Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

pdm:laboratoare:05 [2016/03/21 00:08]
alexandru.radovici [Intenții construite prin intermediul unui URI]
pdm:laboratoare:05 [2016/03/22 12:22] (current)
alexandru.radovici [Exerciții]
Line 1: Line 1:
-====== Laborator 05 - Intenții ======+====== Laborator 5 - Intenții ======
  
-====== Intenții ​======+===== Intenții =====
  
 Conceptul de intenție în Android este destul de complex (și unic), putând fi definit ca o acțiune având asociată o serie de informații,​ transmisă sistemului de operare Android pentru a fi executată sub forma unui mesaj asincron. În acest fel, intenția asigură interacțiunea între toate aplicațiile instalate pe dispozitivul mobil, chiar dacă fiecare în parte are o existență autonomă. Din această perspectivă,​ sistemul de operare Android poate fi privit ca o colecție de componente funcționale,​ independente și interconectate. Conceptul de intenție în Android este destul de complex (și unic), putând fi definit ca o acțiune având asociată o serie de informații,​ transmisă sistemului de operare Android pentru a fi executată sub forma unui mesaj asincron. În acest fel, intenția asigură interacțiunea între toate aplicațiile instalate pe dispozitivul mobil, chiar dacă fiecare în parte are o existență autonomă. Din această perspectivă,​ sistemul de operare Android poate fi privit ca o colecție de componente funcționale,​ independente și interconectate.
  
 De regulă, o intenție poate fi utilizată pentru: De regulă, o intenție poate fi utilizată pentru:
 +  * a invoca activități din cadrul aceleiași aplicații Android;
 +  * a invoca alte activități,​ existente în contextul altor aplicații Android;
 +  * a transmite mesaje cu difuzare (//eng.// broadcast messages), care sunt propagate la nivelul întregului sistem de operare Android și pe care unele aplicații Android le pot prelucra, prin definirea unor clase ascultător specifice; un astfel de comportament este util pentru a implementa aplicații bazate pe evenimente.
  
-  * a invoca activități din cadrul aceleiași aplicații Android;​ +O intenție reprezintă o instanță a clasei ​''​android.content.Intent''​. Aceasta este transmisă ca parametru unor metode (de tipul ''​startActivity()'' ​sau ''​startService()''​, definite în clasa abstractă ​''​android.content.Context''​), pentru a invoca anumite componente (activități sau servicii). Un astfel de obiect poate încapsula anumite date (împachetate sub forma unui ''​android.os.Bundle''​), care pot fi utilizate de componenta ce se dorește a fi executată prin intermediul intenției.
-  * a invoca alte activități,​ existente în contextul altor aplicații Android;​ +
-  * a transmite mesaje cu difuzare (//​eng.//​ broadcast messages),​ care sunt propagate la nivelul întregului sistem de operare Android și pe care unele aplicații Android le pot prelucra, prin definirea unor clase ascultător specifice; un astfel de comportament este util pentru a implementa aplicații bazate pe evenimente. +
- +
-O intenție reprezintă o instanță a clasei ​//android.content.Intent//. Aceasta este transmisă ca parametru unor metode (de tipul //startActivity()// sau //startService()//, definite în clasa abstractă ​//android.content.Context//), pentru a invoca anumite componente (activități sau servicii). Un astfel de obiect poate încapsula anumite date (împachetate sub forma unui //android.os.Bundle//), care pot fi utilizate de componenta ce se dorește a fi executată prin intermediul intenției.+
  
 În programarea Android, un principiu de bază este de folosi intenții pentru a propaga acțiuni, chiar și în cadrul aceleiași aplicații, în detrimentul încărcării clasei corespunzătoare. În acest fel, se asigură cuplarea slabă a componentelor,​ oferind flexibilitate în cazul înlocuirii acestora, permițând totodată extinderea funcționalității cu ușurință. În programarea Android, un principiu de bază este de folosi intenții pentru a propaga acțiuni, chiar și în cadrul aceleiași aplicații, în detrimentul încărcării clasei corespunzătoare. În acest fel, se asigură cuplarea slabă a componentelor,​ oferind flexibilitate în cazul înlocuirii acestora, permițând totodată extinderea funcționalității cu ușurință.
Line 19: Line 18:
 ==== Intenții construite prin precizarea clasei încărcate ==== ==== Intenții construite prin precizarea clasei încărcate ====
  
