Laborator 09: Apeluri de funcții

În acest laborator vom prezenta modul în care se realizează apeluri de funcții. Vom vedea cum putem folosi instrucțiunile call și ret pentru a realiza apeluri de funcții și cum folosim stiva pentru a transmite parametrii unei funcții.

Laboratorul este de forma learn by doing, partea practică alternând între secțiuni de tip tutorial, cu parcurgere pas cu pas și prezentarea soluției, și exerciții care trebuie să fie rezolvate.

Cunoștințe și abilități ce vor fi dobândite

 • Traducerea apelului și implementării unei funcții din limbajul C în limbaj de asamblare
 • Transmiterea parametrilor in diferite arhitecturi.
 • Folosirea instrucțiunilor call și ret pentru a realiza un apel de funcție
 • Implementarea unei funcții în limbaj de asamblare
 • Folosirea stivei pentru a transmite parametrii unei funcții
 • Apelarea unei funcții externe (aflată în biblioteca standard C) din limbaj de asamblare

Transmiterea Parametrilor

Cand vine vorba de a chema o functie cu parametri exista doua mari optiuni de plasare a acestora:

1. Plasarea in registre - aceasta metoda, in mod intuitiv, presupune transmiterea parametrilor cu ajutorul registrelor.

Avantaje

 • Este foarte usor de folosit atunci cand numarul parametrilor este mic.
 • Este foarte rapida, intrucat parametrii sunt imediat accesibili din registre.

Dezavantaje

 • Din cauza faptului ca exista un numar limitat de registre, numarul de parametri ai unei functii ajunge sa fie limitat.
 • E foarte probabil ca unele registre sa fie folosite in interiorul functiei apelate si devine necesara salvarea temporara a registrelor pe stiva inaintea apeluluide functie. Astfel, cel de-al doilea avantaj enumerat dispare, deoarece accesul la stiva presupune lucru cu memoria, adica latenta crescuta.

2. Plasarea pe stivă - aceasta metoda presupune push-uirea pe stiva a tuturor parametrilor.

Avantaje

 • Poate fi transmis un numar mare de parametri.

Dezavantaje

 • Este lenta intrucat se face acces la memorie.
 • Mai complicata din punct de vedere al accesului la parametri.

Pentru arhitecturiile 32-bit se foloseste metoda plasarii pe stiva, iar pentru cele 64-bit se foloseste metoda plasarii in registre. Noi vom folosi conventia de la 32-bit architecture.

Apelul unei funcții

Atunci când apelăm o funcție, pașii sunt următorii:

 • Punem argumentele pe stivă, apelul de tip push fiind în ordinea inversă în care sunt trimiși ca argumente funcției.
 • Apelăm call.
 • Restaurăm stiva la sfârșitul apelului.

Funcționarea stivei

După cum știm, operațiile pe stivă sunt de două tipuri:

 • push val în care valoarea val este plasată pe stivă
 • pop reg/mem în care ce se găsește în vârful stivei se plasează în registru sau într-o zonă de memorie

În momentul în care se face push spunem că stiva crește (se adaugă elemente). Din motive ce vor fi explicate mai bine la SO, pointerul de stivă (indicat de registrul esp pe 32 de biți) scade in valoare atunci cand stiva creste (la push). Putem spune totusi ca aceasta contrazicere in numire vine de la faptul ca stiva este deregula reprezentata pe verticala si valorile mici se afla sus, iar valorile mari se afla jos.

La fel, în momentul în care facem pop spunem că stiva scade (se scot elemente). Acum pointer-ul de stivă (indicat de registrul esp pe 32 de biți) crește valoric.

Un sumar al acestui lucru este explicat foarte bine la acest link.

