Assistive Car Parking System

Introducere

Proiectul presupune dezvoltarea unui sistem de asistare la parcare menit sa atentioneze si sa informeze soferul, in timp real, la ce distanta se afla masina lui fata de celelalte masini si obstacolele din jur.

Descriere generala

Schema bloc

 Schema Bloc

Am pornit de la ideea de a dezvolta un produs ce poata sa creasca siguranta soferilor si a celorlalti participanti la trafic, in special in mediul urban. Implementarea proiectului este utila, pentru a demonstra ca se pot aduce masuri de siguranta in plus unei masini, prin costuri reduse. Proiectul a fost implementat utilizând placa de baza. Aceasta va fi conectată prin USB pentru a încarca codul și pentru alimentarea la un calculator. Microcontroller-ul de pe placa de baza obține informații de la senzor despre distanța pana la cel mai apropiat obiect de el(la un interval de timp). Informațiile sunt afișate în format de text alfanumeric pe un Display LCD, buzzer-ul emite semnale sonore mai slabe sau mai puternice în funcție de distanța la care se află cel mai apropiat obiect, iar LED-ul trasnmite semnale luminoase care depind tot de aceasta distanta.

Hardware Design

Schema electrica

 Schema electrica

Lista de componente este:

  • Arduino UNO
  • Senzor ultrasonic HC-SR04
  • Potentiometru 1k
  • Buzzer
  • Breadboard
  • Ecran LCD
  • LED RGB
  • Fire de legatura

Software Design

  • Project.ino
  • LiquidCrystal.cpp
  • LiquidCrystal.h

Pentru implementarea LCD am folosit tutorialul oferit aici: https://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/lcd-tutorial/

Proiectul a plecat de la placa de baza, realizata in timpul laboratorului. Apoi am conectat pe rand fiecare componenta (LCD, senzor, buzzer).

In functie de distanta la care se afla un obiect fata de senzor, buzzer-ul emite sunete la frecvente diferite. Senzorul masoara pana la distanta de 500cm. Sunt 5 intervale in care se poate afla un obiect. In permanenta pe ecranul LCD este afisata distanta fata de cel mai apropiat obiect. De asemenea, tot in functie de aceasta distanta afisata pe ecranul LCD, LED-ul are la fel 5 trepte de functionare a intentinsitatii luminoase. Cu cat distanta este mai mica, cu atat LED-ul licareste mai des.

Rezultate

Aici se pot observa componentele utilizate si modul in care aceasta sunt conectate la breadboard, respectiv placuta Arduino.

Mai sus se poate observa modul de afisare al distantei, in CM si INCH pe un LCD 20×4. Intensitatea luminoasa a display-ului a fost controlata cu ajutorul unui potentiometru.

Am surprins mai bine functionalitatea proiectului in urmatoarea inregistrare: https://youtu.be/IHoFBBuJH_o

Concluzii

Prin intermediul acestui proiect mi-am propus si am reusit sa dezvolt un sistem de asistenta la parcare ce se aseamana cu cele aflate pe masinile putin mai vechi, fabricate in pana in anul 2015, intrucat acum se folosesc camere video pentru a randa in timp real obiectele din jur. Proiectul are ca scop sa dovedeasca faptul ca se pot fabrica sisteme de asistenta la parcare aftermarket suficient de ieftine care se pot monta pe masinile ce nu detin un astfel de sistem de siguranta modern. O varianta mai low-budget si mult mai accesibila unui numar mare de oameni.

Download

Jurnal

  • Etapa 1:

Dezvoltarea codului de baza si a circuitului pe platforma Tinkercad pentru a putea realiza mai usor o lista cu piesele necesare pentru ideea de proiect aleasa.

  • Etapa 2:

Achizitionarea pieselor necesare pentru buna functionare a proiectului.

  • Etapa 3:

Asamblarea efectiva a partii hardware, adaptarea codului si testarea rezultatului final.

Bibliografie/Resurse

pm/prj2021/avaduva/ballinamaze.txt · Last modified: 2021/05/28 18:36 by madalin.dobrila
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0