-În fișierul ​//AndroidManifest.xml//, orice activitate definește în cadrul elementului ​//<​html>​<​intent-filter>​</​html>//​, denumirea unei acțiuni care va putea fi folosită de o intenție pentru a o invoca.+În fișierul ​''​AndroidManifest.xml''​, orice activitate definește în cadrul elementului ​''​<​intent-filter>​''​, denumirea unei acțiuni care va putea fi folosită de o intenție pentru a o invoca.
  
 <code xml> <code xml>
Line 32: Line 31:
 </​code>​ </​code>​
  
-<note important>​ +<note important>​Pentru ca o activitate să poată fi invocată, aceasta trebuie să specifice la elementul ​''​category'' ​din ''​<​intent-filter>​'' ​valoarea ​''​android.intent.category.DEFAULT''​.</​note>​
-Pentru ca o activitate să poată fi invocată, aceasta trebuie să specifice la elementul ​//category// din //<​intent-filter>​// valoarea ​//android.intent.category.DEFAULT//. +
-</​note>​+
  
-Pentru ca o funcționalitatea expusă de o activitate să poată fi invocată (în mod anonim) și din contextul altor componente ale sistemului de operare Android, pentru tipul de acțiune și pentru tipurile de date precizate, în cadrul secțiunii ​//<​html>​<​intent-filter>​</​html>// ​trebuie precizat atributul ​//android:​label// (șir de caractere care conține o descriere a funcționalității implementate),​ indicându-se ca tip de categorie valorile ​//ALTERNATIVE////SELECTED_ALTERNATIVE// sau ambele.+Pentru ca o funcționalitatea expusă de o activitate să poată fi invocată (în mod anonim) și din contextul altor componente ale sistemului de operare Android, pentru tipul de acțiune și pentru tipurile de date precizate, în cadrul secțiunii ​''​<​intent-filter>​'' ​trebuie precizat atributul ​''​android:​label'' ​(șir de caractere care conține o descriere a funcționalității implementate),​ indicându-se ca tip de categorie valorile ​''​ALTERNATIVE''​''​SELECTED_ALTERNATIVE'' ​sau ambele.
  
-O activitate este în principiu invocată de o intenție care poate fi identificată prin apelul metodei ​//getIntent()//. Rezultatul acestei metode poate fi inclusiv ​//null//, în cazul în care activitatea nu a fost pornită prin intermediul unei intenții.+O activitate este în principiu invocată de o intenție care poate fi identificată prin apelul metodei ​''​getIntent()''​. Rezultatul acestei metode poate fi inclusiv ​''​null''​, în cazul în care activitatea nu a fost pornită prin intermediul unei intenții.
  
 Prin intermediul unei intenții, o aplicație poate invoca atât o activitate din cadrul său, cât și o activitate aparținând altei aplicații. Prin intermediul unei intenții, o aplicație poate invoca atât o activitate din cadrul său, cât și o activitate aparținând altei aplicații.
Line 52: Line 49:
 În momentul în care este invocată metoda ''​startActivity()'',​ activitatea respectivă este lansată în execuție (prin apelul metodelor ''​onCreate()'',​ ''​onStart()'',​ ''​onResume()''​) și plasată în vârful stivei care conține toate componentele care au rulate anterior, fără a fi fost terminate. În momentul în care se apelează metoda ''​finish()''​ (sau se apasă butonul //Back//), activitatea este încheiată (prin apelul metodelor ''​onPause()'',​ ''​onStop()'',​ ''​onDestroy()''​),​ fiind scoasă din stivă, restaurându-se activitatea anterioară. În momentul în care este invocată metoda ''​startActivity()'',​ activitatea respectivă este lansată în execuție (prin apelul metodelor ''​onCreate()'',​ ''​onStart()'',​ ''​onResume()''​) și plasată în vârful stivei care conține toate componentele care au rulate anterior, fără a fi fost terminate. În momentul în care se apelează metoda ''​finish()''​ (sau se apasă butonul //Back//), activitatea este încheiată (prin apelul metodelor ''​onPause()'',​ ''​onStop()'',​ ''​onDestroy()''​),​ fiind scoasă din stivă, restaurându-se activitatea anterioară.
  