Spre exemplu, daca avem functia foo cu urmatoarea semnatura (in limbaj C):

int foo(int a, int b, int c);

Apelul acestei functii va arata astfel:

mov ecx, [c]   ; luam valoarea parametrului c dintr-o zona de memorie
mov ebx, [b]
mov eax, [a]

push ecx     ; punem parametrii in ordine inversa, incepand cu c
push ebx     ; apoi b
push eax     ; apoi a
call foo     ; apelam functia
add esp, 12   ; restauram stiva

Apelantul si Apelatul

Atunci când apelăm o funcție spunem că funcția care apelează (contextul care apelează) se cheamă apelant (sau caller), iar funcția apelată se cheamă apelat (sau callee). In paragraful anterior am discutat despre cum arată lucrurile la nivelul apelantului (cum construim stiva).

Haideți să urmărim ce se întâmplă si la la nivelul apelatului. Până în momentul instrucțiunii call stiva conține parametrii funcției. Apelul call poate fi echivalat grosier următoarei secvențe:

push eip
jmp function_name

Adică și apelul call folosește în continuare stiva și salvează adresa următoarei instrucțiuni, cea de după call numită și instrucțiunea de retur sau adresa de retur (return address). Aceasta este necesară pentru a ști, în apelat, unde să revenim în apelant.

În apelat, la începutul său (numit preambul, preamble) se salvează frame pointer-ul (în arhitectura i386 este vorba de registrul ebp) urmând ca frame pointer-ul să refere adresa curentă de pe stivă (adică tocmai fostul frame pointer). Deși nu este obligatorie, salvarea frame pointer-ului ajută la debugging și este în cele mai multe cazuri folosită. Din aceste motive, orice apel de funcție va avea în general, preambulul:

push ebp
mov ebp, esp

Aceste modificări au loc în apelat. De aceea este responsabilitatea acestuia să restaureze stiva la vechea sa valoare. De aceea este uzuală existența unui epilog care să readucă stiva la starea sa inițială; acest epilog este:

leave

Dupa aceasta instructiune, stiva este ca la începutul funcției (adică imediat după call).

Pentru incheierea functiei, este necesar ca executia codului sa se intoarca (return) si sa continue sa execute de la instructiunea de dupa call-ul care a pornit functia. Acest lucru presupune sa influentam registrul eip si sa punem valoarea care a fost salvata pe stiva initial de apelul call. Acest lucru este indeplinit folosind instructiunea:

ret

care este grosier echivalentul instrucțiunii:

pop eip

Spre exemplu, definitia si corpul functiei foo, care realizeaza suma a 3 numere, vor arata astfel:

foo:
  push ebp
  mov ebp, esp

  mov eax, [ebp + 8]
  mov ebx, [ebp + 12]
  mov ecx, [ebp + 16]

  add eax, ebx
  add eax, ecx

  leave
  ret

Remarcati:

1. O functie se defineste printr-un label. 2. Dupa preambulul functiei, stiva arata in felul urmator:

function_stack1.jpg

3. De observat că pe parcursul execuției funcției, ceea ce nu se schimbă este poziția frame pointer-ul. Acesta este și motivul denumirii sale: pointează la frame-ul curent al funcției. De aceea este comun ca accesarea parametrilor unei funcții să se realizeze prin intermediul frame pointer-ului. Presupunând un sistem pe 32 de biți și parametri de dimensiunea cuvântului procesorului (32 de biți, 4 octeți) vom avea:

 • primul argument se găsește la adresa ebp+8
 • al doilea argument se găsește la adresa ebp+12
 • al treilea argument se găsește la adresa ebp+16
 • etc.

Acesta este motivul pentru care, pentru a obține parametrii funcției foo în registrele eax, ebx, ecx, folosim construcțiile:

  mov eax, dword [ebp+8]  ; primul argument in eax
  mov ebx, dword [ebp+12] ; al doilea argument in ebx
  mov ecx, dword [ebp+16] ; al treilea argument in ecx

4. Valoare de retur a unei functii se plaseaza in registre (in general in eax).

 • Daca valoarea de retur este pe 8 biti rezultatul functiei se plaseaza in al.
 • Daca valoarea de retur este pe 16 biti rezultatul functiei se plaseaza in ax.
 • Daca valoarea de retur este pe 32 biti rezultatul functiei se plaseaza in eax.
 • Daca valoarea de retur este pe 64 biti rezultatul se plaseaza in registrele edx si eax. Cei mai semnificativi 32 de biti se plaseaza in edx, iar restul in registrul eax.

