Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

so2:resurse:sala-de-laborator [2013/02/10 02:10]
127.0.0.1 external edit
so2:resurse:sala-de-laborator [2015/02/22 21:34] (current)
razvan.deaconescu [Hardware]
Line 20: Line 20:
   ***Editare surse prin SSH** (folosind vim, emacs sau alt editor text-based);​ compilare prin SSH   ***Editare surse prin SSH** (folosind vim, emacs sau alt editor text-based);​ compilare prin SSH
   * Se pornește mașina virtuală de Linux.   * Se pornește mașina virtuală de Linux.
-  * Se deschide o conexiune SSH cu mașina virtuală, executând într-un terminal comanda: ​{{{ssh root@spook.local}}} \\ (sau forma echivalentă: ​{{{ssh -l root spook.local}}}). +  * Se deschide o conexiune SSH cu mașina virtuală, executând într-un terminal comanda: ​''​ssh root@spook.local'' ​\\ (sau forma echivalentă: ​''​ssh -l root spook.local''​). 
-  * Se descarcă scheletul laboratorului,​ executând într-un terminal comanda: ​{{{get-lab XX}}} (se înlocuiește XX cu numărul laboratorului curent). Scheletul va fi descărcat și extras în directorul curent. +  * Se descarcă scheletul laboratorului,​ executând într-un terminal comanda: ​''​get-lab XX'' ​(se înlocuiește XX cu numărul laboratorului curent). Scheletul va fi descărcat și extras în directorul curent. 
-  * Se poate folosi un tab suplimentar în terminal pentru compilarea surselor. Se apasă ​{{{Ctrl+Shift+T}}} în terminal pentru a deschide un tab nou și se realizează înca o conexiune SSH în acest tab. +  * Se poate folosi un tab suplimentar în terminal pentru compilarea surselor. Se apasă ​''​Ctrl+Shift+T'' ​în terminal pentru a deschide un tab nou și se realizează înca o conexiune SSH în acest tab. 
-  * Se deschide ​{{{Netconsole Terminal}}} (icon-ul este pe Desktop) pentru a primi mesajele trimise de kernelul mașinii virtuale.+  * Se deschide ​''​Netconsole Terminal'' ​(icon-ul este pe Desktop) pentru a primi mesajele trimise de kernelul mașinii virtuale.
  
 /* /*
   ***Editare surse local** (folosind un editor vizual cum ar fi gedit sau gVim); compilare prin SSH   ***Editare surse local** (folosind un editor vizual cum ar fi gedit sau gVim); compilare prin SSH
   * Se pornește mașina virtuală de Linux.   * Se pornește mașina virtuală de Linux.
-  * Se montează directorul ​{{{/​home/​student}}} de pe mașina virtuală în directorul ​{{{/​home/​student/​spook-share/​}}} al mașinii gazdă, folosind ​{{{Mount spook-share}}} (icon-ul este pe Desktop; dupa rularea scriptului se confirmă montarea apăsând OK, apoi se așteaptă mesajul de succes sau de eroare; //nu// se va rula scriptul a doua oară inainte de a primi acele mesaje); alternativ, se poate executa într-un terminal comanda ​{{{mount-spook-share}}} sau comanda de montare manuală ({{{mount /​home/​student/​spook-share}}}). +  * Se montează directorul ​''​/​home/​student'' ​de pe mașina virtuală în directorul ​''​/​home/​student/​spook-share/​'' ​al mașinii gazdă, folosind ​''​Mount spook-share'' ​(icon-ul este pe Desktop; dupa rularea scriptului se confirmă montarea apăsând OK, apoi se așteaptă mesajul de succes sau de eroare; //nu// se va rula scriptul a doua oară inainte de a primi acele mesaje); alternativ, se poate executa într-un terminal comanda ​''​mount-spook-share'' ​sau comanda de montare manuală (''​mount /​home/​student/​spook-share''​). 
-  * Se verifică montarea corectă a directorului: ​{{{ls /​home/​student/​spook-share/​}}} (ar trebui să se vada un fișier ​{{{hello.txt}}}; prezența unui fișier ​{{{not-mounted.txt}}} indică faptul că în acel director nu este montat nimic). +  * Se verifică montarea corectă a directorului: ​''​ls /​home/​student/​spook-share/​'' ​(ar trebui să se vada un fișier ​''​hello.txt''​; prezența unui fișier ​''​not-mounted.txt'' ​indică faptul că în acel director nu este montat nimic). 
-  * Se descarcă scheletul laboratorului,​ executând comanda: ​{{{get-lab XX}}} (se înlocuiește XX cu numărul laboratorului curent). Scheletul va fi descărcat și extras în directorul curent. +  * Se descarcă scheletul laboratorului,​ executând comanda: ​''​get-lab XX'' ​(se înlocuiește XX cu numărul laboratorului curent). Scheletul va fi descărcat și extras în directorul curent. 
-  * Se deschide editorul preferat (gedit, gVim) și se încarcă scheletul primului exercițiu din directorul ​{{{/​home/​student/​spook-share/​labXX-tasks/​}}}+  * Se deschide editorul preferat (gedit, gVim) și se încarcă scheletul primului exercițiu din directorul ​''​/​home/​student/​spook-share/​labXX-tasks/​''​
-  * Se deschide o conexiune SSH cu mașina virtuală pentru compilarea surselor. Din terminalul deschis mai sus, se execută comanda: ​{{{ssh root@spook.local}}} (sau forma echivalentă: ​{{{ssh -l root spook.local}}}). Apoi se navighează în directorul primului exercițiu: ​{{{cd labXX-tasks/​...}}} +  * Se deschide o conexiune SSH cu mașina virtuală pentru compilarea surselor. Din terminalul deschis mai sus, se execută comanda: ​''​ssh root@spook.local'' ​(sau forma echivalentă: ​''​ssh -l root spook.local''​). Apoi se navighează în directorul primului exercițiu: ​''​cd labXX-tasks/​...''​ 
-  * Se deschide ​{{{Netconsole Terminal}}} (icon-ul este pe Desktop) pentru a primi mesajele trimise de kernelul mașinii virtuale.+  * Se deschide ​''​Netconsole Terminal'' ​(icon-ul este pe Desktop) pentru a primi mesajele trimise de kernelul mașinii virtuale.
   *   *
- 
 ==== Exerciții Windows ==== ==== Exerciții Windows ====
  