- +==== Intenții construite prin precizarea acțiunii ​====
- +
-==== Intenții construite prin intermediul unui URI ====+
  
 O intenție poate fi definită și prin intermediul unei acțiuni care se dorește a fi realizată, pentru care pot fi atașate opțional și anumite date. Utilizatorul care folosește un astfel de mecanism nu cunoaște activitatea (sau aplicația Android) care va fi lansată în execuție pentru realizarea acțiunii respective. Pentru a putea îndeplini o astfel de solicitare, sistemul de operare Android trebuie să identifice, la momentul rulării, activitatea care este cea mai adecvată pentru a rezolva acțiunea dorită. În acest fel, pot fi utilizate funcționalități deja implementate în cadrul sistemului de operare Android, fără a cunoaște în prealabil aplicația responsabilă de aceasta. O intenție poate fi definită și prin intermediul unei acțiuni care se dorește a fi realizată, pentru care pot fi atașate opțional și anumite date. Utilizatorul care folosește un astfel de mecanism nu cunoaște activitatea (sau aplicația Android) care va fi lansată în execuție pentru realizarea acțiunii respective. Pentru a putea îndeplini o astfel de solicitare, sistemul de operare Android trebuie să identifice, la momentul rulării, activitatea care este cea mai adecvată pentru a rezolva acțiunea dorită. În acest fel, pot fi utilizate funcționalități deja implementate în cadrul sistemului de operare Android, fără a cunoaște în prealabil aplicația responsabilă de aceasta.
Line 171: Line 166:
 </​note>​ </​note>​
  
-=== Intenții construite prin intermediul unui URI ===+==== Intenții construite prin intermediul unui URI ====
  
 De asemenea, un obiect de tip ''​Intent''​ poate fi creat și prin intermediul unui URI care identifică în mod unic o anumită activitate: De asemenea, un obiect de tip ''​Intent''​ poate fi creat și prin intermediul unui URI care identifică în mod unic o anumită activitate:
Line 199: Line 194:
  