De asemnea, in unele cazuri, se poate returna o adresa de memorie catre stiva/heap, sau alte zone de memorie, care refera obiectul dorit in urma apelului functiei.

5. O functie foloseste aceleasi registre hardware, asadar, la iesirea din functie valorile registrelor nu mai sunt aceleasi. Pentru a evita aceasta situatie, se pot salva unele/toate registrele pe stiva.

Deoarece limbajele de asamblare ofera mai multe oportunitati, exista necesitatea de a avea conventii de apelare a functiilor in x86. Diferenta dintre acestea poate consta in ordinea parametrilor, modul cum parametrii sunt pasati functiei, ce registre trebuiesc conservate de apelat sau daca apelantul ori apelatul se ocupa de pregatirea stivei. Mai multe detalii puteti gasi aici sau aici daca wikipedia e prea mainstream pentru voi.

Exerciții

În cadrul laboratoarelor vom folosi repository-ul de git al materiei IOCLA. Repository-ul este clonat pe desktop-ul mașinii virtuale. Pentru a îl actualiza, folosiți comanda git pull origin master din interiorul directorului în care se află repository-ul (~/Desktop/iocla). Recomandarea este să îl actualizați cât mai frecvent, înainte să începeți lucrul, pentru a vă asigura că aveți versiunea cea mai recentă.Dacă doriți să descărcați repository-ul în altă locație, folosiți comanda git clone https://github.com/systems-cs-pub-ro/iocla ${target}. Pentru mai multe informații despre folosirea utilitarului git, urmați ghidul de la Git Immersion

0. Recapitulare: Șirul lui Fibonacci

Completați fișierul fibo.asm din arhivă pentru a realiza un program care afișează primele N numere din șirul lui Fibonacci.

Aveți voie să folosiți doar memorie alocată pe stivă.

1. Hello, world!

Deschideți fișierul hello-world.asm, asamblați-l și rulați-l. Observați afișarea mesajului Hello, world!

Remarcați că:

 • Programul hello-world.asm folosește apelul funcției puts (funcție externă modulului curent) pentru a efectua afișarea. Pentru aceasta pune argumentul pe stivă și apelează funcția.
 • Variabila msg din programul hello-world.asm conține octetul 10. Acesta simbolizează caracterul line-feed (\n), folosit pentru a adăuga o linie nouă pe Linux.

Încheierea cu \n este, în general, utilă pentru afișarea șirurilor. Funcția puts pune automat o linie nouă după șirul afișat, însă aceasta trebuie adăugată explicit în cazul folosirii funcției printf.

2. Dezasamblarea unui program scris în C

După cum spuneam, în final, totul ajunge în limbaj de asamblare (ca să fim 100% corecți, totul ajunge cod mașină care are o corespondență destul de bună cu codul asamblare). Adesea ajungem să avem acces doar la codul obiect al unor programe și vrem să inspectăm modul în care arată.

Pentru a observa acest lucru, haideți să compilăm până la codul obiect un program scris în C și apoi să-l dezasamblăm. Este vorba de programul test.c din arhiva de laborator.

Pentru a compila un fișier cod sursă C/C++ în linia de comandă, urmați pașii:

 1. Deschideți un terminal. (shortcut Ctrl+Alt+T)
 2. Accesați directorul în care aveți codul sursă.
 3. Folosiți comanda
gcc -m32 -o <executabil> <nume-fisier>

unde <nume-fisier> este numele fișierului iar <executabil> este executabilul rezultat.

