Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

uso:laboratoare:laborator-05b [2018/11/03 19:16]
sergiu.weisz
— (current)
Line 1: Line 1:
-====== Laborator 5b - Recapitulare midterm ====== 
- 
-<note warning>​Citiți cu maximă atenție [[https://​ocw.cs.pub.ro/​courses/​uso/​punctaj#​examen_practic|regulamentul de notare și permisiuni]] publicat pe wiki</​note>​ 
-===== Subiecte din anii anteriori ===== 
- 
-{{:​uso:​resurse:​model.pdf|Model}} 
- 
-Documentul atașat nu este un șablon pentru subiectul ce o sa fie dat la examen. Acesta are rolul să vă dea o idee despre numărul de subiecte, cum se vor verifica cunoștințele din laboratoarele ce intră in materia de midterm și despre nivelul de dificultate al subiectelor. 
- 
-===== Good practices ===== 
-<note important>​Când primiți foaia de examen, citiți toate exercițiile și rezolvați tot ce considerați ca este ușor. Vă recomandăm să citiți **cu atenție** enunțurile exercițiilor și să vă alcătuiți o ordine în care sa rezolvați exercițiile. Dacă nu rezolvați un exercițiu in 5-10 minute, este recomandat sa treceți la următorul exercițiu.</​note>​ 
- 
-Nu uitați de {{:​uso:​resurse:​uso01-refcard.pdf|cheatsheet}},​ paginile de manual (vezi [[uso:​laboratoare:​laborator-02#​navigarea_in_paginile_de_manual|laboratorul 2]]), demo-urile din laboratoare,​ slide-urile de curs și de suportul de curs. 
- 
-Folosiți cat mai des comenzi pe care le cunoașteți și stapâniți. Nu folosiți comenzi găsite pe Google fără să știți ce fac. 
- 
-Rezolvați fiecare exercițiu într-o fereastră separată, astfel încât să nu îl așteptați pe asistent să vină sa vă verifice. Acesta este timp pierdut. 
- 
-Pentru fiecare comandă dată, este recomandat să verificați rezultatul acesteia. 
- 
-Exemple: 
-  * După ce creați sau ștergeți un fișier sau un director (folodind ''​touch'',​ ''​mkdir'',​ ''​rm''​ sau ''​rmdir''​),​ rulați comanda ''​ls -l''​ pentru a verifica faptul că a fost creat (si a investiga permisiunile). 
-  * După ce ați schimbat directorul curent (folosind ''​cd''​),​ rulați comanda ''​ls''​ sau ''​pwd''​ pentru a verifica faptul că ați ajuns unde doreați. 
-  * După ce schimbați permisiunile sau posesia unei intrări în sistemul de fișiere (folosind ''​chmod'',​ ''​chown''​ sau ''​chgrp''​),​ rulați comanda ''​ls -l''​ pentru a verifica noile permisiuni sau noua posesie. 
-  * După ce creați un link simbolic (folosind ''​ln -s''​),​ rulați comanda ''​ls -l''​ pentru a verifica faptul că noul link pointează unde trebuie. 
-  * După ce formatați o partiție (folosind o comandă din familia ''​mkfs...''​),​ rulați comanda ''​file -s'',​ cu argument partiția, pentru a verifica sistemul de fișiere de pe aceasta. 
-  * După ce montați sau demontați o partiție (folosind ''​mount''​ sau ''​umount''​),​ rulați comanda ''​mount''​ fără parametri pentru a lista partițiile montate. 
-  * După ce porniți un proces, rulați comanda ''​ps''​ pentru a verifica existența procesului. 
-  * După ce creați un utilizator, folosind comanda ''​adduser'',​ rulați comanda ''​id user_name'',​ cu argument numele utilizatorului,​ pentru a verifica existența utilizatorului sau ''​getent passwd user_name''​ pentru a vedea setările lui. 
- 
-<note important>​ 
-La orice moment de timp, așa cum te uiți în oglinda retrovizoare a unei mașini și știi mereu ce ai în spate, trebuie să știi trei lucruri, mai ales în contextul folosirii mașinilor virtuale: 
- 
-  * care este hostname-ul (pe ce sistem te afli). Comenzi utile: ''​cat /​etc/​hostname'',​ ''​hostname''​ 
-  * care este username-ul (cu ce utilizator ești autentificat):​ ''​whoami'',​ ''​id''​ (fără parametrii), ​ 
-  * care este working directory-ul (în ce director lucrezi): ''​pwd''​ 
- 
-Toate informațiile de mai sus se găsesc în prompt-ul terminalului:​ ''​**username@hostname:​working-directory**''​. 
-</​note>​ 
- 
-===== Tips & Tricks ===== 
-Dormiți bine înainte de examen. Sleep is underrated când vine vorba de un examen. 
- 
-Dacă stați mai mult de 5 minute per exercițiu treceți mai departe la următorul subpunct sau următorul exercițiu. Timpul nu este de partea voastră. 
- 
-Folosiți comanda ''​man''​ (revedeți [[uso:​laboratoare:​laborator-02#​navigarea_in_paginile_de_manual|laboratorul 2]] pentru parcurgerea manualului) când nu vă amintiți sau nu sunteți siguri ce efect are comanda, care este ordinea argumentelor sau care este opțiunea dorită. 
- 
  
uso/laboratoare/laborator-05b.1541265378.txt.gz · Last modified: 2018/11/03 19:16 by sergiu.weisz
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0