Line 41: Line 40:
  
 Sfaturi utile: Sfaturi utile:
-  *Pentru **compilarea modulelor de kernel**, se foloseste __numai__ consola ​{{{x86 Checked Build Environment}}}. Compilând cu această consolă vor fi activate warning-urile,​ care de cele mai multe ori vă indică probleme serioase în cod. +  *Pentru **compilarea modulelor de kernel**, se foloseste __numai__ consola''​x86 Checked Build Environment''​. Compilând cu această consolă vor fi activate warning-urile,​ care de cele mai multe ori vă indică probleme serioase în cod. 
-  *Pentru **compilarea aplicațiilor user-space** (de exemplu, testerele care însoțesc scheletul), se folosește __numai__ consola ​{{{Visual Studio 2008 Command Prompt}}}.+  *Pentru **compilarea aplicațiilor user-space** (de exemplu, testerele care însoțesc scheletul), se folosește __numai__ consola ​''​Visual Studio 2008 Command Prompt''​.
   *Deschideți DbgView înainte să inserați orice modul în kernel.   *Deschideți DbgView înainte să inserați orice modul în kernel.
  
 ==== Observații generale ==== ==== Observații generale ====
  
-  *Dacă hostname-urile ​{{{spook.local}}} sau {{{chooch.local}}} nu sunt recunoscute:​+  *Dacă hostname-urile ​''​spook.local'' ​sau ''​chooch.local'' ​nu sunt recunoscute:​
     *Verificați că mașina virtuală respectivă este pornită și funcțională.     *Verificați că mașina virtuală respectivă este pornită și funcțională.
-    *Porniți manual Avahi mDNS/DNS-SD daemon, executând comanda următoare într-un terminal de pe mașina gazdă: ​{{{sudo /​etc/​init.d/​avahi-daemon start}}}+    *Porniți manual Avahi mDNS/DNS-SD daemon, executând comanda următoare într-un terminal de pe mașina gazdă: ​''​sudo /​etc/​init.d/​avahi-daemon start''​
 ==== Editarea folosind vim ==== ==== Editarea folosind vim ====
  