 1. Dacă doriți doar să compilați fișierul (fără să-l link-ați), atunci folosiți comanda
gcc -m32 -c -o <fisier-obiect> <nume-fisier>

unde <nume-fisier> este numele fișierului iar <fisier-obiect> este fișierul obiect rezultat.

În cazul nostru, întrucât dorim doar să compilăm fișierul test.c la modulul obiect, vom accesa din terminal directorul în care se găsește fișierul și apoi vom rula comanda

gcc -m32 -c -o test.o test.c

În urma rulării comenzii de mai sus în directorul curent vom avea fișierul obiect test.o.

Putem obține și forma în limbaj de asamblare a acestuia folosind comanda

gcc -m32 -masm=intel -S -o test.asm test.c

În urma rulării comenzii de mai sus obținem fișierul test.asm pe care îl putem vizualiza folosind comanda

cat test.asm

Pentru a dezasambla codul unui modul obiect vom folosi un utilitar frecvent întâlnit în lumea Unix: objdump. Pentru dezasamblare, vom rula comanda

objdump -M intel -d <path-to-obj-file>

unde <path-to-obj-file> este calea către fișierul obiect test.o.

Veți obține un output similar celui de mai jos

$ objdump -M intel -d test.o

test.o:   file format elf32-i386

Disassembly of section .text:

0000054d <second_func>:
 54d:  55           push  ebp
 54e:  89 e5          mov  ebp,esp
 550:  e8 a6 00 00 00     call  5fb <__x86.get_pc_thunk.ax>
 555:  05 ab 1a 00 00     add  eax,0x1aab
 55a:  8b 45 08        mov  eax,DWORD PTR [ebp+0x8]
 55d:  8b 10          mov  edx,DWORD PTR [eax]
 55f:  8b 45 0c        mov  eax,DWORD PTR [ebp+0xc]
 562:  01 c2          add  edx,eax
 564:  8b 45 08        mov  eax,DWORD PTR [ebp+0x8]
 567:  89 10          mov  DWORD PTR [eax],edx
 569:  90           nop
 56a:  5d           pop  ebp
 56b:  c3           ret

0000056c <first_func>:
 56c:  55           push  ebp
 56d:  89 e5          mov  ebp,esp
 56f:  53           push  ebx
 570:  83 ec 14        sub  esp,0x14
 573:  e8 83 00 00 00     call  5fb <__x86.get_pc_thunk.ax>
 578:  05 88 1a 00 00     add  eax,0x1a88
 57d:  c7 45 f4 03 00 00 00  mov  DWORD PTR [ebp-0xc],0x3
 584:  83 ec 0c        sub  esp,0xc
 587:  8d 90 80 e6 ff ff    lea  edx,[eax-0x1980]
 58d:  52           push  edx
 58e:  89 c3          mov  ebx,eax
 590:  e8 4b fe ff ff     call  3e0 <puts@plt>
 595:  83 c4 10        add  esp,0x10
 598:  83 ec 08        sub  esp,0x8
 59b:  ff 75 f4        push  DWORD PTR [ebp-0xc]
 59e:  8d 45 08        lea  eax,[ebp+0x8]
 5a1:  50           push  eax
 5a2:  e8 a6 ff ff ff     call  54d <second_func>
 5a7:  83 c4 10        add  esp,0x10
 5aa:  8b 45 08        mov  eax,DWORD PTR [ebp+0x8]
 5ad:  8b 5d fc        mov  ebx,DWORD PTR [ebp-0x4]
 5b0:  c9           leave
 5b1:  c3           ret

