Proiect - It's about time!

Acum 10 ani am petrecut cu echipa multe zile de muncă susținută și nopți nedormite pentru a proiecta Vector Watch. Acum este rândul vostru să proiectați un smartwatch!

Proiectul constă în implementarea unei scheme electronice și a unui board (PCB) folosind Fusion360 pentru un open-hardware smartwatch ce poate fi programat prin Arduino sau alte framework-uri open-source.

Ceasul are la bază un modul cu microcontroller ESP32 ( ESP32-­S3-­MINI­-1). Acest modul are posibilitatea de a se conecta la o rețea Wi-Fi sau la un telefon mobil prin Bluetooth Low Energy (BLE) pentru a trimite datele măsurate și pentru a primi comenzi.

Dispozitivul are următoarele funcționalități:

Carcasa ceasului este identică cu aceea a unui alt proiect open hardware numit Open Smartwatch.

 carcasă


Cerințe & Punctaj:

  1. [2 p] Implementarea schemei conform modelului primit
  2. [3 p] Realizarea board-ului conform specificațiilor din fisierul layout - amplasarea tuturor componentelor se va face pe layer-ul TOP, cu excepțiile specificate mai jos. Board-ul trebuie sa aibă dimensiunile specificate în fișierul de mai jos iar componentele principale trebuie să respecte layout-ul recomandat. De asemenea, componentele trebuie grupate în jurul IC-urilor principale (modul ESP, senzori etc.)
  3. [1 p] Realizarea planului de masă
  4. [3 p] Respectarea constrângerilor și a regulilor de good practice. Pentru a verifica buna implementare a PCB-ului vă rugăm să folosiți acest fișier pentru verificarea DRC. Constrângerile sunt și de natură mecanică - PCB-ul trebuie să intre în carcasa dată. Acest lucru vă forțează să amplasați componentele într-un anumit fel (de ex. butoanele și mufa USB, sau conectorul pentru ecranul LCD)
  5. [1 p] README - pașii de implementare, probleme, decizii luate (ex: “am acceptat aceste erori de overlap pentru că…”)


Upload:
Proiectul se va încărca pe moodle sub forma unei arhive ZIP denumite “Nume_Prenume_Grupa.zip” ce conține:

  1. fișierul schematic (.sch)
  2. fișierul cu board-ul (.brd)
  3. README


Constrângeri care trebuie respectate pentru acordarea punctajului:


Observații și recomandări:

  1. Constrângerile constau în regulile de bune practici prezentate la laborator (câteva exemple au fost menționate mai sus).
  2. Tote rezistențele și condensatoarele sunt SMD, în capsulă 0402, mai puțin acolo unde este specificat în schemă că trebuie să folosiți altă capsulă (ex. 0603, tantal case C etc.).
  3. Amplasarea componentelor se face doar pe layer-ul TOP (cu excepția test pad-urilor, a soclului pentru cardul SD, a conectorului LCD și a circuitului NOR Flash).
  4. Rutarea se poate realiza atât pe bottom cât și pe top. În cazul în care rutarea s-a realizat pe 2 layere trebuie ca și planul de masă să fie realizat astfel.
  5. Pentru a folosi DRC împreună cu fișierul de verificare trebuie să: deschideți meniul DRC > selectați Load… > adăugați fișierul conținut în arhivă.
  6. Aplicați Via Stitching între cele două planuri de masă, în special în preajma modulului ESP32.
  7. Eroarea “Only INPUT pins on NET ID” poate fi ignorată.
  8. Suprafața de sub antena modulului ESP32 nu trebuie inclusă în planul de masă și nu este voie să se ruteze semnale pe sub antenă!!!
  9. Suprafața PCB-ului de sub antena modulului ESP32 trebuie decupată pentru a crea cât mai puține interferențe cu semnalul radio!!!
  10. Erorile de Dimension cauzate de amplasarea celor patru butoane, headerelor și mufei USB sunt neglijate.
  11. Test pad-urile se amplasează DOAR pe spatele PCB-ului (fața lipsită de componente), vor fi grupate în o formă regulată și vor fi clar marcate în silkscreen cu numele semnalelor pe care le poartă.
  12. Folosiți biblioteca de aici pentru simbolurile și footprint-urile componentelor (mai puțin cele pe care trebuie să le desenați voi).
  13. Va trebui să desenați voi footprint-ul pentru butoane și pentru conectorul display-ului LCD (vezi datasheet LCD pentru specificații). NU folosiți footprint-urile din biblioteca de mai sus, nu sunt cele corecte!
  14. O resursă foarte utilă pentru componente și modelele 3D ale lor este Component Search Engine

Schema electrică propusă se găsește aici.

Dimensiunile recomandate ale plăcii și amplasamentul componentelor principale se găsesc aici. Toate cotele sunt in mm. Atenție: amplasarea este doar o recomandare ce se asigură că butoanele de pe PCB sunt aliniate cu butoanele fizice ale carcasei. Aveți mână liberă să modificați amplasarea lor, cu condiția să modificați și carcasa. De asemenea, va trebui să modificați carcasa pentru a permite accesul la cardul SD și la mufa USB-C, dacă acestea nu se aliniază cum trebuie.