Laboratorul 09 - Pipelining

Obiective

În acest laborator vom învăța cum funcționează un pipeline pentru instrucțiuni și vom implementa un pipeline simplu.

1. Fazele execuției unei instrucțiuni

Execuția unei singure instrucțiuni poate fi împărțită în mai multe etape. Acestea pot fi oricât de multe sau puține și pot avea diverse funcții. O împărțire comună, utilizată de primele procesoare RISC, are 5 stagii:

 • Instruction fetch (IF): Instrucțiunea este adusă din memorie într-un registru de procesor.
 • Instruction decode (ID): Instrucțiunea adusă anterior este decodificată și sunt determinate unitățile și datele necesare execuției.
 • Execute (EX): Acțiunea determinată anterior este executată.
 • Memory access (MEM): Dacă este necesar, se accesează memoria de date.
 • Register write back (WB): Dacă este necesar, se scriu date în registrele de procesor.

O instrucțiune nu trebuie să folosească toate stagiile disponibile. Spre exemplu, pe o arhitectura load/store, doar instrucțiunile load și store accesează memoria, deci folosesc etapa MEM, restul folosesc doar registrele de procesor, deci folosesc etapa WB.

2. Pipelining

Execuția normală a instrucțiunilor are loc în mod secvențial. Deci execuția unei instrucțiuni va începe după terminarea ultimului stagiu al instrucțiunii precedente. Astfel, considerând modelul descris mai sus, pentru a executa 3 instrucțiuni avem nevoie de 15 cicli de ceas (considerând că toate instrucțiunile folosesc toate stagiile).

Execuția fără pipeline

A executa instrucțiuni în pipeline înseamnă că este câte o instrucțiune în fiecare stagiu la orice moment dat. În timp ce o instrucțiune este în stagiul de execuție, alta este decodificată, alta este adusă din memorie, etc. Asta duce la o reducere semnificativă a timpului de execuție al unui program. În același timp în care puteam executa doar 3 instrucțiuni fără pipeline, putem executa 11 instrucțiuni în pipeline.

Execuția în pipeline

Execuția fiecărei instrucțiuni în parte durează la fel de mult ca în varianta fără pipeline, însă execuția programului durează mai puțin.

Trebuie totuși să aplicăm o constrângere asupra stagiilor. Fiecare stagiu trebuie să dureze la fel de mult timp.

3. Hazarde

O problemă introdusă de execuția în pipeline sunt hazardele. Un hazard este situația în care execuția următoarei instrucțiuni este imposibilă sau va produce rezultate greșite.

3.1. Hazarde de date

Un hazard de date se produce atunci când o instrucțiune are nevoie de un rezultat într-un stagiu al execuției, iar acel rezultat este calculat într-un stagiu al altei instrucțiuni ce va fi executat mai târziu.

Hazard Exemplu Registru afectat
Read After Write (RAW)
R2 <- R1 + R3
R4 <- R2 + R2
R2
Write After Read (WAR)
R4 <- R1 + R5
R5 <- R1 + R2
R5
Write After Write (WAW)
R2 <- R4 + R7
R2 <- R1 + R3
R2

Aceste hazarde sunt rezolvate prin bubbling, execuția out-of-order sau pasarea operanzilor înainte (forwarding).

Hazardele WAR si WAW pot apărea numai în medii de execuție concurente (e.g. procesoare multi-core).

3.2. Hazarde structurale

Hazardele structurale au loc atunci când două instrucțiuni trebuie să folosească aceeași unitate hardware în același timp. Un astfel de hazard are loc, spre exemplu, într-un sistem cu o singură memorie când se încearcă citirea unei instrucțiuni în același timp cu scrierea rezultatului altei instrucțiuni în aceeași memorie. Aceste hazarde sunt rezolvate prin separarea unităților astfel încât această situație să nu se poată întâmpla (ex: separarea memoriei de instrucțiuni față de memoria de date) sau prin bubbling.

3.3. Hazarde de control

Hazardele de control au loc după instrucțiunile de salt condițional. Problema aici este că procesorul trebuie să încarce următoarea instrucțiune înainte de a ști rezultatul saltului, deci s-ar putea să încarce instrucțiunea greșită. Aceste hazarde pot fi rezolvate prin bubbling, dar de obicei sunt tratate de unități specializate de branch prediction.

4. Exerciții

Vom lucra pe un procesor extrem de simplu, ce execută instrucțiuni în 5 stagii: IF, ID, EX, MEM și WB.

Task 0 (3p) - Implementati logica procesorului fara pipeline in task01.v.

 • Urmariti TODO-urile.
 • Notati ne de cicluri de ceas pana la terminarea ultimei instructiuni din ``task02.v``.
 • Structura unei instrucțiuni este următoarea: Cod instructiune (16 biți) | operand 1 (8 biți) | operand 2 (8 biți). Spre exemplu, instrucțiunea ADD R1, R1 este codificată astfel: 00000000000000010000000100000001.
 • Instructiunea NEG are un singur operand (operand 1).

Task 1 (6p) - Implementati logica procesorului cu pipeline in task11.v.

 • Urmariti TODO-urile.
 • Observati rezolvarea hazardelor din ``task12.v``
 • Notati ne de cicluri de ceas pana la terminarea ultimei instructiuni din ``task12.v``.

Din moment ce unele componente ale pipeline-ului folosesc aceleași elemente, avem nevoie să reținem într-o alta variabila elementele scrise de o componentă în ciclul anterior de ceas, de care are nevoie acum componenta următoare. Variabilele care sunt folosite de componente consecutive ale pipeline-ului trebuie reținute și într-un registru special buffered. Spre exemplu, între memory și decoder avem variabila instruction folosită de ambele. Într-un ciclu de ceas, memory scrie în instruction, dar decoder are nevoie de valoarea de la ciclul de ceas anterior. Pentru aceasta, decoder va primi variabila instruction_buffer, care are valoarea lui instruction din ciclul anterior de ceas.

Task 2 (2.5p) - Implementati un algoritm in ``task21.v`` astfel incat la final registrul 0 sa aiba valorea in zecimal 1234. Incarcati ``task2.v`` pe placa de dezvoltare si observati rezultatul pe display-ul 7LED.

Task 3 (0.5p) - Implementati un algoritm in ``task31.v`` astfel incat la final registrul 0 sa aiba valorea in zecimal 1234. Incarcati ``task3.v`` pe placa de dezvoltare si observati rezultatul pe display-ul 7LED. Fiti atenti la posibile hazarde.

Când simulați deschideți fișierul Default.wcfg. Acesta are toate semnalele incluse pentru debugging. Dupa ce ați incărcat fișierul în simulator, apăsați butonul de Relaunch. De asemenea, aveți grijă să nu suprascrieți Default.wcfg când ieșiți din simulator.

Resurse

cn1/laboratoare/09.txt · Last modified: 2022/05/17 18:02 by theodor_alin.oprea
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0