Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

pc:laboratoare:05 [2022/03/28 18:41]
vlad_andrei.badoiu [Exercitii]
pc:laboratoare:05 [2022/03/30 15:16] (current)
vlad_andrei.badoiu [FRR si OSPF]
Line 128: Line 128:
 ssh -J <​user_moodle>​@fep.grid.pub.ro -p 200<​numar grupa> root@10.9.4.102 ssh -J <​user_moodle>​@fep.grid.pub.ro -p 200<​numar grupa> root@10.9.4.102
 </​code>​ </​code>​
 +
 +<​note>​
 +fep.grid.pub.ro este server-ul la care ne putem conecta pentru a accesa infrastructură facultății. (e.g. cluster, conectare la calculatoare din rețeaua facultății,​ etc.) fep.grid.pub.ro rulează Linux, și fiecare student are un user făcut, cel de pe moodle. Comanda ssh de mai sus, se conecteaza prin SSH la fep.grid.pub.ro,​ dupa care mai face o conexiune SSH catre server-ul 10.9.4.102 care ruleaza infrastructura laboratorului.
 +</​note>​
  
 De exemplu, studentul John Smith din grupa 5 se va conecta folosind: De exemplu, studentul John Smith din grupa 5 se va conecta folosind:
Line 181: Line 185:
 ==== FRR si OSPF ==== ==== FRR si OSPF ====
  
-Pentru a configura daemonul de OSPF trebuie intrat in submodurile **router ospf** si **interface** din modul **configure**. Comenzile disponibile includ:+Pentru a configura daemonul de OSPF trebuie intrat in submodurile **router ospf** si **interface** din modul **configure** ​( comanda ''​configure terminal''​). Comenzile disponibile includ:
 <​code>​ <​code>​
 router ospf ! intra in modul router ospf router ospf ! intra in modul router ospf
Line 187: Line 191:
 ! !
 </​code>​ </​code>​
 +
 +<​note>​
 +Daca routerul pe care configurez are un link in reteaua 10.0.0.0/24 si vreau sa instintez celelalte routere din zona in care ma aflu, sau cu totul alta zoan voi folosi comanda de mai sus.
 +</​note>​
  
 <​code>​ <​code>​
Line 216: Line 224:
 Pentru acest laborator veți lucra în **echipe de câte 2-3 persoane**. În cadrul laboratorului vom simula că suntem administratorii unui datacenter al firmei Aperture DC cu locații în Zurich, New York, Paris, Londra, Berlin și București, având următoarea topologie: Pentru acest laborator veți lucra în **echipe de câte 2-3 persoane**. În cadrul laboratorului vom simula că suntem administratorii unui datacenter al firmei Aperture DC cu locații în Zurich, New York, Paris, Londra, Berlin și București, având următoarea topologie:
  
-{{:​pc:​laboratoare:​worldmap_topology_lab5.png?​650|}} +{{:​pc:​laboratoare:​worldmap_topology_lab5.png?​450|}} {{:​pc:​laboratoare:​topology_lab5.png?​200|}}
- +
-Si cu o reprezentare logica: +
- +
-{{:​pc:​laboratoare:​topology_lab5.png?​300|}} +
  
 1. Fiind o companie cu renume mondial, Aperture a reușit să achizitoneze de la IANA (Internet Assigned Numbers Authority) foarte multre adrese IPv4, mai exact un bloc de adrese /8 și acum trebuie să le configurăm pe routerele din datacenter. Configurați adresarea statică pe routerele din rețea. Asigurați-va că fiecare interfață a fiecărui router are o adresa unică, că nu se suprapun rețele și că va încadrați în spațiul alocat. Trebuie să decideți asignarea efectivă a adreselor în funcție de aceste cerințe. La finalul acestui exercițiu toate routerele direct conectate vor răspunde la comandă ping. 1. Fiind o companie cu renume mondial, Aperture a reușit să achizitoneze de la IANA (Internet Assigned Numbers Authority) foarte multre adrese IPv4, mai exact un bloc de adrese /8 și acum trebuie să le configurăm pe routerele din datacenter. Configurați adresarea statică pe routerele din rețea. Asigurați-va că fiecare interfață a fiecărui router are o adresa unică, că nu se suprapun rețele și că va încadrați în spațiul alocat. Trebuie să decideți asignarea efectivă a adreselor în funcție de aceste cerințe. La finalul acestui exercițiu toate routerele direct conectate vor răspunde la comandă ping.
  
