Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

uso:laboratoare:laborator-02:show-config [2020/10/20 16:10]
ana_maria.milcu
— (current)
Line 1: Line 1:
-====== Vizualizarea configurației sistemului ====== 
  
-Un sistem de operare are preinstalate și preconfigurate aplicații. Utilizatorul va dori să adauge noi aplicații pentru nevoile sale, extinzând funcționalitățile de bază ale sistemului de operare. Înainte de a adăuga noi aplicații, utilizatorul va trebui să știe ce sistem de operare are, ce distribuție,​ ce versiune de distribuție,​ ce versiune de sistem de operare. Fără aceste informații,​ nu va ști ce utilitare să folosească pentru gestiunea aplicațiilor,​ nu va ști ce aplicații sunt disponibile,​ nu va ști unde sunt plasate fișierele de configurare. 
- 
-În general utilizatorul va fi preocupat să afle: 
- 
-  * Ce sistem de operare rulează pe sistemul de calcul? (Windows, Linux, macOS, FreeBSD, Android, iOS etc.) 
-  * Ce versiune a acestui sistem de operare rulează? (Windows 7, Windows 10, iOS 13, iOS 14 etc.) În Linux întrebarea este: Ce distribuție de Linux rulează (și ce versiune a sa)? (Ubuntu 18.04, Debian 10, Fedora 29 etc.) 
-  * Ce arhitectură de procesor are sistemul de calcul? (x86, ARM, MIPS, PowerPC etc.) 
- 
-===== Determinarea sistemului de operare ===== 
- 
-Sistemul de operare este determinat, în general, din interfața grafică, din particularitățile sale: formatul iconurilor, a barelor, aplicații prezente. 
- 
-În linia de comandă, diferența poate fi văzută prin mesajele afișate la promptul de login. Promptul de login afișează, în general, sistemul de operare și versiunea sa. 
- 
-În Linux, promptul de login este dat de conținutul fișierului ''​%%/​etc/​issue%%''​ care afișează distribuția și versiunea ei: 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ cat /etc/issue 
-Ubuntu 18.04.1 LTS \n \l 
-</​code>​ 
-Dacă promptul nu este prezent, sau dacă nu este afișată informația,​ se folosesc comenzi sau fișiere specifice pentru aflarea sistemului de operare. 
- 
-Altfel, aflarea sistemului de operare / distribuției și versiunii se poate face prin accesarea site-ului https://​whatsmyos.com/​. 
- 
-===== Determinarea distribuției ===== 
- 
-Pentru a determina distribuția Linux care rulează în sistem (și versiunea acesteia), putem folosi fișierul ''​%%/​etc/​issue%%''​ așa cum am precizat mai sus. Alternativ, urmărim conținutul fișierului ''​%%/​etc/​os-release%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ cat /​etc/​os-release 
-NAME="​Ubuntu"​ 
-VERSION="​18.04.1 LTS (Bionic Beaver)"​ 
-ID=ubuntu 
-ID_LIKE=debian 
-PRETTY_NAME="​Ubuntu 18.04.1 LTS" 
-VERSION_ID="​18.04"​ 
-HOME_URL="​https://​www.ubuntu.com/"​ 
-SUPPORT_URL="​https://​help.ubuntu.com/"​ 
-BUG_REPORT_URL="​https://​bugs.launchpad.net/​ubuntu/"​ 
-PRIVACY_POLICY_URL="​https://​www.ubuntu.com/​legal/​terms-and-policies/​privacy-policy"​ 
-VERSION_CODENAME=bionic 
-UBUNTU_CODENAME=bionic 
-</​code>​ 
-În rezultatul de mai sus observăm că distribuția folosită este ''​%%Ubuntu%%''​ versiunea ''​%%18.04%%''​ (''​%%Bionic Beaver%%''​). 
- 
-Un alt mod este folosirea comenzii ''​%%lsb_release%%''​ cu opțiunea ''​%%-a%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ lsb_release -a 
-No LSB modules are available. 