000005b2 <main>:
 5b2:  8d 4c 24 04       lea  ecx,[esp+0x4]
 5b6:  83 e4 f0        and  esp,0xfffffff0
 5b9:  ff 71 fc        push  DWORD PTR [ecx-0x4]
 5bc:  55           push  ebp
 5bd:  89 e5          mov  ebp,esp
 5bf:  53           push  ebx
 5c0:  51           push  ecx
 5c1:  e8 8a fe ff ff     call  450 <__x86.get_pc_thunk.bx>
 5c6:  81 c3 3a 1a 00 00    add  ebx,0x1a3a
 5cc:  83 ec 0c        sub  esp,0xc
 5cf:  6a 0f          push  0xf
 5d1:  e8 96 ff ff ff     call  56c <first_func>
 5d6:  83 c4 10        add  esp,0x10
 5d9:  83 ec 08        sub  esp,0x8
 5dc:  50           push  eax
 5dd:  8d 83 8e e6 ff ff    lea  eax,[ebx-0x1972]
 5e3:  50           push  eax
 5e4:  e8 e7 fd ff ff     call  3d0 <printf@plt>
 5e9:  83 c4 10        add  esp,0x10
 5ec:  b8 00 00 00 00     mov  eax,0x0
 5f1:  8d 65 f8        lea  esp,[ebp-0x8]
 5f4:  59           pop  ecx
 5f5:  5b           pop  ebx
 5f6:  5d           pop  ebp
 5f7:  8d 61 fc        lea  esp,[ecx-0x4]
 5fa:  c3           ret

Există multe alte utilitare care permit dezasamblare de module obiect, majoritatea cu interfața grafică și oferind și suport pentru debugging. objdump este un utilitar simplu care poate fi rapid folosit în linia de comandă.

Este interesant de urmărit, atât în fișierul test.asm cât și în dezasamblarea sa, modul în care se face un apel de funcție, lucru despre care vom discuta în continuare.

3. Afișarea unui șir

Pentru afișarea unui string putem folosi macro-ul intern PRINTF32. Sau putem folosi o funcție precum puts. În fișierul print-string.asm este implementată afișarea unui string folosind macro-ul PRINTF32.

Urmărind fișierul hello-world.asm ca exemplu, implementați afișarea șirului folosind și puts.

Urmăriți și indicațiile din secțiunea “Apelul unei funcții”.

4. Afișarea lungimii unui șir

Programul print-string-len.asm afișează lungimea unui șir folosind macro-ul PRINTF32. Calculul lungimii șirului mystring are loc în cadrul programului (este deja implementat).

Implementați programul pentru a face afișarea lungimii șirului folosind funcția printf.

La sfârșit veți avea afișată de două ori lungimea șirului: inițial cu apelul macro-ului PRINTF32 și apoi cu apelul funcției externe printf.

Gândiți-vă că apelul printf este de forma printf("String length is %u\n", len);. Trebuie să construiți stiva pentru acest apel.

Pașii de urmat sunt:

 1. Marcarea simbolului printf ca simbol extern.
 2. Definirea șirului de formatare "String length is %u", 10, 0.
 3. Realizarea apelului funcției printf, adică:
  1. Punerea celor două argumente pe stivă: șirul de formatarea și lungimea.
  2. Apelul printf folosind call.
  3. Restaurarea stivei.

Lungimea șirului se găsește în registrul ecx.

5. Afișarea șirului inversat

În soluția de mai sus adăugați funcția reverse_string astfel încât să aveți un listing similar celui de mai jos:

[...]
section .text
global main

reverse_string:
  push ebp
  mov ebp, esp

  mov eax, dword [ebp+8]
  mov ecx, dword [ebp+12]
  add eax, ecx
  dec eax
  mov edx, dword [ebp+16]

copy_one_byte:
  mov bl, byte [eax]
  mov byte [edx], bl
  dec eax
  inc edx
  loopnz copy_one_byte

  inc edx
  mov byte [edx], 0

  leave
  ret

main:
  push ebp
  mov ebp, esp
[...]

Când copiați funcția reverse_string în programul vostru, rețineți că fucția începe la eticheta reverse_string și se oprește la eticheta main. Eticheta copy_one_byte este parte a funcției reverse_string.