 De remarcat este faptul că în structura URI-ului, partea de după ''​schemă:​%%//​%%protocol/''​ poate conține orice șir de caractere, rolul său fiind strict acela de a respecta forma unui astfel de obiect (estetic), fără a influența în vreo formă funcționalitatea acestuia. ​ De remarcat este faptul că în structura URI-ului, partea de după ''​schemă:​%%//​%%protocol/''​ poate conține orice șir de caractere, rolul său fiind strict acela de a respecta forma unui astfel de obiect (estetic), fără a influența în vreo formă funcționalitatea acestuia. ​
 +
 +===== Transmiterea de informații între componente prin intermediul intențiilor =====
 +
 +Intențiile pot încapsula anumite informații care pot fi partajate de componentele între care fac legătura (însă unidirecțional,​ de la componenta care invocă spre componenta invocată!) prin intermediul secțiunii ''​extra''​ care conține un obiect de tip ''​Bundle''​. Obținerea valorii secțiunii ''​extra''​ corespunzătoare unei intenții poate fi obținute folosind metoda ''​getExtras()'',​ în timp ce specificarea unor informații care vor fi asociate unei intenții poate fi realizată printr-un apel al metodei ''​putExtras()''​.
 +
 +<​note>​În cazul în care o intenție are deja atașat un obiect de tip ''​Bundle''​ în momentul în care se apelează metoda ''​putExtras()'',​ perechile (cheie, valoare) vor fi transferate din cadrul parametrului metodei în obiectul deja existent.</​note>​
 +
 +Construirea unui obiect de tip ''​Bundle''​ care să fie transmis ca parametru al metodei ''​putExtras()''​ poate fi evitată prin utilizarea metodei ''​putExtra()''​ apelată pe obiectul ''​Intent'',​ primind ca parametrii denumirea cheii prin care datele vor fi identificate și o valoare având un tip compatibil cu ''​android.os.Parcelable''​. Obținerea datelor se realizează apelând metoda pereche ''​getExtra()''​ căreia i se transmite denumirea cheii ce identifică în mod unic informațiile respective. De asemenea, sunt implementate și metode specifice pentru fiecare tip de dată (''​put<​type>​Extra()'',​ respectiv ''​get<​type>​Extra()''​).
 +
 +<note tip>Se recomandă ca pentru cheie să se utilizeze o denumire prefixată de pachetul aplicației.</​note>​
 +
 +O activitate copil, lansată în execuție prin intermediul metodei ''​startActivity()'',​ este independentă de activitatea părinte, astfel încât aceasta nu va fi notificată cu privire la terminarea sa. În situațiile în care un astfel de comportament este necesar, activitatea copil va fi pornită de activitatea părinte ca subactivitate care transmite înapoi un rezultat. Acest lucru se realizează prin lansarea în execuție a activității copil prin intermediul metodei ''​startActivityForResult()''​. În momentul în care este finalizată,​ va fi invocată automat metoda ''​onActivityResult()''​ de la nivelul activității părinte.
 +
 +La nivelul **activității părinte**, vor trebui implementate:​
 +  * metoda ''​startActivityForResult()''​ va primi ca parametrii obiectul de tip ''​Intent''​ precum și un cod de cerere (de tip întreg), utilizat pentru a identifica în mod unic activitatea copil care a transmis un rezultat;
 +  * metoda ''​onActivityResult()''​ care va fi apelată în mod automat în momentul în care activitatea copil a fost terminată; parametrii pe care îi furnizează aceasta sunt:
 +    * codul de cerere (prin care se distinge între instanțe diferite ale activității copil);
 +    * codul de rezultat transmis activității părinte (poate avea valorile ''​RESULT_OK''​ sau ''​RESULT_CANCELED''​);​
 +    * un obiect ''​Intent''​ prin intermediul căruia pot fi furnizate date suplimentare.
 +
 +<code java>
 +final private static int ANOTHER_ACTIVITY_REQUEST_CODE = 2015;
 +
 +@Override
 +protected void onCreate(Bundle state) {
 +  super.onCreate(state);​
 +  setContentView(R.layout.activity_main);​
 +  Intent intent = new Intent("​org.rosedu.dandroid.lab05.AnotherActivity"​);​
