Lab power source

Autor

Introducere

Proiectul constain realizarea unei surse de putere de laborator comandata printr-o interfata pe calculator. Comanda se va realiza in tensiune si intensitate.

Scopul proiectului este de a construi un echipament ce poate fi folosit si ca un mijloc de aprofundare a notiunilor de electronica.

Nu am inca o sursa de laborator pentru proiectele mele si ar fi utila. De aceea am ales sa fac acest proiect.

Descriere generală

Se va folosi o schema de sursa de precizie adaptata pentru comanda prin USB folosind placuta de PM. De asemenea se va transmite de la placuta prin USB (serial) valoare teansiunii si a intenistatii.

Schema bloc

Hardware Design

La baza este o schema de sursa de precizie pentru laborator, dar modificata astfel încât sa fie posibila controlarea printr-o interfață virtuala pe calculator. De asemena au fost adăugate filtre și buffering folosind repetor (mcp602). De asemena pentru a putea folosi montajul și fără conexiune la calculator am ales sa adaug jumpere pentru a selecta modul manual. În cazul în care se dorește controlul manual se pot acționa potentiometrele.

Lista de piese:

ATmega 324
MCP4822
TL072
MPC602
IRF510
Rezistente
Condensatoare
Jumper wire
Textolit pentru PCB
Potentiometre

Schema sursei:

Schema Sursei

PCB layout:

Schema Sursei

Software Design

Placuta de la PM este conectata prin FTDI (USART) la calculator de unde se face comanda tensiunii si a curentului. De asemena se face o conexiune SPI intre atmega324a si mcp4822 pentru a se transmite datele de configurare si valorile pentru DAC. Comanda se face printr-un protocol propriu. Se citeste tipul operatiei, exista 4 tipuri de operatii:

 0x00 - se seteaza tensiunea pe atmega324a
 0x01 - se seteaza curentul pe atmega324a
 0x02 - se face update la MCP4822 - se ridica latch-ul si chipul va folosi datele primite
 0x03 - se afiseaza valorile pentru tensiunea si curent de pe atmega

După citirea tipului de operație, se decide starea următoare. Dacă operație a fost de setare, atunci se așteaptă scrierea a doi octeți ce reprezinta valoarea dacului. Dacă operația a fost de update se setează un latch-ul de la mcp și se pun noile valori din regiștrii (are double buffering), dacă operația a fost de afișare doar se transmit înapoi valoarea variabilelor interne ce reprezinta tensiunea și curentul. Software-ul a fost scris in felul acesta pentru a avea o interfata generica si ierarhica. Pe viitor voi dezvolta si o aplicatie de desktop prin care se pot seta parametrii folosind aceasta interfata.

Rezultate Obţinute

Am obtinut un control stabil in tensiune de la 0v la max 40v si control in curent de la 0A la 2A. Proiectul funcționează conform specificațiilor propuse.

montaj-ursescu.jpeg placa-ursescu.jpeg  Montaje

Concluzii

In procesul de design am invatat foarte multe si sunt foarte multumit ca am reusit sa construiesc o placa care imi este utila in practica. De asemenea a fost un tur nemaipomenit in lumea PCB-urilor home made.

Download

Jurnal

Bibliografie/Resurse

Inspiratie sursa

MCP4822 Startup library

Am folosit cod din laborator.

pm/prj2019/ctranca/labpowersource.txt · Last modified: 2021/04/14 17:07 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0