Funcția reverse_string inversează un șir și are următoarea signatură: void reverse_string(const char *src, size_t len, char *dst);. Astfel ca primele len caractere și șirul src sunt inversate în șirul dst.

Realizați inversarea șirului mystring într-un nou șir și afișați acel nou șir.

Pentru a defini un nou șir, recomandăm ca, în secțiunea de date să folosiți construcția

store_string times 64 db 0

Construcția creează un șir de 64 de octeți de zero, suficient pentru a stoca inversul șirului. Apelul echivalent în C al funcției este reverse_string(mystring, ecx, store_string);. În registrul ecx am presupus că este calculată lungimea șirului.

Nu puteți folosi direct valoarea ecx în forma ei curentă. După apelul funcției printf pentru afișare numărului valoarea ecx se pierde. Ca să o păstrați, aveți două opțiuni:

 1. Stocați valoarea registrului ecx în prealabil pe stivă (folosind push ecx înaintea apelului printf) și apoi să o restaurați după apelul printf (folosind pop ecx).
 2. Stocați valoarea registrului ecx într-o variabilă globală, pe care o definiți în secțiunea .data.

Nu puteți folosi un alt registru pentru că sunt șanse foarte mari ca și acel registru să fie modificat de apelul printf pentru afișarea lungimii șirului.

6. Implementarea funcției toupper

Ne propunem implementarea funcției toupper care traduce literele mici în litere mari. Pentru aceasta, porniți de la fișierul toupper.asm din arhiva de exerciții a laboratorului și completați corpul funcției toupper.

Șirul folosit este mystring și presupunem că este un șir valid. Acest șir este transmis ca argument funcției toupper în momentul apelului.

Faceți înlocuirea in place, nu este nevoie de un alt șir.

Ca să traduceți o litera mică în literă mare, trebuie să scădeți 0x20 din valoare. Aceasta este diferența între litere mici și mari; de exemplu a este 0x61 iar A este 0x41. Puteți vedea în pagina de manual ascii.

a să citiți sau să scrieți octet cu octet folosiți construcția byte [reg] așa cum apare și în implementarea determinării lungimii unui șir în fișierul print-string-len.asm, unde [reg] este registrul de tip pointer în care este stocată adresa șirului în acel punct.

Vă opriți atunci când ați ajuns la valoarea 0 (NULL byte). Pentru verificare puteți folosi test așa cum se întâmplă și în implementarea determinării lungimii unui șir în fișierul print-string-len.asm.

Bonus: toupper doar pentru litere mici

Implementați funcția toupper astfel încât translatarea să aibă loc doar pentru caractare reprezentând litere mici, nu litere mari sau alte tipuri de caractere.

Bonus: rot13

Realizați și folosiți o funcție care face translatarea rot13 a unui șir.

Bonus: rot13++

Implementați rot13 pe un array de șiruri: șirurile sunt continue în memorie separate prin terminatorul de șir (NULL-byte, 0). De exemplu: ana\0are\0mere\0 este un array de trei șiruri.

Aplicați rot13 pe caracterele alfabetice și înlocuiți terminatorul de șir cu spațiu (' ', blank, caracterul 32 sau 0x20). Astfel, șirul inițial ana\0are\0mere\0 se va traduce în nan ner zrer.

Pentru a defini array-ul de șiruri care să conțină terminatorul de șir, folosiți o construcție de forma:

mystring db "ana", 0, "are", 0, "mere", 0

Va trebui să știți când sa vă opriți din parcurgerea array-ului de șiruri. Cel mai simplu este să definiți o variabilă de lungime în secțiunea .data, de forma

len dd 10

în care să rețineți fie lungimea totală a șirului (de la începutul până la ultimul NULL-byte), fie numărul de șiruri din array.

Alte resurse

Soluții

 • Soluțiile pentru exerciții sunt disponibile aici.
pclp2/laboratoare/laborator-09.txt · Last modified: 2023/04/06 14:47 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0