 +  intent.putExtra("​org.rosedu.dandroid.lab05.someKey",​ someValue);
 +  startActivityForResult(intent,​ ANOTHER_ACTIVITY_REQUEST_CODE);​
 +  // start another activities with their own request codes
 +}
 +
 +public void onActivityResult(int requestCode,​ int resultCode, Intent intent) {
 +  switch(requestCode) {
 +    case ANOTHER_ACTIVITY_REQUEST_CODE:​
 +      if (resultCode == Activity.RESULT_OK) {
 +        Bundle data = intent.getExtras();​
 +        // process information from data ...
 +      }
 +      break;
 +      ​
 +      // process other request codes
 +  }
 +}
 +</​code>​
 +
 +În **activitatea copil**, înainte de apelul metodei ''​finish()'',​ va trebui transmis activității părinte codul de rezultat (''​Activity.RESULT_OK'',​ ''​Activity.RESULT_CANCELED''​ sau orice fel de rezultat de tip întreg) și obiectul de tip intenție care conține datele (opțional, în situația în care trebuie întoarse rezultate explicit), ca parametrii ai metodei ''​setResult()''​.
 +
 +<code java>
 +@Override
 +protected void onCreate(Bundle state) {
 +  super.onCreate(state);​
 +  setContentView(R.layout.activity_another);​
 +    ​
 +  // intent from parent
 +  Intent intentFromParent = getIntent();​
 +  Bundle data = intentFromParent.getExtras();​
 +  // process information from data ...
 +    ​
 +  // intent to parent
 +  Intent intentToParent = new Intent();
 +  intent.putExtra("​org.rosedu.dandroid.lab05.anotherKey",​ anotherValue);​
 +  setResult(RESULT_OK,​ intentToParent);​
 +  finish();
 +}
 +</​code>​
 +
 +În cazul folosirii unor intenții în care activitățile sunt invocate prin intermediul unor URI-uri, datele vor putea fi concatenate direct în cadrul acestuia (fără a utiliza un obiect de tip ''​Bundle''​),​ restricția constând în faptul că pot fi utilizate numai șiruri de caractere:
 +  * în activitatea părinte <code java>
 +Uri uri = Uri.parse("​myprotocol://​mynamespace/​myactivity?​someKey=someValue&​..."​);​
 +Intent intent = new Intent(Intent.ACTION_VIEW,​ uri);
 +startActivity(intent);​
 +</​code>​
 +  * în activitatea copil  <code java>
 +Uri uri = getIntent().getData();​
 +String someValue = uri.getQueryParameter("​someKey"​);​
 +</​code>​
 +
 +==== Gestiunea evenimentelor cu difuzare prin intermediul intențiilor =====
 +
 +Intențiile reprezintă și un mecanism de comunicație inter-proces,​ asigurând transferul unor mesaje structurate. Astfel, intențiile pot fi distribuite către toate componentele de la nivelul sistemului de operare Android, pentru a notifica producerea unui eveniment (legat de starea dispozitivului mobil sau a unor aplicații),​ fiind procesate în cadrul unor obiecte ascultător dedicate tipului de mesaj respectiv.
 +
 +<note tip>Și sistemul de operare Android folosește acest mecanism pentru a notifica producerea unor modificări la nivelul stării curente (primirea unui apel telefonic / mesaj, schimbarea nivelului de încărcare al bateriei sau a conectivității).</​note>​
 +
 +<​note>​Trebuie realizată distincția între intențiile cu difuzare transmise la nivelul întregului sistem de operare Android și a celor transmise doar la nivelul aplicației,​ prin intermediul unui obiect de tipul ''​LocalBroadcastManager''​ (a cărui instanță se obține prin intermediul metodei statice ''​getInstance()''​ ce primește ca parametru contextul aplicației curente). Acesta operează într-un mod similar, implementând metodele ''​sendBroadcast()''​ și ''​registerReceiver()''​. În plus, dispune de o metodă ce permite trimiterea sincronă a notificărilor,​ apelul acesteia fiind blocant până la momentul în care toți ascultătorii le-au primit.</​note>​
 +
 +Pentru o aplicație Android, în momentul rulării, pot fi activate / dezactivate oricare dintre componente (deci inclusiv ascultătorii pentru intențiile cu difuzare) prin intermediul metodei ''​setComponentEnabledSetting()''​ din cadrul clasei ''​PackageManager''​. Un astfel de comportament este util pentru a optimiza performanțele aplicației atunci când o anumită funcționalitate nu este necesară.