 Sfaturi utile pentru editarea folosind vim: Sfaturi utile pentru editarea folosind vim:
   ***Paste fără linii "în scară":​** Când se face paste, editorul va încerca să indenteze automat liniile ca și cum ar fi scrise de la tastatură.   ***Paste fără linii "în scară":​** Când se face paste, editorul va încerca să indenteze automat liniile ca și cum ar fi scrise de la tastatură.
-    *Pentru a păstra formatarea codului, inainte de a da paste se execută comanda ​{{{:set paste}}} +    *Pentru a păstra formatarea codului, inainte de a da paste se execută comanda ​''​:set paste''​ 
-    *Pentru a reveni la modul normal, în care indentarea se realizează automat, se executa comanda: ​{{{:set nopaste}}}+    *Pentru a reveni la modul normal, în care indentarea se realizează automat, se executa comanda: ​''​:set nopaste''​
   ***Cut, copy, paste în mod vizual:** Pentru a selecta rapid text nu se folosește mouse-ul (nu funcționează cum ar trebui prin SSH).   ***Cut, copy, paste în mod vizual:** Pentru a selecta rapid text nu se folosește mouse-ul (nu funcționează cum ar trebui prin SSH).
-    *Editorul vim are un buffer intern (ca un clipboard) în care se poate stoca un bloc de text. O parte a buffer-ului este păstrată și după ieșirea din editor (în fișierul ​{{{~/.viminfo}}}+    *Editorul vim are un buffer intern (ca un clipboard) în care se poate stoca un bloc de text. O parte a buffer-ului este păstrată și după ieșirea din editor (în fișierul ​''​~/.viminfo''​
-    *Se intră în modul vizual apăsând tasta {{{v}}} (pentru modul de selecție caracter-cu-caracter) sau tasta {{{V}}} (pentru modul de selecție linie-cu-linie).+    *Se intră în modul vizual apăsând tasta ''​v'' ​(pentru modul de selecție caracter-cu-caracter) sau tasta ''​V'' ​(pentru modul de selecție linie-cu-linie).
     *Selecția începe de la caracterul curent / linia curentă.     *Selecția începe de la caracterul curent / linia curentă.
-    *Se folosesc săgețile pentru a selecta bucata de cod relevantă și în final se apasă ​{{{d}}} (delete) pentru a șterge selecția și a o pune în buffer sau {{{y}}} (yank) pentru a copia selecția în buffer. Se va reveni automat la modul comandă.+    *Se folosesc săgețile pentru a selecta bucata de cod relevantă și în final se apasă ​''​d'' ​(delete) pentru a șterge selecția și a o pune în buffer sau ''​y'' ​(yank) pentru a copia selecția în buffer. Se va reveni automat la modul comandă.
     *Se deplasează cursorul cu săgețile și se poziționează înainte de caracterul / linia unde se vrea să se insereze conținutul buffer-ului.     *Se deplasează cursorul cu săgețile și se poziționează înainte de caracterul / linia unde se vrea să se insereze conținutul buffer-ului.
-    *Se apasă ​{{{p}}} (paste) pentru a insera conținutul buffer-ului __după__ caracterul / linia curentă. Se poate folosi ​{{{P}}} pentru a insera conținutul buffer-ului __înainte__ de caracterul / linia curentă.+    *Se apasă ​''​p'' ​(paste) pentru a insera conținutul buffer-ului __după__ caracterul / linia curentă. Se poate folosi ​''​P'' ​pentru a insera conținutul buffer-ului __înainte__ de caracterul / linia curentă.
   ***Cut, copy, paste rapid:** Se folosește pentru a șterge, muta sau copia câteva linii.   ***Cut, copy, paste rapid:** Se folosește pentru a șterge, muta sau copia câteva linii.
-    *Pentru a copia linia curentă în buffer se apasă ​{{{yy}}}+    *Pentru a copia linia curentă în buffer se apasă ​''​yy''​
-    *Pentru a muta linia curentă în buffer se apasă ​{{{dd}}}+    *Pentru a muta linia curentă în buffer se apasă ​''​dd''​
-    *Pentru a copia/muta în buffer mai multe linii, se prefixează comanda cu un număr. De exemplu, ​{{{10dd}}} mută 10 linii în buffer. +    *Pentru a copia/muta în buffer mai multe linii, se prefixează comanda cu un număr. De exemplu, ​''​10dd'' ​mută 10 linii în buffer. 
-    *Pentru a insera conținutul buffer-ului se folosește comanda ​{{{p}}} (inserare inainte de linia curentă) sau {{{P}}} (inserare după linia curentă). +    *Pentru a insera conținutul buffer-ului se folosește comanda ​''​p'' ​(inserare inainte de linia curentă) sau ''​P'' ​(inserare după linia curentă). 
-  ***Tags pentru căutare rapidă în surse:** sunt configurate deja în vim pentru mașina virtuală de Linux de la laborator, deci e de ajuns să folosiți shortcut-urile specifice: se poziționează cursorul pe un identifcator/​nume de fișier include și se apasă ​{{{Ctrl+]}}} ; pentru a reveni se apasă ​{{{Ctrl+t}}} . Mai multe detalii [[http://​blog.golden-ratio.net/​2008/​09/​using-ctags-with-vim/​|aici]].+  ***Tags pentru căutare rapidă în surse:** sunt configurate deja în vim pentru mașina virtuală de Linux de la laborator, deci e de ajuns să folosiți shortcut-urile specifice: se poziționează cursorul pe un identifcator/​nume de fișier include și se apasă ​''​Ctrl+]'' ​; pentru a reveni se apasă ​''​Ctrl+t'' ​. Mai multe detalii [[http://​blog.golden-ratio.net/​2008/​09/​using-ctags-with-vim/​|aici]].
  
-===== Hardware ===== 
  
-  *15 sisteme având configurația de mai jos 
-  *CPU: Intel Core i3, 3.3 GHZ 
-  *Memory: 4GB RAM 
-  *HDD: 1TB 
so2/resurse/sala-de-laborator.1360455039.txt.gz · Last modified: 2013/02/17 17:09 (external edit)
CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0