-Distributor ID: Ubuntu 
-Description: ​   Ubuntu 18.04.1 LTS 
-Release: ​   18.04 
-Codename: ​  ​bionic 
-</​code>​ 
-sau consultarea fișierului ''​%%/​etc/​lsb-release%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ cat /​etc/​lsb-release 
-DISTRIB_ID=Ubuntu 
-DISTRIB_RELEASE=18.04 
-DISTRIB_CODENAME=bionic 
-DISTRIB_DESCRIPTION="​Ubuntu 18.04.1 LTS" 
-</​code>​ 
-La fel ca mai sus, observăm că distribuția folosită este ''​%%Ubuntu%%''​ versiunea ''​%%18.04%%''​((Distribuțiile Linux pot avea fișiere (și comenzi) specifice pentru afișarea informațiilor despre distribuția folosită, precum cele de [[http://​linuxmafia.com/​faq/​Admin/​release-files.html|aici]]. 
-)). 
- 
-===== Aflarea versiunii nucleului ===== 
- 
-În Linux, anumite aplicații au nevoie de o anumită versiune a nucleului sistemului de operare (//​kernel//​). În general, atunci când parcurgem cerințele unei aplicații, vom întâlni o precizare de forma ''​%%required:​ Linux kernel >= 3.2%%'',​ adică este nevoie de o versiune de nucleu mai mare decât versiunea ''​%%3.2%%''​. Pentru a afla această versiune și, astfel, pentru a valida că aplicația poate fi instalată, putem investiga fișierul ''​%%/​proc/​version%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ cat /​proc/​version 
-Linux version 4.15.0-115-generic (buildd@lgw01-amd64-037) (gcc version 7.5.0 (Ubuntu 7.5.0-3ubuntu1~18.04)) #116-Ubuntu SMP Wed Aug 26 14:04:49 UTC 2020 
-</​code>​ 
-sau putem folosi comanda ''​%%uname%%''​ cu opțiunea ''​%%-a%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ uname -a 
-Linux uso 4.15.0-115-generic #116-Ubuntu SMP Wed Aug 26 14:04:49 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux 
-</​code>​ 
-În ambele cazuri, observăm că versiunea nucleului este ''​%%4.15.0%%''​. Dacă cerința ar fi fost să avem o versiune de nucleu mai mare decât versiunea ''​%%3.2%%'',​ atunci această cerință ar fi îndeplinită. 
- 
-===== Aflarea arhitecturii procesorului ===== 
- 
-Sistemele desktop / laptop folosesc, în zilele noastre, procesoare cu arhitectură x86 / x86_64. Sistemele de tip smartphone sau alte dispozitive folosesc arhitectură ARM. Pot exista și alte arhitecturi de procesor precum MIPS sau PowerPC. Utilizatorul este, în general, nepreocupat de arhitectură,​ rareori având nevoie să știe acest lucru pentru o nevoie anume. Dacă, totuși, dorim să aflăm arhitectura procesorului sistemului, putem folosi comanda ''​%%arch%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ arch 
-x86_64 
-</​code>​ 
-Vedem în rezultatul comenzii că arhitectura procesorului/​procesoarelor sistemului este ''​%%x86_64%%'',​ arhitectura clasică pe sisteme desktop / laptop. 
- 
-O altă comandă pentru aflarea arhitecturii procesorului sistemului, folosită și pentru a afla informații detaliate despre procesor, este ''​%%lscpu%%'':​ 
- 
-<code bash> 
-student@uso:​~$ lscpu 
-Architecture: ​       x86_64 
-CPU op-mode(s): ​     32-bit, 64-bit 
-Byte Order: ​         Little Endian 
-CPU(s): ​             1 
-On-line CPU(s) list: 0 
-Thread(s) per core:  1 
-Core(s) per socket: ​ 1 
-[...] 
-</​code>​ 
-La fel ca în cazul comenzii ''​%%arch%%'',​ observăm ca arhitectura procesorului/​procesoarelor sistemului este ''​%%x86_64%%''​. 
- 
-**Note de subsol** 
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0