 +
 +<code java>
 +PackageManager packageManager = getPackageManager();​
 +
 +ComponentName someEventBroadcastReceiver = new ComponentName(this,​ SomeEventBroadcastReceiver.class);​
 +
 +packageManager.setComponentEnabledSetting(someEventBroadcastReceiver ,
 +  PackageManager.COMPONENT_ENABLED_STATE_ENABLED,​
 +  PackageManager.DONT_KILL_APP);​
 +
 +packageManager.setComponentEnabledSetting(someEventBroadcastReceiver ,
 +  PackageManager.COMPONENT_ENABLED_STATE_DISABLED,​
 +  PackageManager.DONT_KILL_APP);​
 +</​code>​
 +
 +==== Trimiterea unei intenții cu difuzare ====
 +
 +Construirea unei intenții care urmează să fie difuzată la nivelul sistemului de operare Android poate fi realizată prin definirea unui obiect de tipul ''​Intent'',​ pentru care se vor specifica acțiunea, datele și categoria, astfel încât obiectele de tip ascultător să îl poată identifica cât mai exact. Ulterior, acesta va fi trimis tuturor proceselor aferente aplicațiilor instalate pe dispozitivul mobil prin intermediul metodei ''​sendBroadcast()'',​ căreia îi este atașat ca parametru.
 +
 +<note tip>Pot fi utilizate atât acțiuni predefinite (care vor fi procesate atât de aplicațiile Android native cât și de eventuale aplicații instalate din alte surse) cât și acțiuni definite de utilizator, pentru care trebuie implementate aplicații dedicate, responsabile cu procesarea acestora.</​note>​
 +
 +<code java>
 +final public static String SOME_ACTION = "​org.rosedu.dandroid.lab05.SomeAction.SOME_ACTION";​
 +
 +Intent intent = new Intent(SOME_ACTION);​
 +intent.putExtra("​org.rosedu.dandroid.lab05.someKey",​ someValue);
 +sendBroadcast(intent);​
 +</​code>​
 +
 +==== Primirea unui intenții cu difuzare ====
 +
 +Pentru a putea primi o intenție cu difuzare, o componentă trebuie să fie înregistrată în acest sens, definind un filtru de intenții pentru a specifica ce tipuri de acțiuni și ce tipuri de date asociate intenției poate procesa. ​
 +
 +Acesta poate fi precizat:
 +  * în fișierul ''​AndroidManifest.xml''​ (caz în care nu este necesar ca aplicația să ruleze la momentul în care se produce evenimentul cu difuzare pentru a-l putea procesa); elementul ''<​receiver>''​ trebuie să conțină în mod obligatoriu filtrul de intenții prin care se indică acțiunea care poate fi procesată: <file xml AndroidManifest.xml>​
 +<​manifest ... >
 +  <​application ... >
 +    <​receiver
 +      android:​name="​.SomeEventBroadcastReceiver">​
 +      <​intent-filter>​
 +        <action android:​name="​org.rosedu.dandroid.lab05.SomeAction.SOME_ACTION"​ />
 +      </​intent-filter> ​
 +    </​receiver>​
 +  </​application>​
 +</​manifest>​
 +</​file>​
 +  * programatic,​ în codul sursă (caz în care aplicația trebuie să fie în execuție la momentul în care se produce evenimentul cu difuzare pentru a-l putea procesa); o astfel de abordare este utilă când procesarea intenției cu difuzare implică actualizarea unor componente din cadrul interfeței grafice asociate activității:​ <code java>
 +private SomeEventBroadcastReceiver someEventBroadcastReceiver = new SomeEventBroadcastReceiver();​
 +private IntentFilter intentFilter = new IntentFilter(SOME_ACTION);​
 +
 +@Override
 +protected void onResume() {
 +  super.onResume();​
 +  ​
 +  registerReceiver(someEventBroadcastReceiver,​ intentFilter);​
 +}
 +
 +@Override
 +protected void onPause() {
 +  super.onPause();​
 +  ​
 +  unregisterReceiver(someEventBroadcastReceiver);​
 +}
 +</​code>​
 +
 +<note tip>O regulă este de a înregistra obiectul ascultător pe metoda ''​onResume()''​ și de a-l deînregistra pe metoda ''​onPause()'',​ astfel încât acesta să nu reacționeze decât atunci când activitatea este vizibilă.</​note>​
 +
 +O clasă capabilă să proceseze intenții cu difuzare este derivată din ''​android.content.BroadcastReceiver'',​ implementând metoda ''​onReceive()''​ pe care realizează rutina de tratare propriu-zisă:​
 +
