificare folosiți numele de utilizator și parola cu care accesați site-ul http://cs.curs.pub.ro/​.+La prompt-ul de autentificare folosiți numele de utilizator și parola cu care accesați site-ul http://acs.curs.pub.ro/​.
 </​note>​ </​note>​
-</hidden>+ 
 +===== BONUS: Compilarea progrămelului ===== 
 +Deschideți un terminal. Dorim să ne asigurăm că suntem în directorul ''/​home/​student''​. Folosiți comanda 
 +<​code>​ pwd</​code>​ 
 + 
 +Compilați programul scris la exercițiul anterior, folosind comanda 
 +<​code>​ 
 +gcc hello.c -o hello</​code>​ 
 + 
 +<​note>​ Încercați să scrieți de mână, folosind tasta TAB comanda astfel: <​code>​gcc hel<​TAB>​ -o hello </​code></​note>​ 
 + 
 +Spre deosebire de Windows, unde executabilele au, în general extensia .exe, într-un sistem Linux fișierele executabile se numesc, în general, *binare*. hello este un astfel de fișier binar. 
 + 
 +Se poate rula folosind comanda: 
 +<​code>​ 
 +./hello</code>
 ===== BONUS: Instalarea Linux într-o mașină virtuală ===== ===== BONUS: Instalarea Linux într-o mașină virtuală =====
  
uso-ac/laboratoare/laborator-01.1476051052.txt.gz · Last modified: 2016/10/10 01:10 by giorgiana.vlasceanu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0