 <​note>​ <​note>​
-Având un bloc de adrese /8, putem folosi, chiar dacă facem risipă, și subretele cu masca /24 sau /16 (e.g. 10.0.1.0/​24).+Având un bloc de adrese /8, putem folosi, chiar dacă facem risipă, și subretele cu masca /24 sau /16 (e.g. 10.0.1.0/24, 10.0.1.1/24).
 </​note>​ </​note>​
  
 <​note>​ <​note>​
-Intre doua rutere, vom seta adrese din acelasi ​subnet. (e.g. intre LOND si NEWY vom seta 10.0.1.2/​24 ​si 10.0.1.3/​24). ​Atentie sa +Între două rutere, vom seta adrese din același ​subnet. (e.g. între ​LOND și PARI vom seta 10.0.1.2/​24 ​și 10.0.1.3/​24 ​pe cele două interfețe). Atenție să nu aveți ​subnet-uri identice ​între ​oricare ​două rutere.
-nu aveti subnet-uri identice ​intre oricare ​doua rutere.+
 </​note>​ </​note>​
  
 <​note>​ <​note>​
 Pool-ul de adrese asociat rețelei va fi de forma <număr grupa>​.0.0.0/​8 ​ Pool-ul de adrese asociat rețelei va fi de forma <număr grupa>​.0.0.0/​8 ​
 +</​note>​
 +
 +<​note>​
 +Va recomandăm să va faceți pe o foaie topologia și să va notați subnet-uril.
 +</​note>​
 +
 +<​note>​
 +De exemplu, daca suntem in grupa 5 putem asigna pe link-ul BUCH <-> BERL 5.1.0.0/16 si 5.2.0.0/16.
 </​note>​ </​note>​
  
 1.1. Studiați matricea de conectivitate pentru a verifică corectitudinea configuratiilor. De ce nu avem conectivitate între toate routerele? 1.1. Studiați matricea de conectivitate pentru a verifică corectitudinea configuratiilor. De ce nu avem conectivitate între toate routerele?
  
-2. Având un număr colosal de routere, nu este fezabil să setăm și actualizăm manual rutele. Configurați rutarea dinamică folosind OSPF. Pentru fiecare router trebuie să faceți vizibile rețelele direct atașate protocolului OSPF pentru a fi distribuite în toată rețeaua. Setați pentru fiecare interfață costul corespunzător lățimii de bandă disponibile pe legătură acesteia.+2. Având un număr colosal de routere, nu este fezabil să setăm și actualizăm manual rutele. Configurați rutarea dinamică folosind OSPF. Pentru fiecare router trebuie să faceți vizibile rețelele direct atașate protocolului OSPF pentru a fi distribuite în toată rețeaua. Setați pentru fiecare interfață costul corespunzător lățimii de bandă disponibile pe legătura acesteia.
  
 2.1. Vom verifică în matricea de adiacentă că avem conectivitate între oricare două routere. 2.1. Vom verifică în matricea de adiacentă că avem conectivitate între oricare două routere.
Line 246: Line 256:
 2.2. Cum arată tabela de routare? Descrieți pe scurt ce conține o intrare din tabela. 2.2. Cum arată tabela de routare? Descrieți pe scurt ce conține o intrare din tabela.
  
-2.2. Ce rute avem în tabela OSPF a routerului din Zurich? Cum diferă rutele din tabela OSPF față de rutele din tabela de rutare?+2.2. Ce rute avem în tabela OSPF a routerului din Bucharest? Cum diferă rutele din tabela OSPF față de rutele din tabela de rutare?
  
-3. Aperture a descoperit că singura legătură sigură dintre București și Londra este prin Paris, celelalte fiind interceptate de autorități. Configurați costurile interfețelor astfel încât toate pachetele dinspre Londra spre București să treacă prin Berlin. În cazul în care link-ul dintre Londra și Berlin este indisponibil,​ New York va fi folosit că back-up.+3. Aperture a descoperit că singura legătură sigură dintre București și Londra este prin Paris, celelalte fiind interceptate de autorități. Configurați costurile interfețelor astfel încât toate pachetele dinspre Londra spre București să treacă prin Paris.
  
 4. Folosim Wireshark vom studia pachetele trimise de OSPF. 4. Folosim Wireshark vom studia pachetele trimise de OSPF.
pc/laboratoare/05.1648482089.txt.gz · Last modified: 2022/03/28 18:41 by vlad_andrei.badoiu
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0