 +<file java SomeEventBroadcastReceiver.java>​
 +import android.content.BroadcastReceiver;​
 +import android.content.Context;​
 +import android.content.Intent;​
 +
 +public class SomeEventBroadcastReceiver extends BroadcastReceiver {
 +  @Override
 +  public void onReceive(Context context, Intent intent) {
 +    // ...
 +  }
 +}
 +</​file>​
 +
 +Metoda ''​onReceive()''​ va fi invocată în mod automat în momentul în care este primită o intenție cu difuzare, fiind executată pe firul de execuție principal al aplicației. De regulă, în cadrul acestei metode utilizatorul este anunțat asupra producerii evenimentului prin intermediul serviciului de notificare (//​Notification Manager//), este lansat în execuție un serviciu sau sunt actualizate componente din cadrul interfeței grafice.
 +
 +<note important>​Este necesar ca metoda ''​onReceive()''​ să se termine în maximum 5 secunde, în caz contrar fiind afișată o fereastră de dialog pentru a determina oprirea sa forțată.</​note>​
 +
 +==== Gestiunea intențiilor cu difuzare native ====
 +
 +Cele mai multe servicii de sistem transmit intenții cu difuzare pentru a semnala faptul că s-au produs anumite modificări la nivelul stării dispozitivului mobil sau al aplicațiilor (primirea unui apel telefonic / mesaj, schimbarea nivelului de încărcare al bateriei, conectivitatea la Internet).
 +
 +^  **ACȚIUNE** ​ ^  **DESCRIERE** ​ ^
 +| ''​ACTION_BATTERY_CHANGED''​ | acțiune transmisă în momentul în care se modifică nivelul de încărcare al bateriei; starea bateriei este disponibilă în secțiunea ''​extra'',​ prin intermediul cheii ''​EXTRA_STATUS'',​ putând avea valorile:\\ ♦ ''​BatteryManager.BATTERY_STATUS_CHARGING''​\\ ♦ ''​BatteryManager.BATTERY_STATUS_FULL''​ |
 +| ''​ACTION_BATTERY_LOW''​ | acțiune transmisă în momentul în care nivelul de încărcare al bateriei este scăzut, impunându-se încărcarea acesteia |
 +| ''​ACTION_BATTERY_OKAY''​ | acțiune transmisă în momentul în care nivelul de încărcare al bateriei este acceptabil |
 +| ''​ACTION_BATTERY_CONNECTED''​ | acțiune transmisă în momentul în care bateria este conectată la o sursă de energie externă |
 +| ''​ACTION_BATTERY_DISCONNECTED''​ | acțiune transmisă în momentul în care bateria este deconectată de la o sursă de energie externă |
 +| ''​ACTION_BOOT_COMPLETED''​ | acțiune transmisă în momentul în care a fost realizată complet secvența de pornire a dispozitivului mobil (aplicația poate primi o astfel de intenție cu difuzare dacă deține permisiunea ''​RECEIVE_BOOT_COMPLETED''​) |
 +| ''​ACTION_CAMERA_BUTTON''​ | acțiune transmisă în momentul în momentul în care este accesat butonul pentru pornirea camerei foto |
 +| ''​ACTION_DATE_CHANGED''​ / ''​ACTION_TIME_CHANGED''​ | acțiuni transmise în momentul în care data calendaristică sau timpul sunt modificate manual (nu datorită progresului său natural) |
 +| ''​ACTION_DOCK_EVENT''​ | acțiune transmisă în momentul în care dispozitivul mobil este ancorat, printr-un dispozitiv de birou sau de mașină, stare plasată în secțiunea ''​extra''​ prin intermediul cheii ''​ETRA_DOCK_STATE''​ |
 +| ''​ACTION_MEDIA_EJECT''​ | acțiune transmisă în momentul în care este îndepărtat un mediu de stocare extern (util în situația în care aplicația scrie / citește de pe acesta, pentru a salva conținutul și pentru a le închide) |
 +| ''​ACTION_MEDIA_MOUNTED''​ / ''​ACTION_MEDIA_UNMOUNTED''​ | acțiuni transmise de fiecare dată când dispozitive de stocare externe sunt adăugate sau îndepărtate cu succes |
 +| ''​ACTION_NEW_OUTGOING_CALL''​ | acțiune transmisă în momentul în care urmează să fie format un număr de telefon, a cărui valoare este plasată în secțiunea ''​extra'',​ prin intermediul cheii ''​EXTRA_PHONE_NUMBER''​ (aplicația poate primi o astfel de intenție cu difuzare dacă deține permisiunea ''​PROCESS_OUTGOING_CALLS''​ |
 +| ''​ACTION_SCREEN_OFF''​ / ''​ACTION_SCREEN_ON''​ | acțiuni transmise în momentul în care ecranul este închis, respectiv este deschis |
 +| ''​ACTION_TIMEZONE_CHANGED''​ | acțiune transmisă în momentul în care zona de timp a telefonului este modificată,​ a cărui valoare (identificator) este plasată în secțiunea ''​extra''​ prin intermediul cheii ''​time-zone''​ |
 +
 +<note tip>​Pentru aceste tipuri de intenții cu difuzare, înregistrarea și deînregistrarea unor obiecte de tip ascultător poate fi realizată numai programatic,​ în codul sursă.</​note>​
 +
 +În cazul unei aplicații Android, foarte importante sunt și modificările în privința conectivității la Internet (inclusiv parametrii precum lățimea de bandă, latența) întrucât acestea pot fi semnificative în privința luării unor decizii legate de realizarea anumitor actualizări sau de descărcarea unor fișiere având dimensiuni mari. O astfel de funcționalitate poate fi definită prin implementarea unui obiect ascultător,​ care procesează acțiunea ''​android.net.conn.CONNECTIVITY_CHANGE''​ (''​ConnectivityManager.CONNECTIVITY_ACTION''​). Se transmise o intenție cu difuzie nepersistentă care nu conține informații suplimentare cu privire la schimbarea stării.
 +
 +<code java>
 +ConnectivityManager connectivityManager = (ConnectivityManager)context.getSystemService(Context.CONNECTIVITY_SERVICE);​
 +NetworkInfo networkInfo = connectivityManager.getActiveNetworkInfo();​
 +boolean isConnected = networkInfo.isConnectedOrConnecting();​
 +boolean isMobile = (networkInfo.getType() == ConnectivityManager.TYPE_MOBILE);​
 +</​code>​
 +
 +===== Exerciții =====
 +
 +  - Realizati o aplicatie Android care permite utiliztaorului sa introduca un numar de telefon si sa il apeleze. Folositi ACTION_DIAL si ACTION_CALL. Incercati si pe simulator si pe telefon. Pe simulator va trebui sa cereti permisiunea PHONE_CALL (requestPermission).
 +  - Adaugati in aplicatia posibilitate de a trimite un SMS acelui numar. Folositi ACTION_VIEW si SmsManager. Incercati si pe simulator si pe telefon.
 +  - Adaugati aplicatiei anterioare posibilitatea de a pune o semnatura pentru utiliztaor. Adaugati un buton care deschide o alta activitate unde utilizatorul isi poate scrie o semnatura. Acesa semantura este adaugata la SMS-urile trimise.
 +  - Realizati o aplicatie care scrie afiseaza in logcat (System.out Sau Log) sms-urile primite. (BroadcastReceiver)
 +  - Realizati o aplicatie care afiseaza SMS-urile primite (porniti o activitate la primirea unui SMS)
 +  - Inregistrati o activitate care poate afisa fisiere de tip text (Activitatea este pronita de actiunea VIEW si categoria DEFAULT si are in data textul)
 +  - Să se implementeze un ascultător pentru mesaje cu difuzare în aplicația ''​MessageMe'',​ care interceptează mesajele trimise de sistemul de operare Android cu privire la schimbările legate de conectivitatea la Internet. Acesta va jurnaliza toate operațiile care au fost detectate, cu ajutorul ''​Logcat''​. Acțiunea care este transmisă în acest caz este ''​android.net.conn.CONNECTIVITY_CHANGE''​. Astfel înregistrat,​ un obiect de acest tip va fi invocat în mod automat, furnizând informații legate de existența unei conexiuni precum și a unei rețele fără fir.
 +
 +<code java>
 +ConnectivityManager connectivityManager = (ConnectivityManager)context.getSystemService(Context.CONNECTIVITY_SERVICE);​
 +NetworkInfo activeNetwork = connectivityManager.getActiveNetworkInfo();​
 +boolean isConnected = activeNetwork != null && activeNetwork.isConnectedOrConnecting();​
 +boolean isWiFi = activeNetwork.getType() == ConnectivityManager.TYPE_WIFI;​
 +</​code>​
 +
 +<note important>​Informațiile cu privire la starea conectivității nu pot fi accesate decât în situația în care sunt acordate drepturile de acces corespunzătoare:​ <code xml>
 +<​uses-permission android:​name="​android.permission.ACCESS_NETWORK_STATE"​ />
 +</​code></​note>​
pdm/laboratoare/05.1458511717.txt.gz · Last modified: 2016/03/21 00:08 by alexandru.radovici
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0